Hlavní obsah

OBRAZEM: Sukně si zaslouží větší pozornost

Právo, Jana Tomsová

Před časem už to málem vypadalo tak, že v souboji kalhot se sukní zvítězí nohavice. Naštěstí se ale do šatníků vrací ženskost a s ní také sukně, umožňující ukázat světu pěkné nohy. Spolu s ladnou chůzí, která v kalhotách většinou bere za své, jde o velkou zbraň paní a dívek.

Foto: Foto archiv firem, Právo

Barevným a střihovým sladěním může vzniknout zajímavé oblečení, aniž dojde k průvanu v peněžence.

Článek

Délka sukně už dávno není nejdůležitějším znakem módnosti. Vybrat si lze od mini až po maxi, jak je komu libo. Nosí se sukně romantické, elegantní i sportovní.

Rozhodování nebude snadné

Při nakupování nové sukně je třeba mít přibližnou představu o tom, čím ji doplnit. Barevným a střihovým sladěním může vzniknout zajímavé oblečení, aniž dojde k průvanu v peněžence.

Zleva: Večerní sukně z transparentního materiálu, E. daniely. Částečně spoutané nesežehlené sklady vytvářejí žádaný vajíčkový efekt. E. danielyfoto: Právo/Foto archiv firem

Po několik sezón oblíbené kanýry se pro běžné nošení vytrácejí a sukně se rozšiřují ve spodní části pomocí vsazených klínů. Takové modely jsou velmi slušivé, protože nerozšiřují.

Romantickou sukénku se sedlem zdobí vyšívaná krajka. New Yorkerfoto: Právo/Foto archiv firem

Ohlédnutí o téměř padesát let zpátky představují sukně nabírané, se širokým elastickým pasem. Kdo na ně ale nemá postavu, může se bohužel jen dívat.

Model s žabičkovaným pasem se dá v okraji stáhnout do vajíčkového tvaru. Timezone foto: Právo/Foto archiv firem

Sportovní styl je převážně džínový nebo safari. Vyznačuje se mnoha kapsami a úzkou linií. Vajíčková silueta se stále ještě drží, přestože sluší jen málokomu. Z dezénů jsou v kurzu hlavně květinové motivy a geometrické kompozice. Bílá barva je na sukních pro teplé období stejně atraktivní jako na kalhotách.

Splývavý model se hodí pro mnoho pžíležitostí. Quellefoto: Právo/Foto archiv firem

Co všechno se nosilo

Sukně se objevila v 15. století. Dlouhou dobu byly její součástí složité konstrukce z pevných materiálů. Název krinolína vznikl z francouzského slova crinoline, což původně označovalo tuhou látku z žíní. Dvorským kruhům byla vyhrazena vlečka, dodávající vzhledu na vznešenosti.

Koncem 19. století ji nahradily sukně s honzíkem, vzadu od pasu odstávající. Rozruch způsobila v letech 1910-1914 tzv. kulhavá sukně, ve které se dalo bez problémů jen stát. U kotníků byla tak zúžená, že normální chůzi vůbec nedovolovala.

Obrovské pozdvižení vyvolala na konci 60. let mladá a odvážná londýnská návrhářka Mary Quantová. Ustřihla sukně deset centimetrů nad kolena, což je na dnešní dobu dost cudné, ale tenkrát to bylo hodně troufalé. Název dostala novinka podle auta minicooper, které Mary milovala.

Obrovské pozdvižení vyvolala na konci 60. let mladá a odvážná londýnská návrhářka Mary Quantová. Ustřihla sukně deset centimetrů nad kolena, což je na dnešní dobu dost cudné, ale tenkrát to bylo hodně troufalé. Název dostala novinka podle auta minicooper, které Mary milovala.

I když se na nejrůznějších frontách proti minisukním brojilo, vtrhly do celého světa a ještě se zkrátily. Z nedávného dotazníkového průzkumu v Británii vyplynulo, že jakmile je ženě 28 let, měla by na kratičké sukně zapomenout.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Vlasy a jejich jarní barevná inspirace

Jaro je to nejlepší období pro změnu. Proč nezačít právě u barvy či střihu vašich vlasů. Aktuální trendy se nesou ve znamení přirozenosti a především celkového...

OBRAZEM: Přivolejte jaro květinou

Hravost, veselí, klokotání života, nový elán, delší dny, více slunce - tak to je jaro. Snad každá žena po dlouhé zimě potřebuje dobít tolik potřebnou energií....

Výběr článků

Načítám