Hlavní obsah

Nová španělská královna bývala uznávanou novinářkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou španělskou královnou se ve čtvrtek stala Letizia Ortizová. Ačkoli nejprve Španělé nebyli nadšeni, že se jejich korunní princ před deseti lety oženil s rozvedenou ženou neurozeného původu, Letizia si je dokázala získat. Svou bezprostředností a snahou nevyhýbat se běžnému životu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nová španělská královna bývala úspěšnou televizní moderátorkouVideo: Reuters

 
Článek

Její život se mohl ubírat jinou cestou, kdyby před deseti lety nepotkala svého osudového muže. Byla totiž uznávanou novinářkou. Určitě ji ve volbě povolání ovlivnila její rodina. Její otec byl totiž novinář, babička také. Letizia vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Complutense v Madridu a už jako studentka přispívala do novin a tiskové agentury.

Působila mj. v televizích Bloomberg, CNN+ (bývalá španělská verze CNN) a nakonec v TVE, v níž dva roky moderovala večerní zprávy. Za rok 2000 dostala cenu Larra, udělovanou Madridskou tiskovou asociací (APM) nejlepšímu novináři mladšímu 30 let.

Jako reportérka státní TVE pokrývala například atentáty z 11. září 2001, havárii tankeru Prestige v Galicii (listopad 2002) či válku v Iráku. V roce 1998 se také poprvé vdala za svého někdejšího profesora literatury Alonsa Guerrera. Manželství ale nevydrželo, po roce a půl se rozvedli.

Foto: Profimedia.cz

Španělská královna Letizia

Podle všech zmíněných informací měla před sebou skvělou novinářskou kariéru. Člověk míní, život mění, říká se. A v případě Letizie to platí dvojnásob. Potkala se totiž s mužem, který její dosavadní život převrátil doslova naruby. Tím mužem byl španělský korunní princ Felipe.

Před deseti lety - 22. května 2004 - se vzali. Mají dvě dcery, které neváhají vodit sami do školy. Mladší, narozená 29. dubna 2007, se jmenuje Sofia po královské babičce. Starší Leonor, narozená 31. října 2005, se po nástupu svého otce na trůn stane princeznou asturskou a korunní princeznou - po otci bude španělskou královnou, pokud se jejím rodičům ještě nenarodí syn.

Foto: Profimedia.cz

Královská rodinka

Ve čtvrtek se tedy Letizia Ortizová stala první španělskou královnou neurozeného původu. [celá zpráva]

Na rozdíl od svého manžela, který je rozvážný a nikdy neztrácí nervy, je Letizia spontánní a bez servítek prý říká svůj názor. V tisku se objevila i historka z doby krátce poté, co se stala členkou královské rodiny - při diskusi o situaci v Iráku si prý vzala slovo na tak dlouho, že ji Juan Carlos údajně vyzval: „Letizie, už víme, že jsi nejchytřejší z rodiny, ale už nech prosím mluvit i ostatní.“

Za deset let se ale prý hodně změnila, a to i vizuálně. Bulvární tisk hovoří o plastických operacích a pozastavuje se i nad její nízkou hmotností.

Letizia Ortizová Rocasolanová

Narodila se 15. září 1972 v severošpanělském Oviedu. Její matka María (62) je bývalá zdravotní sestra a otec Jesús (64) bývalý novinář. Má jednu mladší sestru, ekonomku Telmu (40). Jejich druhá sestra Erika zemřela v únoru 2007 ve věku 31 let; zřejmě spáchala sebevraždu, léčila se z depresí.

Od roku 2007 se Letizia věnuje sociálním projektům zaměřeným na mládež a také spolupracuje se Španělskou federací pro vzácné nemoci (FEDER), jejíž je čestnou předsedkyní. Od roku 2010 spolupředsedá se svým manželem Felipem Nadaci Hesperia, která podporuje sociálně znevýhodněnou mládež.

Reklama

Související témata:

Související články

Španělsko má nového krále

Na španělský trůn usedl nový král – šestačtyřicetiletý Felipe VI. Dosavadní korunní princ složil ve čtvrtek ve španělském parlamentu slavnostní přísahu...

Výběr článků

Načítám