Hlavní obsah

Od smrti Freddie Mercuryho uplynulo dvacet let, jeho odkaz žije dál

Novinky, Zdeněk Kolbuch

Některé hvězdy zkrátka nevyhasnou. To platí i o frontmanovi legendárních Queen Freddie Mercurym (5. 9. 1946 – 24. 11. 1991), který změnil svět hudby, videoklipů i módy. Freddieho si celý svět připomene 24. listopadu, kdy tomu bude právě dvacet let, co podlehl AIDS.

Článek

Rodiče doma na Zanzibaru z něj chtěli mít právníka nebo ekonoma, jenže to nebylo nic pro Freddieho. Jeho srdce od mala patřilo jen hudbě. Už jako student si psal písničky a ty si schovával pod polštář. Matka mu vyhrožovala, že je vyhodí, ale naštěstí to nikdy neudělala.

Když se stěhoval za kariérou do Londýna, řekl matce: „Je to jediný způsob, jak se pohnout dopředu." A měl pravdu. Zezačátku byl členem několika studentských kapel a nakonec zakotvil u Queen.

Netrvalo dlouho a nahrál revoluční album A Night at Opera (1975). Monumentální dlouhé písně s pozvolnou gradací a řadou neuvěřitelných přechodů jako The Prophet´s Song a Bohemian Rhapsody se staly pojmem a Mercuryho hvězda od té doby jen stoupala.

Čtyřicet let Queen

To, že Freddieho sláva žije dál, ukazuje i výsledek dvou částí hudební ankety, která v roce 2006 probíhala na Novinkách. Nejlepší popovou písní všech dob byla zvolena Show Must Go On a nejlepší rockovou We Are the Champions.

Foto: Profimedia.cz

(1970) Portrét britské skupiny Queen. Zleva: John Deacon, Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor

Kromě dvacetiletého výročí Freddieho smrti slaví čtyřicet let své existence i samotná skupina Queen. Vycházejí reedice všech alb, nová biografická kniha, dokument a na rok 2013 je naplánován životopisný film se Sachou Baron Cohenem v hlavní roli.

Od roku 1973 obsadila skupina Queen první příčku albových hitparád po celém světě hned osmnáctkrát. Vydala patnáct studiových a pět živých desek, řadu singlů a kompilací. Kapela se nerozpadla ani po smrti Freddie Mercuryho, ani po odchodu Johna Deacona v roce 1997. S novým zpěvákem Paulem Rodgersem vystupují pod názvem Queen Paul Rodgers.

Nadace proti AIDS pomáhá dodnes

Freddie Mercury, velký člověk a zpěvák skupiny Queen zemřel dne 24. listopadu 1991 na AIDS. Ještě před tím požádal své přátele, aby společně pomohli bojovat proti této zákeřné nemoci. V roce 1992 tak vznikla nadace The Mercury Phoenix Trust, která financuje boj proti AIDS a prostřednictvím jména Freddie Mercury pomáhá miliónům lidí po celém světě.

Foto: Profimedia.cz

Freddie Mercury na koncertu Queen

Důkazem stále živého Freddieho odkazu je i velká show plná hvězd, která se koná právě pod záštitou nadace Mercury Phoenix Trust. Show je naplánována na 1. prosince, na Světový den AIDS, a zavítá do Edinburghu.

Podle oficiálního serveru organizace získala nadace Mercury Phoenix Trust v boji proti AIDS přes 15 miliónů dolarů, které pomohly po celém světě ve více než 750 grantech. Peníze putovaly do Světové zdravotnické organizace, ale i drobných skupin, jejichž chod zaštiťují dobrovolníci v Ugandě, Keni, Jižní Africe, Zambii, Nepálu a Indii.

Co je to HIV

HIV je zkratka pro human immunodeficiency virus, virus lidské imunodeficience.

HIV je virus, který infikuje buňky imunitního systému a poškozuje jejich správnou funkci.

Infekce HIV vede k progresivnímu selhání imunitního systému – imunodeficienci.

HIV se nachází v tělních tekutinách, včetně krve, vaginálních sekretů, semene a mateřského mléka.

HIV je nevyléčitelné!

Pomocí antiretrovirální terapie (ARV) může být šíření viru v těle zpomaleno nebo téměř zastaveno.

Statistiky

V září 2011 bylo v České republice nahlášeno 10 nově diagnostikovaných HIV pozitivních (1 žena a 9 mužů).

Od počátku roku 2011 bylo zjištěno 114 nových HIV pozitivních případů.

Celkový počet HIV pozitivních v ČR dosáhl počtu 1636 osob.

Nejvíce HIV pozitivních připadá na Prahu, Středočeský a Jihomoravský kraj. Naopak nejméně HIV pozitivních je hlášeno na Vysočině a v Pardubickém kraji.

V ČR bylo k 31. červenci 2011 evidováno 340 HIV pozitivních cizinců bez trvalého pobytu.

www.aids-pomoc.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám