Hlavní obsah

Nový trend: Mladé ženy si nechávají zmrazit svůj tuk na stáří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podivná novinka se objevila v kosmetické chirurgii. Mladým ženám kolem třicítky je nabízeno, aby si nechaly zmrazit tuk na dobu až 30 let. Mohou ho prý v průběhu této doby použít pro ochablé části těla nebo k vyhlazení nerovností.

Foto: Profimedia.cz

Nikdy nevíte, kdy se vám bude váš vlastní tuk hodit...

Článek

Pacientky, které podstoupí liposukci na soukromé klinice na Harley Street v Londýně, si za částku 1200 liber (33 600 Kč) mohou nechat uskladnit jejich tkáně na dobu jednoho roku. Za každý další rok pak zaplatí 200 liber (5600 Kč). Informoval o tom server Daily Mail.

Uskladněný tuk budou moci ženy použít klidně až po třiceti letech ke zpevnění ochablých částí těla, tvrdí kosmetičtí chirurgové.

Přesunování tuku z jedné části těla do druhé je už poměrně běžnou věcí. Nejčastěji se této metody užívá při přesunu tuku ze spodní části prsou na horní, čímž ňadra získají opticky větší a plnější vzhled. [celá zpráva]

Nicméně, specialisté na liposukci z kliniky na Harley Street tvrdí, že oni jsou první, kdo pacientům umožňuje uložit své vlastní tkáně pro pozdější život. 

Jako jedna z prvních podstoupila zákrok teprve 28letá Virginia Crowleyová. Chtěla si vytvořit pojistku pro případ, že bude svůj přirozený tuk potřebovat později. Tkáň, kterou během liposukce chirurgové pacientce odstranili, byla pak kurýrem dopravena do laboratoře, kde se připravila na uskladnění v bance na lidské tkáně v Manchesteru.

"Tento typ skladování je na počátku, ale není důvod tvrdit, že tkáň nebude za několik let stejně efektivní," řekla britskému serveru mluvčí banky. "Nemělo by dojít k žádné degeneraci tukových buněk, pokud je s nimi správně zacházeno a mražení je pečlivě regulováno."

Uskladnit se dají i kmenové buňky

Pacient si také může nechat zmrazit a uskladnit kmenové buňky, které v laboratoři získají z jeho tuku. Ty by mohly být použity při budoucí transplantaci tuku tím, že stimulují růst cév.

'Ve vašich dvaceti, třiceti i čtyřiceti letech můžete z tukové tkáně extrahovat značné množství zdravých kmenových buněk. Jak člověk stárne, počet kmenových buněk se začne snižovat," říká doktor Mike Comins ze soukromé kliniky.

Ten také popírá, že by nová procedura měla podporovat marnivost mezi klienty. "Je to nejpřirozenější forma kosmetické medicíny a možnost používat buňky mladého člověka k jeho ošetření ve stáří je revoluční," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám