Hlavní obsah

Okradený včelař se bojí o osud své rodiny

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Devatenáct let se Pavel Buřinský věnuje včelaření. Kromě rodiny se třemi dětmi živil díky včelám i další čtyři zaměstnance. O víkendu byl ale okraden. Přišel o šedesát pět úlů i s včelstvy v hodnotě nejméně 450 tisíc korun, a hlavně o čtyři roky práce nevyčíslitelné hodnoty. Nyní podnikatel s medem netuší, jak se ze situace dostane, bude muset propouštět...

Foto: P. Buřinský

Otec tří dětí byl okraden o včelstva.

Článek

Buřinský točil naučná videa pro začínající i stávající včelaře. Chtěl, aby se dařilo nejen jemu, ale i ostatním. Učil, jak včelstva ošetřovat, aby nedocházelo k masivním úhynům.

„Pro dobrotu na žebrotu. Z těch videí zloději mohli poznat, kde ta včelstva jsou,“ myslí si.

„Hlavní činností podnikání naší farmy je výroba včelích úlů. Zároveň s tím včelařím. Musím držet obě činnosti, když není taková poptávka po úlech, věnuji se pilněji včelám. Příjmy ze včelaření nás ve firmě drží nad vodou na podzim a v zimě, kdy je útlum odbytu úlů, na jaře zase jede naplno sezona odbytu úlů, ale zároveň je hodně práce se včelstvy, je to tedy velmi hektické období,“ vysvětlil Buřinský Novinkám s tím, že v posledních dvou letech jde odbyt úlů razantně dolů kvůli velkým úhynům včelstev.

Foto: P. Buřinský

Obdélníkové úly pana Buřinského

„O to víc úsilí jsem tedy věnoval chovu včelstev. Měl nás podržet prodej medu a chov včelích matek,“ dodává.

Letos měl nabízet první sérii potenciálně odolnějších matek, což kvůli krádeži nebude. Zloději odcizili veškerý chovný materiál, produkční včelstva pro potenciální snůšku medu.

Kvůli roztočům včelaři počítají ztráty, někteří přišli o všechno

Domácí

Milovník své práce

Buřinský se včelám věnuje od druhého ročníku vysoké školy, tedy necelých dvacet let. Neumí si představit lepší zaměstnání.

„Asi jsem fundamentální, ale věřím raději přírodě než moderním technologiím. Absurdní je, že z hlediska výnosnosti je to v protikladu. Nevydržel bych ani v kanceláři, ani ve fabrice. Když přijedete na stanoviště včelstev, tam to bzučí a včely pracují, je to harmonie přírody. Symfonie jara. Tolik energie je málokde,“ popisuje.

Včelí trik, jak přežít pád do vody: vytvoří si vlnku a surfují

Věda a školy

Možný zloděj

Podle podnikatele jsou dvě varianty, kdo mohl jeho včelstva ukrást. „Buď je to včelař, který měl velký úhyn, takže bude včelařit dál ve svých úlech s mými vyšlechtěnými včelami, nebo to může být člověk, který má poptávku na včely a ukradl je pro někoho jiného,“ hádá Buřinský.

Protože mu osud rodiny není samozřejmě lhostejný, kromě výzev na sociálních sítích o pomoc při hledání jeho včelstvech už podnikl kroky k záchraně firmy.

„Od kolegy z Třebíče jsem sehnal deset včelstev, potřebuju ještě deset, abych je rozmnožil. To je osmdesát tisíc korun. Do dvou let bych jich tak mohl mít šedesát, a to bych se dostal tam, kde jsem byl teď před krádeží,“ počítá podnikatel z Kroměřížska.

 Výzva policie

„Úly byly umístěny v lese nedaleko rekreačního areálu Kamínka. K jejich odcizení došlo v době od 15. do 25. března 2020. Každý z úlů byl o šířce 43 cm, výšce 67 cm, hloubce 50,8 cm a hmotnosti zhruba 50 kg. Případem se nyní zabývají kroměřížští kriminalisté. Po pachateli, který se tímto jednáním dopustil trestného činu krádeže, nyní pátráme. Po dopadení mu s ohledem na vyhlášený nouzový stav hrozí až osmileté vězení. V souvislosti s touto trestnou činností žádáme o pomoc veřejnost. Pokud si někdo v blízkosti úlů všiml čehokoliv podezřelého, pohybu osob nebo vozidel, ať zavolá na bezplatnou linku Policie ČR 158 nebo přímo kriminalistům na telefonní číslo 601 353 996,“ zveřejnili zlínští kriminalisté na internetových stránkách.

Reklama

Související témata:

Související články

Kávu si sladí medem, cukru se vyhýbá

Kdyby každý snědl tolik medu, co já, museli bychom mít takových fabrik sto, usmívá se Milan Špaček, jednatel a obchodní ředitel společnosti Medokomerc, která...

Biolog zkoumající včely získal ocenění

Václav Krištůfek z českobudějovického Biologického centra Akademie věd České republiky, který se téměř čtyřicet let zabývá půdní mikrobiologií, získal za...

Výběr článků

Načítám