Hlavní obsah

OBRAZEM: Plesovým šatům vévodí originalita, jednoduchost i retro styl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Trendy pro letošní plesové a večerní šaty vycházejí vstříc snad všem postavám žen. Podle svého stylu si mohou zvolit elegantní černou róbu, jednoduché šaty veselých barev nebo odvážnější kreaci v retro stylu. Vhodným doplňkem jsou jemné šperky a skvostné střevíčky potažené saténem nebo krajkou, tvrdí prodejci večerní módy.

Článek

V letošním roce, máte při výběru plesových šatů poměrně volnou ruku. Pestrost střihů i barev je totiž nepřeberná. V kurzu jsou jak splývavé plesové šaty připomínající dobu antiky, tak ty upnuté vyzdvihující ladné ženské křivky. Plesové šaty „a la princezna“ i šaty s rozevlátou sukní připomínající tvar písmene A.

.: Satén mezi materiály pro plesové šaty letos kraluje. Trendy jsou výrazné barevné kombinace, ale klasickou vínovou nebo zlatou nic nezkazíte. Foto zleva: Coolboutique, Herrndorff a Quelle

Důraz se klade na barevnost šatů, i když klasickou černou, vínovou či modrou, rozhodně nic nezkazíte. Pokud chcete být ale originální a trendy, zvolte si plesové šaty v pestré barvě, jste-li navíc i odvážná, sáhněte po šatech s výraznou barevnou kombinací.

.: Odvaha se tuto sezónu bude cenit nejvíce. Vlevo krátké šaty s krajkou, foto: Kleinod. Vpravo šaty z červeno-bílého peří. Foto: Alexander McQueen

Nepotrpíte-li si na výrazné barvy, zvolte netradiční kousky - například plesové šaty zdobené peřím, třpytkami, perličkami, mašlemi či kovovými aplikacemi nebo alespoň róbu s hlubokým dekoltem. Pro tuto sezónu totiž platí, čím odvážnější a extravagantnější plesové šaty máte, tím více jste trendy.

"Slečny jdou letos každopádně hodně do jednoduchých šatů. Nejsou to velké róby, ale jednoduché látky, jako je třeba satén, s lehkými doplňky ze štrasu," řekla Irena Kochová ze společnosti Kleinod. Klasikou zůstávají dlouhé šaty. "Máme i kratší, ale v tomhle jsou ženy konzervativní," podotkla.

.: I čistě bílé šaty mohou být efektní, mají- li netradiční zdobení nebo jsou z netradičního materiálu, jako například z krajky. Foto zleva: Faviana, Jovani, Mori Lee

Korzety, které vévodily plesům několik minulých sezon, už příliš oblíbené nejsou. "Firmy je mají pořád na skladě, protože to lichotí postavě. Slečny, které si to mohou dovolit, jdou ale do něčeho jiného," vysvětlila Kochová. Z látek podle ní vede zmíněný satén a taft. "Je trochu tužší (taft), ale na společenských róbách to vypadá moc hezky," řekla Kochová.

Co se týče barevnosti, moderní jsou téměř všechny odstíny.

.: Klasikou prý zůstávají dlouhé šaty. Důležité však u nich je, aby vynikla silueta. Satén a taft dodají šatům šmrnc. Foto: Maggie

"Dneska už se slečny nebojí hodně barevných šatů, jako je třeba růžová nebo oranžová," popsala Kochová. Podle Jany Sedláčkové ze salonu 7th Heaven se stále nosí klasické černé nebo černobílé šaty, na kterých se objevuje i zlatá, stříbrná nebo lila barva. "Ve svatebních šatech hodně převládá retro styl, který trochu přešel i do večerních rób," řekla Sedláčková.

.: Černé šaty jsou nadčasové a hluboký dekolt jistě neujde pozornosti okolí. Foto: Neckermann

Populární retro styl

Atraktivními střihy z minulosti se podle návrhářky haute couture Blanky Matragi letos inspirovali i známí módní designéři. "Ve světové módě je velký návrat ke couture 50. let, tedy korzetové šaty a aranžované krinolíny," řekla Matragi. Taft, satén a bohaté řasení použili ve svých kolekcích návrhář Roberto Cavalli nebo značka Fendi.

Charakteristickými znaky šatů z 50. let je podle Matragi velká ženskost, tedy vypasovaná silueta a zdůrazněný pas. "Já to (ženskost v módě) miluju a milují to ženy. Kde by to skončilo, kdybychom se začaly zahalovat.

.: Velmi módní jsou šaty v retro stylu 50. i 60. let. Foto zleva: Sherri Hill, Faviana, Jovani

Ono i v tom Perském zálivu se ženy vůbec nezahalují. Naopak se čím dál více odhalují a užívají si to," řekla Matragi, která žije v libanonském Bejrútu, kde navrhuje honosné šaty pro bohatou arabskou klientelu.

Zatímco některé světové návrhářské značky použily pro večerní šaty typické látky, jako je taft nebo šifon, značka Prada sáhla po krajce. Tento materiál se letos objevuje i na střevíčcích nebo kabelkách.

.: Šaty musí být vyjímečné. Oživí je zdobení perličkami či výrazná barva, například oranžová. Foto zleva: Jovani, Mori Lee, Basix.

"Lodičky a kabelka s krajkovým motivem jsou elegantní, ženské a navíc sexy," řekla Jana Slintáková, která zastupuje firmu Deichmann. Dalším trendem u večerních bot je podle ní satén, jemný třpyt a fialová barva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám