Hlavní obsah

OBRAZEM: Džíny nesmí chybět v šatníku rebelky ani elegantní dámy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako pracovní uniforma, ale také jako symbol rebelství nebo výraz snobského luxusu se projevilo v dějinách módy džínové oblečení. O popularitu džín se postarali filmoví hrdinové i tvůrci kultovních značek. Současná móda je využívá jako univerzální prvek, který pružně reaguje na všechny trendy.

Článek

"Je to klasika, která z módy zřejmě nikdy nevymizí," řekla módní historička Jana Máchalová. Upozornila však, že na počátku své popularity látka zvaná denim znamenala spíše vzdor než žhavý módní výstřelek. "Byl to projev rebelství. Roli hrála i funkčnost, ale rebelství převažovalo. Džínovina byla považována za podřadný materiál. Měla oblečení pokořit," uvedla.    

Do takzvané salónní módy se denim dostal už v druhé polovině minulého století, zejména díky filmu. Originální oblečení proslavil například James Dean ve snímku Rebel bez příčiny. "Filmy přinesly džínovou módu. Byly to klasické pětikapsové kalhoty," připomněla Máchalová.

:.James Dean s Elizabeth Taylor ve filmu Gigant z roku 1956.foto: Profimedia

Později byl tento materiál spojován s hudebními styly, mimo jiné s rokenrolem, s motorkáři nebo pouličním stylem. Vliv měla i "matka punkové módy", slavná britská tvůrkyně Vivienne Westwoodová.

V kolekci Řízni a roztrhni chtěla přiblížit obřad pánského holení provázený dlouhými tahy břitvy a předvedla rozřezaný a roztřepený denim. Popularitu si pak získal materiál, který působil jako opraný nebo poškozený. Současná móda jej zná pod stylovým názvem vintage.    

Džíny jsou především pohodlné

Podle módní návrhářky Denisy Nové je hlavním kritériem při výběru džínového oblečení v současné době pohodlí. "Není tam už žádné rebelství. Současné pojetí je spíše o filozofii, souvislostech, pro jakou příležitost se která věc použije," řekla.

:.Tradiční džíny Levis. Archiv firmy Levis.

Upozornila, že džíny mohou šatník odlehčit a jsou jedinečné pro kombinaci různých stylů. "Baví mě ikonické kousky. Džíny mezi ně patří. Může se použít konzervativní sako a díky džínům se model dostane jinam," uvedla.    

Klasické kalhoty výrobci džínové módy postupně rozšířili o sukně, bundy, vesty, košile nebo boty a kabelky. Současné trendy obsahují prakticky všechny tvary, které se objevily v minulém století. Nosí se zvonové, cigaretové, bokové i takzvané baggy džíny, tedy velmi široké, u rozkroku níže posazené nohavice s velkými zadními kapsami.

:.Kvalitní džíny tvoří základ šatníku. Archiv firmy Monton.

Módní je tradiční barva indigo, ale také extravagantní typy s grafickými nánosy, flitry nebo výšivkami. "Projevuje se tam retro a je tam zjevná i nadčasová klasika," uvedla módní historička.

Zlom pro džínové oblečení znamenala 90. léta minulého století, kdy se objevil přehršel tvarování a nové technologie výroby. Začaly se používat materiály s lycrou. Kalhoty napasované na tělo měly působit jako "druhá kůže". "Výrobci se ale stále vracejí k ověřené klasice a chtějí evokovat minulost," míní Máchalová.    

:.Dnes jsou džíny v oblibě především pro svou pohodlnost. Archiv firmy Bonprix.

Přestože si džíny mohou zájemci v současné době pořídit dokonce jako kávu nebo limonádu v automatu, oslovuje tento materiál i tvůrce luxusní módy. Nevyužívají jej sice většinou pro klasické džíny, ale kombinují s krajkami, šifonem, sametem nebo kůží. "Je tam vidět kontrast, snaha srazit úroveň oblečení, nebo naopak povýšit," uvedla Máchalová.   

Levisky musí mít každý milovník klasiky

Klientelu si ale drží i značka, která džínovou módu vytvořila. "V českých podmínkách jde mnohdy kvalita na úkor ceny. Značka Levis je ale pojem," řekl Jan Nedvěd z firmy Galaxy-21, která se specializuje na prodej džínové módy.

 :.Džínovina se stala symbolem rebelství a nezávislosti. Archiv firmy Guess.

Podle něj trvalý zájem je o klasický model 501. "Kdo má rád tuto značku, musí mít tyto džíny ve skříni," dodal. Podle něj si na džínovou kvalitu v Česku potrpí spíše muži. Ženy volí raději více různých modelů za méně peněz.    

Modré "texasky" byly kdysi v zemích východního bloku symbolem západní kultury a svobody. Současná džínová móda však už neprovokuje a nevzdoruje. Původní kalhoty pro horníky se nicméně staly oděvní součástí, která patří ke garderobě všech generací. Staly se módním fenoménem a záleží jen na vkusu, který styl si zájemci zvolí.

:.Přehlídka modelů značky William and Delvin na veletrhu Styl a Kabo. Foto: BVV.

Džíny

Vznikly v polovině 19. století jako montérky pro zlatokopy na západě USA a během 20. století se staly módním hitem. Tuto americkou ikonu ale vytvořil přistěhovalec z Bavorska Löb Strauss (v 18 si změnil jméno na Levi), od jehož narození uplynulo 26. února 180 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám