Hlavní obsah

Pochoutky, které protějšek příjemně nabudí nejen o Valentýnu

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokrmy s láskou připravené prý dokáží samy vzbudit lásku. Pokud si však toto rčení chcete pojistit, pak vsaďte na tajemnou alchymii potravin a zkuste připravit rafinovaný pokrm s afrodiziakálními účinky. Nejen valentýnský večer pak nabere zcela jiné grády.

Foto: Profimedia.cz

Všechny bylinky, koření, jídla a nápoje jsou vášnivé tehdy, jestliže se konzumují s úmyslem vášně.

Článek

První zmínka o afrodiziakách pochází z let 2200 až 1700 před naším letopočtem. Antická řecká literatura je plná vyprávění o milostných vášních z jídel a staří Římané, kteří zdědili řeckou kulturu, na tuto tradici jen navázali.

A tato tradice je živá dodnes. Psychologické spojení mezi jídlem a sexem je dostatečně známé i ve vědeckých kruzích. Ale je také třeba říct, že žádné afrodiziakum negarantuje úspěch ve svádění. Všechny bylinky, koření, jídla a nápoje jsou vášnivé tehdy, jestliže se konzumují s úmyslem vášně.

Mezi nejznámější afrodiziaka pak patří čokoláda, med, ústřice, krevety, česnek, chřest, celer, chilli papričky, lanýže, avokádo, jahody, fíky, banány či granátové jablíčko a pak samozřejmě koření a některé bylinky. Jejich tajemství spočívá v tom, že zesilují prokrvení organizmu. Platí zásada: Ať už připravujete jakékoli jídlo s úmyslem svést svého milého nebo milou, nešetřete kořením.   [celá zpráva]

Pro inspiraci jsme pro vás připravili hned několik receptů na valentýnskou večeři včetně sladké tečky na závěr.

Sečuánské kuře na chilli
Suroviny: 500g kuřecích stehýnek, 2 lžičky pepře, 1 lžíce cukru, 2 lžičky světlé sojové omáčky, 1 lžička tmavé sojové omáčky, 1 lžíce rýžového vína nebo suchého cherry, 2 lžičky škrobové moučky, 2-3 lžíce oleje, 1-2 stroužky rozmačkaného česneku, 2 na větší kousky rozkrájené jarní cibulky (rozdělené na zelenou a bílou část), 4-6 sušených a ve vodě nabobtnalých chilli papričky zbavené semeníků, 2 lžíce omáčky ze žlutých rozdrcených fazolí, asi 1,5 dcl vody
Postup: Rozdělte kuřecí stehna na kousky a marinujte je 20-25 minut ve směsi pepře, cukru, sojové omáčky, vína a škrobové moučky. V předehřátém woku rozehřejeme olej a 1-2 minuty smažíme na prudkém plameni kousky kuřete dohněda. Děrovanou lžící je vyjmeme a dáme na předehřátý talíř a necháme chvíli stát. Do woku přidáme česnek, bílé části cibulek, chilli papričky a žlutou fazolovou omáčku a 30 minut vše smažíme na prudkém plameni. Do woku přidáme opět usmažené kuře a za neustálého míchání smažíme 1-2 minuty, pak přidáme vývar nebo vodu a uvedeme do varu, posléze přikryjeme pokličkou. Směs dusíme 5-6 minut a jednou či dvakrát ji zamícháme.Hotový pokrm ozdobíme zelenou cibulkou a okamžitě podáváme.
Tomatová polévka
Suroviny: 800 g krájených rajčat, 100 g šalotky, 50 g bazalky, 1dcl červeného vinného octa, 30 g medu, sůl, 50 ml zakysané smetany, 400 ml vody
Postup: Na oleji do sklovita orestujeme najemno nakrájenou šalotku a přidáme pokrájená rajčata. Zalijeme vodou. Přivedeme do varu a povaříme 30 minut, přidáme med, sůl, ocet a ještě dalších 5 minut povaříme. Na závěr přidáme nasekanou bazalku a dochutíme solí. Už nevaříme. Před podáváním můžeme přidat zakysanou smetanu.
Ústřicový shot
Suroviny: 4 čerstvé ústřice, 1 šalotka, 6 cl sladkokyselé chilli omáčky, půl limetky, čerstvá mořská řasa.
Postup: Ústřice otevřeme a odstraníme úlomky z lastury. Na dno skleničky dáme čerstvou ústřici, zasypeme najemno nakrájenou šalotkou a zalijeme limetkovou štávou. Na závěr zastříkneme chilli omáčkou a hned podáváme.
Kuře s meruňkami a mandlovým kuskusem
Jemně kořeněné kuře se sušenými meruňkami, které zvyšují touhu po milování. Důležitou roli v láskyplných pokrmech hraje palčivé koření jako je zázvor. Černé fazole obsahují kromě bílkovin a vlákniny aminokyselinu tryptofan, která nám pomáhá při uvolňování. Mandle v kuskusu obsahují vitamín E a zinek, který je důležitý pro sexuální apetit muže.
Suroviny: 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 střední cibule, oloupaná a nakrájená na jemno, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžičky mletého koriandru, 500 g kuřecích prsních řízků, 100 g sušených meruněk, 500 ml kuřecího vývaru, 400 g černých fazolí, 30 g kukuřičné mouky, 100 ml pomerančového džusuKuskus: 150g Organic kuskusu, 200 ml vařící vody, 75 g celých mandlí nakrájených, 2 lžíce nakrájené petrželové natě
Postup: Zahřejte olej v pánvi s nepřilnavým povrchem a přidejte cibuli, smažte po dobu 5 minut, dokud cibule nezměkne. Přidejte koření a kuře a za stálého míchání pokračujte ve vaření několik minut. Poté přidejte meruňky a přilijte kuřecí vývar. Ztlumte na nižší teplotu a vařte pod dobu 25 -30 minut, občas promíchejte. Kukuřičnou mouku promíchejte s pomerančovým džusem a přimíchejte ke kuřeti. Vařte ještě několik minut, aby omáčka zhoustla. Kuskus uvařte ve vroucí vodě dle návodu, po uvaření přidejte pokrájené mandle a petrželovou nať.
Vanilková Pana Cotta s mačkanými jahodami (2 porce)
Suroviny: 160 ml smetany, 56 g mascarpone, 150g cukru, 1/4 vanilkového lusku, 1 pl želatiny (nabobtnalé ve studené vodě a vymačkané)
Postup: Smetanu, mascarpone, cukr a vanilkový lusk (rozříznutý a s vytřenými semínky) smícháme v rendlíku a na mírném ohni pomalu přivedeme k varu. Odstavíme a vmícháme želatinu. Po jejím rozpuštění necháme ještě asi 5 minut vylouhovat vanilku a pak přecedíme přes jemné síto. Následně naplníme do misek, ve kterých po vychlazení a zatuhnutí přímo podáváme (zalité mačkanými jahodami), nebo krém plníme do cukrářských zapékacích misek (Ramican) a necháme vychladit a zatuhnout přes noc v lednici. Těsně před vyklopením krátce nahřejeme misku v horké vodě a nahřátým nožem odřízneme pana cottu od stěn misky.Recept připravil šéfkuchař restaurace CODA David Šašek.
