Hlavní obsah

Panenky se skutečným obličejem jsou hit

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdybyste chtěli panenku, která vypadá jako vy, vyfoťte se a fotku pošlete Beátě Dercové. Ta vám jednu takovou vyrobí. Potřebuje k tomu přitom jen pár kousků látky, nitě a filc. To, co původně vzniklo jako hračka pro děti, je nyní oblíbený dárek dospělých. Beátiny panenky s obličeji skutečných lidí míří do celého světa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Panenka, která vypadá jako mexická malířka Frida Kahlo...

Článek

Když jsem prodávala na jednom design marketu, přišel za mnou pár cizinců. Říkali, že hodně cestují a mají už prý snad úplně všechno možné, ale tohle ještě ne,“ vypráví s úsměvem sympatická Slovenka Beáta.

První panenku udělala vystudovaná učitelka slovenštiny a výtvarné výchovy před dvěma lety svému tehdy tříletému synovi, který šel poprvé do mateřské školky. „Netěšil se tam a nechtěl tam jít. Aby mu nebylo smutno a nestýskalo se mu, vyrobila jsem mu do školky malé látkové panenky, které vypadaly jako já s manželem,“ vzpomíná na své začátky Beáta. Práci s jehlou a nití ji jako malou naučila babička, když k ní jezdila na prázdniny. Během mateřské dovolené se pak k šití vrátila.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tváře panenek Beáta vyšívá, tím jsou nezaměnitelné. Jedna z posledních vypadá jako mexická malířka Frida Kahlo.

Ukázalo se sice, že její syn o panenky dvakrát nestojí, ale zalíbily se jiným. Kamarádky z okolí jí nosily fotografie a objednávaly je svým dětem na hraní. Beáta tak šila tatínky, maminky i jejich ratolesti.

Skvělý dárek

Po čase se rozhodla založit si jednoduché internetové stránky, kde pod značkou „Selfie Cuddle – rodina jako vyšitá“ začala své výtvory nabízet. A zájemci se začali hrnout. Panenky však nechtěli jen pro své děti, ale jako dárek partnerovi, kamarádovi nebo jako originální narozeninový či svatební dar. Největší nápor Beáta zažívá před Vánoci, kdy se její panenky, jejichž cena je necelých tisíc korun, prodávají nejvíce.

Koníček, kterým si mimo jiné zpestřovala mateřskou dovolenou, se tak nakonec stal pro Beátu příjemným přivýdělkem. „Často si u mě lidé objednávají celé rodiny nebo ženicha a nevěstu či své oblíbené herce a zpěváky,“ říká mladá maminka. Vyráběla už proto třeba amerického zpěváka Michaela Jacksona, jehož si objednala jedna jeho velká fanynka. „Nebo pán nechal ušít sám sebe pro manželku jako dárek. Zřejmě jeho žena hodně cestuje, tak aby jí nebylo smutno a měla ho stále u sebe,“ přemýšlí Beáta.

Tváře panenek vyšívá

Není jediná, která vyrábí panenky vypadající jako konkrétní lidé. Ona ovšem jejich tvář tvoří originálním způsobem. V tomto ohledu nemá konkurenci, ani u nás, ani ve světě. „Co jsem zatím viděla, tak všichni obličeje malují či je přímo nechávají natisknout. To já sice u některých také dělám, ale především tváře vyšívám,“ upřesňuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Panenky se skutečným obličejem jsou hit.

Svůj pracovní kout má Beáta žijící s manželem a synem ve dvoupokojovém bytě v rohu ložnice. Na svém stole, kde tvoří panenky, má rozloženo nespočet kusů látek a nití, v košíku v rohu jsou naskládané dlouhé štíhlé, asi 35 cm velké postavičky, které čekají už jen na to, až jim Beáta vdechne život.

Podle fotky, kterou jí zákazník pošle, si nejprve načrtne tužkou na panenku obličej. Ten pak postupně vyšije. „Je to celkem piplačka, nejhorší jsou zuby. Když mi někdo pošle rozesmátou fotku, je mi jasné, že to bude náročné. Jednodušší je rozhodně jen jemný úsměv a také to na panence lépe vypadá,“ objasňuje Beáta.

Důležité jsou detaily

Když má hotový obličej, začne panenku oblékat a doladí na ní důležité detaily, jako jsou šperky nebo věc, jež je pro danou osobu typická. „Vyráběla jsem třeba fotbalistu. Musela jsem na jeho dresu vyšít každý nápis, každou značku,“ popisuje Beáta s tím, že někdy od ní lidé čekají zázrak. „Domnívají se, že panenka bude věrnou kopií dotyčného člověka, ale to samozřejmě není možné, pokud tvář vyšívám,“ zdůrazňuje. Ještě předtím, než zákazníkovi jeho objednanou postavičku zabalí a pošle, nafotí ji a obrázek odešle e­mailem. Až ve chvíli, kdy je zákazník s panenkou spokojen, putuje na jeho adresu.

Pokud ale klient přece jen touží po dokonalé kopii sebe samého, objedná si opravdu postavičku s natisknutým obličejem. Ty Beáta také dělá. Často jde především o černobílé portréty herců nebo zpěváků.

Protože nenabízí své výrobky jen na českém internetu, ale rovněž na zahraničních serverech, její panenky se dostaly už téměř do celého světa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Když má panenka hotový obličej,začne Beáta panenku oblékat.

„Šila jsem třeba postavičky do amerického Utahu, do Austrálie a posílala jsem je také všude možně po Evropě,“ říká Beáta. Podle jejích slov si cizinci objednávají hlavně panenky podle známých osobností.

„Pro jednu slečnu jsem šila Lady Gaga. Pak mi poslala fotku, na které je ona a její panenka, jak drží lístky na koncert zpěvačky,“ vzpomíná na jednu z mnoha stovek objednávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám