Hlavní obsah

Nylonky slaví 75 let

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když byl v roce 1934 v laboratoři firmy DuPont objeven nylon, nikdo tehdy zřejmě ani netušil, jakou revoluci způsobí tato syntetická látka v módním průmyslu. Ačkoliv od té doby prošly punčochy velkými změnami, nosí se dodnes. A těší se obrovské oblíbenosti jak u žen, tak u mužů.

Foto: Profimedia.cz

První silonky měly na zadní straně švy.

Článek

Výzkum tehdy nevedla žena, ale muž. A to rovnou chemik, Wallace Hume Carothers. Nylon se zpočátku používal v kartáčovém průmyslu, teprve později se podařilo vyrobit mimořádně tenké vlákno, po kterém hned skočili pletaři.

První nylonové punčochy byly tvarované a měly vzadu šev, který se v menších inovacích nosí dodnes, protože působí provokativně i stylově zároveň. Pět miliónů nově vyrobených párů se v roce 1940 vyprodalo do několika hodin.

Foto: Profimedia.cz

Luxusní zboží na tehdejší dobu, nylonky, předváděly i kreslené modelky, takzvané pin upky.

Následovnicemi amerických nylonek byly české silonky. Ty jsou vyrobeny z pružného silonu a k jejich výrobě významně přispěl český chemik Otto Wichterle, který toho času pracoval ve zlínské firmě Baťa.

Elastické punčochové kalhoty, které dnes neodmyslitelně patří do šatníku téměř každé ženy, se začaly zkušebně vyrábět v roce 1941, do prodeje šly o devět let později v roce 1950. A ženy je uvítaly s obrovským nadšením. Konečně si mohly vzít minisukně bez toho, aby jim „vyčuhovaly” podvazkové pásy.

Foto: Profimedia.cz

Silonky zažily obrovský boom

Kreativcům ale netrvalo dlouho a brzy se objevily i takzvané „samodržky” tedy punčochy s gelovým lemem na stehnech. Ty se nezařezávají do pasu ani ženám, jež nebyly obdařeny štíhlostí, pokud oblékají úzké šaty. Když ale zvolí správnou velikost samodržících silonek, mají vyhráno. Posledním „revolučním” vynálezem jsou pak silonky ve spreji. Jednoduše nastříkáte a nohy vypadají jako oblečené. A večer? Stačí sprcha a mycí gel.

Na trhu ovšem dnes seženeme silonky vzorované, děrované s malbami, květinami, kamínky, zkrátka téměř jakékoliv, na které si jen vzpomeneme.

Jak je nosit?

Absolutně pasé jsou v dnešní době lesklé silonky, které se nehodí takřka na žádnou příležitost. Pozor také dejte na výběr odstínu a tloušťky. Na denní nošení, ke kostýmku nebo sukni, volte vždy jemné silonky tělové barvy. Pamatujte, že do otevřených bot silonky nepatří!

Reklama

Související témata:

Související články

Jak nosit barevné a vzorované silonky

Líbí se vám trend barevných punčoch, ale nevíte, k čemu je nosit? Nebo naopak nemáte odvahu je obléct? Právě je na ně ale ideální čas, tak se poohlédněte po...

Výběr článků

Načítám