Hlavní obsah

Pro zdravé dobrůtky do psí cukrárny

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vitrínu vyplňují nazdobené misky s dobrotami. Na vedlejším pultu leží album, v němž si každý může podle fotek vybrat ten svůj „pravý“ dort. Rafinovaný cukr, nezdravé tuky ovšem v laskominách nečekejte. Tady se pro zákazníky peče a vaří z masa, zeleniny, ovesných vloček, sušeného ovoce. Vítejte v pražské Punťově první psí cukrárně.

Foto: Petr Horník, Právo

Eva Šebáková ukazuje misku s tradičním pohoštěním pro čtyřnohé hosty.

Článek

„Fungujeme od října. S nápadem na podnik přišel kolega, který se inspiroval v zahraničí,“ říká mi Eva Šebáková, jedna ze spolumajitelek. Provozovnu mají v Husově ulici, pod vrchem Vítkov, kam chodívá venčit mazlíčky část Žižkova i Karlína. Právě jejich vlastníci se tu stavují pro psí dobroty. Denně je tu pro ně přichystáno kolem dvaceti druhů.

Jejich receptura vychází z nápadů majitelek. Rozhoduje jediné, pochutiny musejí čtyřnožcům prospívat. Než zhotovily ty první, pročetly řadu knih, vybraly nejvhodnější suroviny, jež kombinují.

„Já peču ty slané. Jejich základem je především kvalitní maso. Kuřecí, hovězí, klokaní, rybí, krůtí, sobí, losí. Na jaké si vzpomenete,“ směje se Šebáková.

Rozhodují i alergie

Prozrazuje, že pejskové jsou mlsní. Obecně se dá shrnout, že malá plemena preferují masové speciality, ta větší si vychutnají rovněž sušenky se sušeným ovocem.

„Někteří páníčkové vybírají pamlsky i podle alergií mazlíčků. Chápu je. Třeba náš Clint nesmí kuřecí,“ pokračuje majitelka zmíněné čivavy a oříška Sindy. Do práce ji oba často doprovázejí.

Foto: Petr Horník, Právo

Největší fofr mívají v podniku o víkendech za hezkého počasí, ve všedních dnech pak po čtvrté odpolední, kdy se Pražané začínají vracet z práce. To se lavice prostorného interiéru plní rychle. Dvounozí klienti si tam v klidu u kávy, čaje povídají, případně čtou, jejich společníci kolem nich volně pobíhají.

„Nikoho neomezujeme. Jen se pejsek musí chovat slušně. Ale nečekejte ode mě, že vám řeknu, agresivní jsou ta a ta plemena. Vždy je to o páníčkovi. Zákeřný může být krysařík, mazel pitbul,“ říká Šebáková.

Zákazník u nich, jak doplňuje, utratí za návštěvu zhruba dvě stě korun. Někdy ani neposedí, laskominy pro miláčka si bere s sebou. Podobně jako v běžných cukrárnách pořádají i tady narozeninové oslavy. Té největší se zatím zúčastnilo 15 čtyřnohých hostů s doprovodem.

Narozeniny u misek

K párty samozřejmě patřívají dorty, na což u Punti myslí. Jen tady mají – pochopitelně – masový základ. Připravují se ve výrobně, pár kroků od pultu, ve dvou velikostech: zhruba dvoukilový dort vyjde asi na 450 korun, za menší zaplatíte tři sta.

Foto: Petr Horník, Právo
Foto: Petr Horník, Právo

Je libo pochoutku s rybou? S klokaním či losím masem? Sušeným ovocem? I psi dokážou být pěkně mlsní.

Příprava každého kusu trvá dva dny. Na kilogram masa se ve formě klade zelenina, následně semínka, od chia po lněná, či vločky. Vše pokryje domácí aspik vyvařený z vepřových nožiček.

Čtyřnožcům se při organizované oslavě následně podávají kusy dortu ve stylových miskách. To, že při jídle slintají, mlaskají, tlamy si utřou do polštářů, nikomu nevadí. Dřevěný paletový nábytek je vůči jejich hrám odolný, textilie majitelky týdně doma perou. A jak říkají, na nějaký ten chlup u nich nikdo nekouká.

„Naše cukrárna přitahuje různé hosty. Rády se zastaví i maminky s dětmi, aby si psí hosty pohladily,“ uzavírá Šebáková.

Reklama

Související témata:

Související články

Horští psi záchranáři umějí i létat

„Hledáme až čtyři lidi. Policie objekt zabezpečila, jeho statiku kontrolují hasiči,“ říká u polorozpadlé chaty na Černé hoře Roman Končel. Informace...

Kde jsou psi vítáni a kde zakázáni

Často se jejich štěkot naléhavě ozývá ulicemi, když zůstanou přivázaní u obchodu. Pro psí výkaly není v parcích pomalu kam šlápnout, a pokud čtyřnohý mazlíček...

Výběr článků

Načítám