Hlavní obsah

Povislé poprsí ovlivňuje společenský i sexuální život ženy

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prsa patří mezi ženské přednosti, jež symbolizují mateřství, ale také sexuální přitažlivost. Povislé poprsí spadá do tzv. intimních nedokonalostí, o kterých ženy nerady otevřeně mluví, i když je velmi trápí. Bohužel čím více jsou ňadra povislá, tím více pohledů přitáhnou. Vypadají totiž větší, než ve skutečnosti jsou.

Foto: Profimedia.cz

Povislé poprsí může ubírat na sebevědomí ženy.

Článek

Ňadra tvoří kromě mléčné žlázy tukové a svalové tkáně, které ukrývá velmi jemná a tenká pokožka. Ta společně s vazy velmi snadno reaguje na hormonální změny, změny hmotnosti, špatné držení těla, chemické látky obsažené ve vodě, ale i věk. Proto se v průběhu života tvar a velikost prsou mění.

K nejmarkantnějším změnám obvykle dochází během těhotenství a kojení. Zatímco během těhotenství se prsa obvykle velmi zvětší, po porodu a pak po delším kojení se zase výrazně zmenší a dochází k jejich poklesu.

Velmi podobné je to též u žen s nadváhou, které výrazně zhubnou. „Ztrátou tukové tkáně prsou dojde k jejich výraznému povolení a prověšení. U těchto žen bývá korekce tvaru prsou nejobtížnější,” vysvětluje plastický chirurg Martin Molitor z Kliniky Yes Visage.

Povislé poprsí tak není problém jen velkých prsou, týká se i malých velikostí.

Nejedná se jen o problém estetický

Ženy s povislým poprsím také trápí nepříjemné pocení, které vzniká v kožní řase pod prsy. Pot a případná vlhkost nemjí kudy unikat a mohou způsobovat podráždění pokožky.

Další problém může způsobit výběr oblečení. Výrobci konfekce neberou v úvahu pokleslé poprsí a švy šijí na stejném místě bez ohledu na to, zda jde o kolekce pro mladé, nebo starší ženy. Povislé poprsí tak může ženu ovlivňovat ve společenském i sexuálním životě.

Podívejte se s námi na tipy, jak problému předejít, a když už k němu dojde, tak jak ho řešit.

1. Strava

Pro zdravé a přitom krásné poprsí je dobré do jídelníčku zařadit potraviny s velkým množstvím antioxidantů, kyseliny listové a železa. „Patří sem například brokolice, která obsahuje velké množství vitamínu C a E a je také bohatým zdrojem kyseliny listové a železa, jež jsou pro ženy zásadní," vysvětluje specialistka Světa zdraví na výživu Eva Kuhnová.

„Doporučuje se také jíst tučné ryby, jako jsou losos, makrela nebo sledě a mleté lněné semínko (zdroje omega3 nenasycených mastných kyselin), kvalitní ořechy a luštěniny (proteiny, vitamíny, antioxidanty, vlákninu a látku inositol, která chrání před rakovinou prsu a střev)," dodává.

Kvalitu a pružnost pokožky také ovlivňuje obsah kolagenu. Od 25 let buňky produkují kolagenu méně, a tak je nutné jej doplňovat stravou v podobě kolagenních aminokyselin. To zajistíme nejlépe potravinářskou želatinou vyrobenou ze zvířecího kolagenu. Zdroje kolagenu v rostlinné říši představují například ruduchy (červené řasy) nebo pupečník asijský (gotu kola). Naopak nepřítelem kolagenu je cukr, sladkosti a potraviny, které cukr obsahují, protože v těle vytvářejí zánětlivou reakci kolagenu.

2. Péče o pokožku

Za nejjednodušší formu péče pokožky ňader lze považovat střídavé sprchování – teplou a posléze studenou vodou. Výborné je i potírání dekoltu a ňader kostkami ledu. Poté je dobré ňadra namasírovat speciálními zpevňujícími přípravky. Do rukou si naneste krém a lehkými krouživými doteky ňadra masírujte tak dlouho, dokud se krém zcela nevstřebá. Pokud tento rituál budete opakovat ráno i večer, výsledky se velmi brzy dostaví.

Jemná masáž dekoltu
1. Pravou dlaň položte na levý prs a lehkým tahem ji veďte až nahoru k levému rameni.
2. Při druhém masážním tahu zapojte obě dlaně. Jednou dlaní veďte tah cikcak od spodní části prsu k bradavce. Druhou dlaní se, opět cikcak, masírujte od klíční kosti směrem dolů k bradavce.
3. Pravou dlaň přiložte na spodní vnější okraj levého prsu a tah veďte přes vnitřní okraj, šikmo k rameni. Pak dlaní lehce sklouzněte dolů do výchozí polohy.
Každý z tahů proveďte přibližně desetkrát.

O prsa a dekolt je pak dobré pečovat i speciálními hydratačními nebo výživnými přípravky. A to hlavně v období těhotenství, kdy je dobré prsa mazat dvakrát denně (ráno a večer) olivovým olejem nebo mastným krémem, aby se pokožka při zvětšujícím se objemu prsou dostatečně zvláčnila a předešlo se tvorbě nevzhledných prasklinek (strií).

„Ženy by neměly ani zapomínat natírat dekolt i prsa přípravky s UV filtrem při slunění. Bez dostatečné UV ochrany se mohou tvořit předčasné vrásky a pigmentové skvrny,“ vysvětluje wellness koučka Petra Řehořková z Petra Clinic.

Foto: archív firem

Zleva:

3. Správné držení těla a dýchání

Pokud žena touží po krásném dekoltu, naprostou samozřejmostí by pro ni mělo být správné držení těla. Rovná záda dekolt zvýrazní, ale také zpevní, což může ještě umocnit občasné hluboké dýchání

4. Posilování prsních a zádových svalů

Existuje celá řada posilovacích cviků na prsní i zádové svaly, nicméně nejlepším sportem je plavání. Styl prsa posílí všechny svaly spjaté s krásným poprsím.

Konkrétní cviky, které zvládnete v klidu domova
Postavte nebo posaďte se rovně a spojte dlaně před hrudníkem. Deset vteřin tlačte, poté povolte. Opakujte minimálně čtyřikrát.
Opět se rovně posaďte nebo postavte. Dejte ruce v bok, jako byste chtěla někomu odporovat v diskuzi. Dlaně nechte na bocích a lokty přibližte co nejvíc k sobě a v této poloze vydržte alespoň deset vteřin. Opakujte desetkrát.
Postavte se zpříma proti zdi a opřete se o ni nataženýma rukama. Potom tlačte proti zdi tak silně, jak jen můžete, jako byste jí chtěli pohnout z místa. Vydržte tlačit deset sekund, poté se uvolněte a protřepejte ruce. Cvičení opakujte desetkrát za sebou.
Postavte se zpříma, ohněte ruce lehce v lokti a položte je na kyčle. Pak se pokuste dotknout oběma lokty za zády. Pohyb nesmí být škubavý, ale spíše pomalý a plynulý. Takto napínejte svaly 10 až 15 sekund; opakujte osmkrát.
Postavte se zpříma čelem ke zdi a pevně se k ní přitiskněte. Zmáčkněte prsní svaly a provádějte pohyby, jako byste plavala styl „prsa“. Udělejte sto pomalých temp, prsní svaly mějte stále napjaté.

5. Zázračné účinky bylin

Pevného poprsí lze také dosáhnout pomocí bylin, které dovedou působením na žlázy s vnitřní sekrecí vyrovnávat hladinu ženských hormonů v těle. Patří sem např. macerát šalvěje či šťáva z kořene anděliky.

6. Správná podprsenka

Zejména v období těhotenství a kojení, které má největší dopad na krásu a pevnost poprsí, ženy značně podceňují. Myslí si, že jde o relativně krátký časový úsek, ve kterém se nevyplatí příliš investovat do oblečení včetně spodního prádla. Jak se velikost poprsí mění, je samozřejmě více finančně náročné koupit si několik kvalitních podprsenek, které již za pár týdnů budou malé nebo velké. Nicméně je to zapotřebí. Kvalitní a správně padnoucí podprsenka je naprostý základ v uchování krásného poprsí.

7. Pomoc plastických chirurgů

Úprava vzhledu prsou se provádí buď z důvodu nevyhovujícího tvaru (tzv. modelační mammaplastika), nebo nadměrné velikosti prsou  (tzv. redukční mammaplastika) nebo při kombinaci nevyhovujícího tvaru i velikosti prsou (tzv. redukčně-modelační mammaplastika). Současně se operací dá korigovat i asymetrie prsou.

Existuje velké množství způsobů modelace prsou, které se liší zejména tzv. stopkou, tedy částí prsu, kde zůstávají zachovány cévy a nervy pro dvorec a bradavku. Pro klientku je v podstatě nejdůležitější tvar prsou a samozřejmě tvar či rozsah případné jizvy.

Foto: Klinika Yes Visage

Před a po modelaci prsou.

„Nejmírnějším a poměrně vzácně indikovaným řešením je technika, kdy je jizva pouze kolem dvorce. Této technice se říká periareolární mammaplastika a řeší se tím mírný pokles prsů. Druhým typem je plastika s jizvou kolem dvorce a od dvorce po prsu dolů k podprsní rýze. Tato technika se nazývá vertikální mammaplastika a řeší větší pokles prsů,” vysvětluje plastický chirurg Martin Molitor.

„Klasická technika je nejrozsáhlejší a zanechává jizvu jako předchozí typ operace s další jizvou v podprsní rýze, jizva má tvar kotvy nebo obráceného písmene T. Tato technika je schopna vyřešit nejrozsáhlejší pokles prsů,“ dodává odborník.

Nedá se říci, že by některá technika byla lepší než jiná. Samozřejmě se chirurg snaží vybrat postup, který nejlépe zvládne konkrétní pokles prsou s co nejmenšími případnými jizvami.

Maskování problému

Ženy přirozeně zajímá otázka, zda lze prsa zpevnit jiným způsobem než operací. Dá se říct, že nelze. Existují metody, jak pokles prsou maskovat, ne však vyřešit. Mírný pokles prsou lze účinně zastřít dobrou podprsenkou. Taky existuje speciální průhledná fólie, která se nalepí na prsa, vytáhne nahoru a přilepí na kůži v oblasti klíčních kostí. Tím se prsa pozvednou. Tuto metodu navrhl americký plastický chirurg Renato Saltz a je to samozřejmě jenom dočasná pomoc například na večírek, ples apod.

„Existují i méně invazivní výkony k pozvednutí poprsí, například pomocí nití – YES Lifting, podobně jako u obličeje. Jedná se však pouze o jemný efekt, rozhodně se nitě nedají srovnávat s některou ze zmiňovaných operací," vysvětluje Martin Molitor.

„U mírného poklesu prsou lze dobrého efektu dosáhnout zvětšením prsou implantáty nebo pomocí vlastního tuku. Kůže i prsní žláza se výplní vypnou a přirozeně lehce nadzvednou," uzavírá specialista.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám