Hlavní obsah

Po dokonale bílých zubech toužili již staří Římané

Dokonale bílé zuby nemá od přírody téměř nikdo, protože barva zubů je jen odstínem žluté. Přesto lidé po takové bělosti touží a dělají vše proto, aby jejich úsměv byl co nejzářivější.

Článek

Na zabarvení zubů má vliv především genetika a poté působení mnoha vnějších faktorů, jako je kouření a pití kávy nebo čaje. Zbavit se nežádoucí pigmentace je dnes již jednoduché například pomocí speciálních zubních kartáčků a bělících past. V minulosti tomu však tak nebylo.

Například staří Římané, aby zvýšili jejich bělost, obrušovali je popelem z ohnišť. Po staletí používaná metoda tzv. abrazivního bělení je dnes stále používaná, ale dovedená k dokonalosti.

Místo popela se dnes používá perlit, což je jemný prášek vulkanického původu, který velmi jemně zbavuje zuby nežádoucího zabarvení. Navíc je perlit doplněn uhličitanem vápenatým, který pomáhá mineralizovat zubní sklovinu.

O bělení zubů se dlouhá léta starali holiči

První zubní štětinové kartáčky se objevily v 15. století v Číně. Byly vyrobeny z kosti nebo z dřívka se štětinkami z prasat. Lidem se tato technika čištění zubů zalíbila a postupem času byla zdokonalována.

V 17. století lidé začali navštěvovat své holiče nejen kvůli stříhání vlasů, ale i kvůli případnému ošetření a vybělení zubů. Holiči měli v nabídce poskytování „kompletních“ služeb - při jedné návštěvě vás ostříhali nebo oholili a současně vám zkontrolovali chrup - vytrhli nemocný zub nebo poskytli úlevu pomocí různých extraktů.

Bělení zubů se posléze stalo komerční záležitostí holičů, jakožto takzvaných „patronů čištění zubů“. Byli to právě oni, kdo začali s aplikací kyseliny dusité při bělení. Ta sice při bělení pomáhala, ale jejím vedlejším účinkem byla značná eroze zubů, zničená zubní sklovina a následný vznik kazů. Bílý usměv byl však pro lidi mnohem důležitější a proto je ani poškození chrupu od bělení neodradilo. Bělení zubů se tak stalo podstatnou součástí životního stylu.

Objevním fluoridu došlo k revoluci bělení zubů

K revolučnímu obratu došlo kolem roku 1840, kdy byl v Itálii objeven fluorid. "I dnes mohou silnější bělící prostředky způsobit zeslabení skloviny. Tomu lze ale lehce předejít přidáváním fluoridu do bělících gelů, který má schopnost ochránit sklovinu zubů před vznikem zubního kazu a udržet je tak zdravé, " uvádí odborníci na stránkách Signalweb.cz.

Mezi dnešní metody domácího bělení patří bělící sady v podobě formiček a gelu nebo stále účinnější bělící zubní pasty.

Reklama

Související témata:

Související články

Bílé zuby již nejsou výhradou celebrit

Čím dál více lidí touží po krásném bílém úsměvu. Bohužel pouze pravidelná péče o chrup často nestačí. Aby Vaše zuby zářily jako hollywoodským hvězdám,...

Výběr článků

Načítám