Hlavní obsah

Nová zbraň na cukrovku

Právo, Petr Veselý

Spoustě diabetiků svitla naděje, že by mohli úspěšně vyřešit své problémy s cukrovkou. Představuje ji metabolická chirurgická operace. Dokáže totiž znormalizovat jejich krevní cukr a velkou část z nich z diabetu prakticky vyléčit. V čem spočívá její princip a kdo ji může podstoupit?

Foto: Profimedia.cz

Speciální operace může pacienty zbavit cukrovky, a tedy i píchání inzulínu.

Článek

Chirurgové při operaci přemostí určitý úsek tenkého střeva v blízkosti žaludku. Část rozmělněné a natrávené potravy pak putuje původní trasou tenkého střeva, která je dlouhá asi pět až šest metrů. A část se na jakési rozdvojce vydá zkratkou přes přemostění, takže absolvuje jen asi dva až tři metry této trasy. Do vzdálenější časti střeva se tak dostane méně rozmělněná a natrávená potrava.

„Tento fakt stimuluje určité buňky tenkého střeva, aby produkovaly víc inkretinů, hormonů, které se podílejí na využívání krevního cukru,“ vysvětluje profesor Martin Fried, přednosta OB kliniky v Praze.

„Zvyšují například citlivost tkání na přirozený inzulín produkovaný slinivkou. Necitlivost na něj je vlastní příčinou diabetu.“ K ní obvykle dojde kvůli přejídání nevhodnými potravinami, a tedy výrazné nadváze.

Když se citlivost na inzulín zlepší, buňky začnou víc spalovat krevní cukr, takže nezůstává v krvi a jeho hodnoty se pak výrazně přiblíží normálu. Tento efekt se projeví během několika týdnů u 85 % operovaných pacientů, u 75 % z nich cukrovka dlouhodobě vymizí.

Může vylepšit i další choroby

„Pacient potom nemusí držet dietu nebo nějak měnit způsob stravování, na rozdíl od bariatrické operace, při které zmenšíme obézním klientům žaludek,“ říká profesor Fried.

„Výjimkou jsou pouze tři až čtyři týdny po zákroku.“ I když diabetik nemění jídelníček ani životní styl, může postupně shodit až 10 procent své váhy. To souvisí s vlivem inkretinů na pocit sytosti. Metabolická operace má však i další příznivé efekty.

Klientovi se často zlepší vysoký krevní tlak a další kardiovaskulární choroby, sníží se také riziko infarktu nebo mrtvice. Stejně tak klesne nebezpečí zhoubných nádorů, které je u obézních 2 až 4× vyšší než u lidí, kteří mají váhu v normě.

Zmírní se i přetížení kloubů, mohou se zlepšit potíže s plodností, inkontinencí, lupénkou, dnou nebo se spánkovou apnoe, tedy nekontrolovanými zástavami dechu ve spánku, pokud pacienta trápí. Většina těchto druhotných efektů je důsledkem shozených kil a hormonálních změn navozených zákrokem.

Foto: archiv OB Kliniky

V místě, kde se šipky rozdvojují, přemostí chirurgové tenké střevo, to znamená, že ho propojí.

Kdo je vhodný kandidát

Pro přemostění, tedy metabolický chirurgický zákrok, jsou vhodní pacienti ve věku 18 až 65 let, kteří:

  • trpí vedle cukrovky obezitou, to znamená, že se index jejich tělesné hmotnosti (anglická zkratka BMI) pohybuje nad 30 a svůj diabetes nedokážou kompenzovat klasickou léčbou,
  • nebo mají BMI větší než 35 a jejich obezitu doprovázejí další civilizační choroby (diabetes 2. typu, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol atd.),
  • u kterých klasická léčba cukrovky neúčinkuje dostatečně.

O tom, kdo je vhodný pro zmíněnou šetrnou operaci, rozhoduje tým odborníků z různých oborů. Pacienta navrhuje k posouzení diabetolog, ale diabetik může zajít i sám na konzultaci do zařízení, kde se věnují metabolické chirurgii.

Zdravotní pojišťovny zákrok hradí

Pokud pacient splní předepsaná kritéria, hradí jeho zákrok zdravotní pojišťovna. „Náklady na operaci se jí obvykle vrátí do tří let, protože klient bývá zdravější a péče o něj vyjde levněji než péče o těžkého diabetika,“ vysvětluje profesor Fried.

Dál však chodí k diabetologovi na pravidelné kontroly, i když má krevní cukry v normě a neužívá žádné nebo jen velmi malé dávky léků. Lékař ho sleduje proto, aby včas zachytil případné nečekané změny.

Rizika komplikací metabolické operace jsou nízká, pohybují se kolem 0,2 %, tedy asi jako při laparoskopickém odstraňování žlučníkových kamenů. Dosavadní výzkumy ukazují, že efekt zákroku mírně klesá s postupujícími roky.

Zatímco do dvou let po operaci má krevní cukr v normě nebo jen mírně zvýšený 75 % pacientů, po deseti letech je to necelých 40 % a po 15 letech 30 %. Bez ohledu na to bývá stav většiny pacientů pořád lepší, než kdyby operaci nepodstoupili.

Výhodou zákroku je i to, že chirurgové mohou přemostění odstranit, pokud je to z nějakého důvodu potřeba.

Lékaři z IKEM zkoušejí další novinku

Další metodu, která se zásahem v tenkém střevě snaží zvýšit citlivost tkání na inzulín, zkoušejí v klinických studiích lékaři pod vedením lékaře Marka Beneše v pražském IKEM ve spolupráci s izraelskými vědci.

Gastroskopem zavedou pacientovi ústy do dvanáctníku speciální laser. Ten zničí ve stěně tenkého střeva asi 60 % nervových buněk, jež odsud přenášejí informace do mozku. Působí v přesné hloubce a tkáně zasáhne jen minimálně.

Zákrok je ambulantní a šetrný, provádí se v částečném znecitlivění a trvá asi 15 minut. Výsledkem je, že střevo vysílá do mozku málo informací o tom, co do něj přichází ze žaludku. Mozek se proto domnívá, že člověk trpí nedostatkem potravy. A dává organismu pokyn, aby sáhl do energetických zásob a začal štěpit tuky. Změní tak nastavení metabolismu a sníží hladinu cukru v krvi. Pacient hubne. Zvýší se i citlivost jeho tkání na inzulín.

I tento zákrok dokázal u většiny účastníků klinických studií výrazně zlepšit cukrovku, u některých dokonce diabetes 2. typu vymizel. Ještě ale pár let potrvá, než se objeví v praxi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám