Hlavní obsah

OBRAZEM: Návrhář Gaultier okouzlil Paříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Francouzští módní kritici chválí kolekci Jeana-Paula Gaultiera pro podzim a zimu. Na úrovni jsou podle jejich názoru i modely salonů Givenchy, Dior a Christian Lacroix.

Článek

Známý provokatér Gaultier, který mimo jiné vytvořil dnes už legendární korzet se špičatou podprsenkou pro zpěvačku Madonnu, se opět blýskl. 

Na prestižních dnech módy v Paříži předvedl kolekci inspirovanou orientem, uniformami carských důstojníků a členů koloniálního jezdectva. Většina modelů byla - jak už to na podobných přehlídkách bývá - určena spíše pro inspiraci než pro běžné nošení. Nicméně Gaultierova přehlídka byla pastvou pro oči.

"Brilantnost a inspirace, to je Gaultierova devíza," napsal list Le Figaro. I podle listu Libération Gaultier "právě vyhrál válku" a Le Monde vidí v jeho výtvorech potvrzení "výjimečnosti francouzské haute couture".

Za mimořádnou se označuje také přehlídka módního domu Givenchy. Jeho dvorní návrhář Riccardo Tisci ve své kolekci hojně uplatnil kožešiny, kůži, napodobeninu hadích šupin či pštrosí pera.

Kritiky zaujaly i exkluzívní modely libanonského návrháře Elieho Saaba.

Přehlídek se letos zúčastnilo jen šest z deseti francouzských módních firem, které mají zákonný nárok na svého druhu chráněnou značku haute couture, a tři ze čtyř zahraničních členů jejich spolku. Dalších asi patnáct salonů se účastnilo v kategorii pozvaných.

Jean-Paul Gaultier v zajetí svých modelů. Foto Reuters

Gaultier se inspiroval Orientem. Foto Reuters

Francouzská topmodelka Noemi Lenoir v jedné z Gaultierových jezdeckých kreací. Foto Reuters

Netradiční kombinace - to je Gaultierova silná stránka. Foto Reuters

Givenchy sází na atraktivní vzhled "moderní amazonky". Foto Reuters

Libanonský návrhář Elie Saab znovu předvedl, proč se do jeho modelů tak rády oblékají hvězdy filmového nebe... Foto Reuters

Chválu sklidil i Karl Lagerfeld s modely pro značku Chanel. Foto Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám