Hlavní obsah

Připravte svou pokožku na opalování

Novinky, das

Být krásně a stejnoměrně opálená je snem většiny z nás. K tomu je ale zapotřebí důkladná příprava. Zvlášť pokud toužíme po opravdu zdravém opálení a nechceme podcenit dnes tolik potřebnou UV ochranu.

Foto: Profimedia.cz

Lázně zbavují pokožku odumřelých buněk.

Článek

1. Přírodní barvivo a vitamíny

Chcete-li docílit hezkého opálení a pokožku co nejlépe připravit na intenzivní sluneční záření, pak minimálně měsíc před dovolenou začněte konzumovat potraviny bohaté na betakaroten, a tedy žlutočervené barvivo rostlin ze skupiny karotenoidů, které naše tělo využívá jako provitamín vitamínu A. Jedná se o antioxidant, který sehrává velmi důležitou roli při ochraně kůže před poškozením nadměrným slunečním zářením. Napomáhá také snadnějšímu a rovnoměrnějšímu opálení.

Ideální je betakaroten získávat ze stravy. Větší množství ho naleznete v mrkvi, dýni, rajčatech, červené řepě, červených paprikách, broskvích, meruňkách, ale i například ve vaječném žloutku či lososu.

Před dovolenou u moře či vysoko v horách je dobré vsadit i na doplňky stravy. Ale opatrně s dávkováním. Denně bychom měli přijmout maximálně 6 mg betakarotenu. Velcí kuřáci by se měli vyhnout doplňkům stravy úplně.

2. Důležitá hydratace

Před opalováním i během něj nesmíte zapomínat na dokonalou hydrataci pokožky. Vlivem častého koupání a UV záření ztrácí pokožka ochrannou bariéru, kvůli čemuž dochází k porušení jejího celistvého povrchu a mohou se vytvořit drobné praskliny nebo alergie. Proto je důležité o pokožku intenzivně pečovat nejrůznějšími tělovými mléky či oleji.

Zapomínat by se nemělo ani na tolik potřebný pitný režim. V létě je přísun tekutin pro tělo i pokožku ještě důležitější než během roku. Naučte se pít čistou vodu. Pokud pijete málo, začněte si den po dni přidávat po troškách a naučte se pravidelnosti.

Foto: archív firem

Zleva:

3. Peeling 

Pokud přiletíte do destinací, jako je Turecko, pak vám všichni místní doporučí nejprve navštívit jejich tradiční lázně Hammam a až pak začít s opalováním. V těchto lázních si totiž nejen odpočinete a naberete novou energii, ale také zbavíte pokožku odumřelých buněk. Opalování je pak nejen snazší, ale také trvalejší.

Zatímco v lázních používají speciální kartáčky a žínky, vy můžete použít tělový peeling či speciální peeling s jemnějšími zrníčky na obličej.

Peeling se používá tak, že se jím po nanesení jemnými krouživými pohyby krátce promasíruje pokožka. Dbejte na to, aby pokožka nebyla příliš suchá a nepoškodila se. Zvláště pak na obličeji buďte obezřetní a vyhněte se citlivým očním partiím. Jako pomocníky můžete použít houbu, žínku, na tělo jemný kartáč nebo lufu.

Jakmile kůži omyjete, ucítíte svěží a hebkou pleť. Nehrozí tak, že pleť začne předčasně šupinovatět a loupat se. Navíc nevzniknou ani případné světlé nebo tmavé flíčky při opalování.

Pokud chcete zabránit flekům při opalování na loktech a kolenech, pak po peelingu na tato místa použijte tělový olej.

Foto: archív firem

Zleva:

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám