Hlavní obsah

Oči - zrcadlo zdraví i krásy

Novinky, Ráchel Václavková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že v očích se odráží všechno, co cítíme: radost, bolest, lhostejnost, láska i nenávist. Oči jsou však nejen zrcadlem duše, ale také zdraví. Když se nad tím zamyslíte, často první, co vás zaujme na člověku, se kterým se setkáte, jsou právě jeho oči. Ty jsou nejen jedním ze smyslových orgánů, ale zároveň jsou i velmi důležitou součástí estetického vzhledu člověka.

Článek

Nikde na těle neexistuje citlivější, jemnější a choulostivější pokožka jako právě v okolí očí. Obzvlášť citlivě a hlavně viditelně reaguje na vyčerpanost celého organismu, na nedostatek spánku, horečnaté onemocnění či psychickou zátěž. V této oblasti je pokožka méně pružná než jinde, mimořádně namáhaná mimikou.

Smích, pláč, překvapení a údiv - každá změna výrazu tváře je spojena s mimikou okolí očí. Mrkání při mhouření očí podporuje vznik drobných vrásek. S přibývajícím věkem se navíc tato část pokožky pro svou jemnost více dehydratuje a ztrácí schopnost udržovat si pružnost. Je třeba každý večer do těchto míst jemně vklepávat speciální oční krémy.

Dokonalé odlíčení

Oči si tedy rozhodně zaslouží trochu vaší pozornosti. Ale jak na to? Především nezapomínejte na každodenní pečlivé odličování. Na to lze samozřejmě použít běžná čistící mléka na obličej. Ideální jsou speciální olejíčky na odstranění očního make-upu od renomovaných firem. Ty jsou totiž opthalmologicky testovány, proto nedráždí a nezpůsobují alergie. Pokud není dokonale odstraněna řasenka, může se stát, že se její zbytky oddrolí a tyto drobečky pak intenzivně dráždí oči.

A co dělat v případě, že už jsou oči podrážděné? Ať už díky únavy, prachu nebo při  nešetrném odlíčení? Zarudlé oči je vhodné "vykoupat" například v opthalu (je k dostání v lékárnách), případně je po dobu několika dnů vykapávat speciálními kapkami. Z domácích receptů se osvědčily čajové obklady. Přiložte na každé oční víčko vyvařený a v ledničce nebo mrazáku vychlazený sáček čaje a nechte asi dvacet minut působit.

Foto: Novinky - 1. Minerální odličovač očí AHAVA 399,- Kč, 2. Odličovač očí voděodolného make-upu Oriflame 199,- Kč, 3. Extra jemný odličovač očních partií NIVEA 105,- Kč, 4. Juvena - Dvoufázový, nemastný odličovač 499,- Kč, 5. Odličovač očního make-upu Avon 99,- Kč, 6. Odličovač očí Dermo Expertisel L´Oreal 159,- Kč.

Jak líčením zkrášlit oči

Úprava a líčení očí a jejich okolí by měly mít svá pravidla. Ze všeho nejdřív se musíte podívat na to, jestli vám příroda nadělila "správný" odstup mezi očima. Ideální je prý stav, kdy by se mezi oči vešlo ještě jedno "třetí" oko. Pokud vaše oči toto ideální kritérium nesplňují, nic si z toho nedělejte. Je spousta možností, jak to napravit.

Máte-li oči daleko od sebe, při líčení příliš nezdůrazňujte vnější koutky. Naneste na ně světlejší odstín a směrem k vnitřnímu koutku ztmavujte. Majitelky očí položených daleko od sebe navíc často mívají i široký kořen nosu. Ten lze opticky také tímto způsobem zúžit. Naopak oči blízko u sebe opticky oddálíte tak, že protáhnete líčení očí směrem ke spánkům. U vnitřních koutků začněte líčit nejsvětlejšími stíny, směrem k vnějším koutkům postupně ztmavujte a protahujte ke spánkům.  Můžete kouzlit i tím, že nad kořenem nosu lehce oddálíte obočí, a tím oči "posunete" od sebe. Jde o individuální záležitost. Posoudit by to vždy měl odborník - vizážista.

Upravené obočí

Upravené - tedy dobře vytrhané - obočí vaši vizáži neobyčejně prospěje. Úpravou obočí se totiž dá změnit i výraz tváře. Srostlé obočí například může působit dojmem zamračenosti, pokleslé zase vyvolává zdání zasmušilosti. Chodíte-li pravidelně na kosmetiku, bývá úprava obočí jedním z "bodů programu". Přesto je nutné, abyste občas vzaly do ruky pinzetu a přebývající chloupky odstranily samy. Je dobré si pokožku v okolí obočí předem trochu namastit krémem. Pokožka je pak vláčnější a chloupky se snadněji vytrhávají. Pak obočí učešte kartáčkem. Měla byste respektovat přirozenou linii obočí, proto odstraňujte jen spodní část, případně okolí kořene nosu, a to vždy ve směru růstu chloupků. Shora obočí nikdy neupravujte!

Reklama

Související témata:

Související články

Svěží image změní i pohled na svět

Touha něco na sobě změnit se objevuje poměrně často. Většinou je ale spojena jenom s nějakou menší úlitbou, třeba novými střevíčky nebo přistřiženými vlasy....

Výběr článků

Načítám