Čokoládové palačinky
FOTO: fotobanka Profimedia
Suroviny: 50 g hořké čokolády nasekané na malé kousky, 200 ml mléka, 120 ml smetany, 30 ml kakaového prášku, 115 g hladké mouky, 2 vejce, olej na smaženíNáplň: 500 g švestek (nebo blum), 50 g cukru krupice, 30 ml portského, 150 g zakysané smetany nebo bílého smetanového jogurtuOmáčka: 150 g hořké čokolády nasekané na malé kousky, 175 g šlehačky, 15 ml portského
Postup: Nejprve připravíme těsto na palačinky. Čokoládu s mlékem dáme do menšího hrnce a pomalu za občasného míchání zahříváme, dokud se čokoláda nerozpustí. Čokoládové mléko nalijeme do mixéru a přidáme smetanu, kakao, mouku a vejce. Zpracujeme dohladka a necháme 30 minut vychladit.Mezi tím si připravíme náplň. Švestky rozpůlíme, vypeckujeme a vložíme do menšího hrnce. Přidáme cukr a vodu a pak přivedeme k varu. Vzápětí snížíme teplotu a přikryjeme pokličkou. Asi 10 minut necháme probublávat, dokud švestky nezměknou. Pak vmícháme portské a vaříme dalších 30 vteřin. Sundáme z plotýnky, ale stále se snažíme, aby náplň zůstala teplá.Připravíme si papír na pečení. Zahřejeme pánvičku na palačinky a potřeme ji trochou oleje. Poté vlijeme asi 1 malou naběračku těsta na palačinky a rozprostřeme po dně pánvičky. Když je palačinka z obou stran upečená, dáme ji na pečící papír (a stejně upečeme zbylé palačinky).Omáčku připravíme tak, že v rendlíku spojíme čokoládu se šlehačkou, pomalu zahříváme a mícháme dohladka. Přidáme portské a pomalu za neustálého míchání minutu zahříváme. Švestkovou náplň rozdělíme do palačinek a na každou přidáme trochu šlehačky nebo jogurtu a opatrně ji svineme. Podáváme je v miskách, přelité čokoládovou omáčkou.
Tiramisu
Suroviny: 2 polévkové lžíce cukru, 1/4 litru silné kávy (nejlépe espresa), 2 polévkové lžíce kávového likéru, 100 g piškotů, 4 žloutky, 100g cukru, 2 polévkové lžíce slazeného kakaového prášku, 500 g mascarpone
Postup: Cukr necháme za stálého míchání rozpustit v horké kávě, tu pak necháme vychladnout a přidáme likér. Plochou formu na zapékání vyložíme polovinou piškotů a necháme je nasát kávou s likérem. Žloutky s cukrem ušleháme ve vodní lázni na krém bělavé barvy. Gumovou stěrkou vmícháme mascarpone a polovinu krému natřeme na piškoty. Naklademe zbytek piškotů, pokapeme zbytkem kávy s likérem a zalijeme zbytkem krému. Tiramisu dáme do chladničky ztuhnout - je k tomu třeba asi 3 hodin, lepší je až 5 hodin. Před podáváním posypeme kakaem.
Pečené jahody
Suroviny: 1 kg jahod, semínka z 1 vanilkového lusku, 100 g prosetého moučkového cukru, 4 lžíce citronové šťávy, nastrouhaná kůra z citronu, 200 ml bílého vína, 10 g cukru na vysypání, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 2 žloutky, 50 g loupaných sekaných mandlí
Postup: Jahody opereme, osušíme, odstopkujeme, případně rozpůlíme a smícháme s dření, prosetým moučkovým cukrem, citronovou šťávou, citrónovou kúrou a bílým vínem a necháme přes noc zakryté proležet v chladničce. Jahody dáme na síto, šťávu zachytíme a odměříme z ní 500 ml. Vymaštěnou žáruvzdornou formu vysypeme cukrem a navrstvíme do ní jahody. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a zahříváme tak dlouho, dokud nezežloutne. Pak přilijeme odměřenou šťávu z jahod a šleháme ji tak, aby nevznikaly žmolky, omáčku přivedeme k varu, hrnec odstavíme z plotny a vmícháme žloutky. Ušleháme tuhý sníh a vmícháme ho do krému, který rozdělíme na jahody a posypeme mandlemi.Formu dáme do trouby, kterou předehřejeme na 250 stupňů a pečeme 8-10 minut. Zapečený krém posypeme 1 balíčkem vanilkového cukru a oflambujeme v 6 lžících rumu.

Reklama

Související články

Kiwi dělá divy se zdravím i v kuchyni

I když první aktinídie čínská přišla do Evropy už v půli 19. století, na dnešní popularitu si musela počkat ještě 130 let. Až pak se totiž staly její plody...

Grilování se nemusíte vzdát ani v zimě

Milujete grilování a nechcete čekat až do jara? Pak byste měli vědět, že s kvalitními grily se dá grilovat celoročně, důležité je jen dodržet jednoduchá...

Výběr článků

Načítám