Článek
Jahodový sen
foto: Novinky/Jemča
Suroviny: 150 ml jahodového čaje, 50 ml jahodového pyré, 20 ml citrónové šťávy, jahoda a lístky máty na ozdobení
Postup: Uvaříme jahodový čaj a necháme vychladit. V mixéru rozšleháme hrst jahod na pyré. Připravíme si vyšší sklenici se stopkou, do níž vložíme několik kostek ledu. Do šejkru nalijeme odměřené množství připraveného jahodového čaje, jahodového pyré a citronové šťávy a promícháme. Směs nalijeme do připravené sklenice a dozdobíme jahodou spolu se snítkou čerstvé máty.
Malinový svět
foto: Novinky/Jemča
Suroviny: 150 ml malinového čaje, 50 ml malinového pyré, 20 ml citrónové šťávy a koktejlová třešinka, ovoce na ozdobení
Postup: Postupujeme stejně jako u jahodové verze, pouze vyměníme přísady za malinový čaj a malinové pyré. Ozdobit můžeme koktejlovou třešní a ovocem, například hroznovým vínem a mochyní a lístky čerstvé máty.
Broskový sen
foto: Novinky/Jemča
Suroviny: 150 ml broskvového čaje, 50 ml broskvového pyré, 20 ml citrónové šťávy a ovoce na ozdobení
Postup: Opakujeme postup s broskvovým čajem a broskvovým pyré. Sklenici ozdobíme ovocem dle vlastní chuti.
Jablečný závin
Suroviny: 150 ml jablečného čaje, 100 ml jablečného džusu, 20 ml citrónové šťávy, 1 celá skořice, kousek jablka a pomerančové kůry na ozdobení
Postup: Vychlazený čaj s příchutí jablka a skořice v šejkru smícháme s jablečným džusem a citronovou šťávou. Mix nalijeme do vyšší sklenice se stopkou na kostky ledu. Ozdobíme tyčinkou skořice s kouskem pomerančové kůry a měsíčkem jablka.
Jablečno - mátové osvěžení
Suroviny: 150 ml mátového čaje, 3 snítka čerstvé máty, 2 lžíce třtinového cukru, 20 ml citrónové šťávy, máta a kousek jablka na ozdobení
Postup: V širší sklenici s plochým dnem, ve které budeme nápoj podávat, rozdrtíme třtinový cukr s citronovou šťávou. Přidáme kostky ledu a snítky máty, nalijeme vychlazený čaj a promícháme dlouhou lžící. Sklenici ozdobíme čerstvou mátou a kouskem zeleného jablka.
Mrazivý ananas
Suroviny: 150 ml zeleného čaje s ananasem, 50 ml ananasového džusu, 20 ml grenadiny, koktejlová třešeň, mochyně nebo kousek ananasu na ozdobení
Postup: Do vyšší úzké sklenice nasypeme několik kostek ledu, přilijeme vychlazený zelený čaj a džus s příchutí ananasu. Grenadinu necháme nápojem prokapat, aby vytvořila barevný efekt na dně sklenice. Ozdobíme koktejlovou třešinkou a mochyní nebo kouskem ananasu.
Grepový vánek
foto: Profimedia/Jemča
Suroviny: 150 ml čaje grapefruit - 3 výřezy čerstvého grepu 20 ml limetkového sirupu, 50 ml grepového džusu a 2 lžíce třtinového cukru
Postup: Ve sklenici utřeme kousky grepu s cukrem a limetkovou šťávou. Přidáme kostky ledu, nalijeme čaj a grepový džus, promícháme v šejkru a nalijeme do sklenice, v níž budeme koktejl podávat. Ozdobíme výřezem grepu.
Zázvorová vášeň
Suroviny: 150 ml citrónového čaje se zázvorem, 100 ml jablečného džusu, několik plátků čerstvého zázvoru, výřez citronu a kousek čerstvé máty na ozdobení
Postup: Do sklenice vložíme kostky ledu a plátky zázvoru. Zalijeme citronovým čajem se zázvorem a jablečným džusem v odměřeném množství. Ozdobíme plátkem zázvoru, výřezem citronu a snítkem čerstvé máty.