Hlavní obsah

Oblečení na kolo má být především funkční a pohodlné

Právo, Blanka Dvořáková

Léto přímo láká usednout na kolo a kochat se krásou krajiny. Než se vydáte na výlet, pořiďte si správnou výbavu. Do té patří nejen kvalitní oblečení vhodné do každého počasí, ale i důležité doplňky.

Foto: Právo

Na kolo se musí pohodlně.

Článek

Základem je cyklistické prodyšné triko, které odvádí vlhkost z těla a dobře schne. Velmi praktické jsou pohotovostní kapsičky na zadní části. Doporučuje se i kombinace funkčního trička ze speciálního materiálu a cyklistického dresu.

Foto: archiv firmy Sensor, Právo

Cyklistický dres je praktický a dá se sehnat v hezkých barvách.

Kalhoty by měly mít antibakteriální vložku, která zároveň změkčuje posed. Jsou v různých délkách nad kolena, pod ně, až po kotníky, do pasu nebo laclové. Měly by být doplněny o bezpečnostní reflexní pásky. Nezbytná je větrovka a pláštěnka proti dešti. Speciálně pro cyklistiku se hodí vhodné nylonové tkaniny s mikrostrukturou.

Nezapomeňme na funkční ponožky s neškrtícím lemem, které zajišťují dokonalou tepelnou izolaci. Odvádějí pot a jejich polstrované zóny chrání nohy proti otlakům a puchýřům. Boty mají být jak pevné pro jízdu, tak pohodlné při chůzi. Hlavu chrání přilba, pod niž se vejde šátek, k dispozici jsou i speciální cyklistické čepice pod ni.

Foto: archiv firmy Louisgarneau, Právo

Rukavice chrání ruce při úrazech a otlacích.

Cyklistické brýle se zakulaceným a přilnavějším tvarem se hodí za každého počasí. Nejvíce však pomáhají proti hmyzu. Rukavice by neměly chybět ani v létě. Na dlaních jsou vystlané, takže při delších trasách ruce tolik nebolí, službu udělají i při pádu.

Návleky na ruce a na nohy jsou vhodné především při změně počasí nebo při jízdě v chladnějších ranních či večerních hodinách. Jsou vybaveny bezpečnostní reflexní odrazkou a protiskluzovými vnitřními pásky.

Reklama

Související témata:

Související články

Salát tabbouleh pošimrá chuťové buňky

Také nemáte v horkých letních dnech ani pomyšlení na klasická jídla? Máte pocit, že váš žaludek touží jen po něčem dobrém a lehkém? V tom případě vám nabízíme...

Výběr článků

Načítám