Hlavní obsah

Poslední přehlídka Jeana-Paula Gaultiera. Návrhář se rozloučil se světem módy

Novinky, lin

Uznávaný francouzský módní návrhář Jean-Paul Gaultier minulý týden oznámil, že jeho přehlídka, která se konala ve středu 22. ledna, bude tou poslední. Umělec se rozhodl ukončit svoji hlavní kariéru po padesáti letech fungování v módním světě. Na přehlídce, kterou pojal expresivně jako svůj pohřeb, se objevilo i mnoho známých tváří v čele se současnými, ale i minulými hvězdami modelingové scény.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Návrhář Jean-Paul Gaultier se rozloučil se světem módyVideo: Reuters

 
Článek

Popularizátor pruhovaných triček a zastánce výstředních výtvorů, sedmašedesátiletý návrhář Jean-Paul Gaultier, se rozhodl ukončit svoji kariéru ve velkém stylu. Poslední přehlídku odstartoval za zvuků písně „Back to Black“ od zesnulé zpěvačky Amy Winehouseové v pohřebním stylu.

Extravagantní přehlídky v pařížském divadle Châtelet se zúčastnily desítky modelek a modelů včetně burleskní tanečnice Dity Von Teese, modelky Iriny Shaykové či sester Hadidových.

Foto: Profimedia.cz

Modelka Gigi Hadidová na přehlídce Jeana-Paula Gaultiera

Gaultier začal oficiálně svoji kariéru v 18 letech jako učeň u návrháře Pierra Cardina, později pracoval jako designér u věhlasné francouzské značky Hermès.

Svoji první samostatnou přehlídku prezentoval v roce 1976. V posledních letech upustil od navrhování konfekčního oblečení a zaměřil se na exkluzivní, ručně vyráběné haute couture kolekce, které představoval dvakrát ročně.

Ohledně plánů do budoucna návrhář ještě jasno nemá. Jisté ale je, že se z módního světa nechystá vystoupit zcela. Přehlídky chce ovšem nahradit podle jeho slov zábavnějšími aktivitami, a i nadále se věnovat rodinné firmě, která nese jeho jméno a parfumérské skupině Puig, ve které je společníkem.

Návrhářka Karin Onderková bourá genderové stereotypy pomocí bot

Styl

„Mám za sebou skvělé roky. Nemůžu si na nic stěžovat. Ale už je čas na to začít odpočívat a vplout do nové etapy, která bude jistě protknutá módou, ale už ne v takové míře. Lidé se mě často ptají, co bude s módou. Já jsem vyrůstal v době, která se točila kolem oblečení a jsem rád za to, že jsem mohl svobodně tvořit to, co se mi líbilo. Doba se sice mění, ale móda je nesmrtelná, musíme se jen umět přizpůsobit a najít cestu v chaosu. Přestaňme pálit oblečení a raději ho recyklujme,“ řekl Jean-Paul Gaultier pro agenturu Reuters.

Reklama

Související články

Místo, kde diamanty získávají svoji tvář

Place Vandôme je pařížským místem, kde na vás dýchne historie. Pod dohledem Napoleona, který na náměstí shlíží z Vendômského sloupu, se tu procházejí jak...

Udržitelnost, pomalá smrt rychlé módy

Sustainability, fast fashion, slow fashion či capsule kolekce. Zní vám to jako zaříkadlo? Pak si pomalu zvykejte. Módní průmysl se začíná měnit. Udržitelnou...

Výběr článků

Načítám