Hlavní obsah

Nosí se proužky, puntíky i káro

Právo, Jana Tomsová

Vzory na látkách vyžadují vždycky víc pozornosti než materiály jednobarevné, hlavně v souvislosti s dalším kompletováním a doplňky. Takže možná někdy trošku znesnadňují život, na straně druhé jej však osvěžují a dělají zajímavějším.

Článek

Jak známo, dávno padly předsudky o tom, že zelená a modrá pro blázny je dobrá. A stejně tak už neplatí zákaz spojování dvou vzorků, třeba jiný na sukni a odlišný na tričku. Ovšem pozor, je to hodně tenký led, se kterým si umí úspěšně poradit opravdu jen málokdo. V tomto směru je tedy bezpečnější držet se sice zaprášené, ale osvědčené pravdy.

Stále mladá trojka

Výraznější pruhy byly odjakživa spojovány s jistou uvolněností a sportovním duchem, jemné naopak hovoří o eleganci. Výjimečná schopnost tohoto vzoru opticky upravovat postavu z něj tvoří trvalku. Není snad lákavé obléknout si štráfky svisle a být hned hubenější bez jakékoli redukční diety? Obzvlášť pro zimu je to možnost velmi lákavá.

Každý návrat puntíků znamená malý příděl romantiky a hravosti, která se z našich životů vytrácí. Po letním rozletu budou mít důležité místo i v méně přívětivém období. Prázdninové modely mnohdy postačí doplnit jednobarevným kabátkem, legínami či kalhotami. Kostka neboli káro má nepočítaně druhů, od malé kohoutí stopy až po velké geometrické obrazce. Podvědomě bývá spojována s flanelovými košilemi, klidně se však uplatní i na večerních šatech. Stále oblíbená je klasická skotská kostka, ponejvíce s převahou červené barvy.

Vzor jako upoutávka

Někdy se vyhýbáme vzorům z obavy, že upozorní na nedostatky postavy. Stát se to samozřejmě může, ale v takovém případě byl dezén uplatněn špatně.

* Pokud vzorovaná látka připoutá oči k tomu, co je na člověku pěkné, nestihnou si už všimnout horších proporcí, moudře schovaných v něčem nenápadném.

* Při volbě vzorů je dobré se držet přímé úměry: velká postava chce velký, malá malý.

* Není pravda, že si korpulentní ženy nemohou dovolit okatý vzor. Naopak, zpravidla jim prospěje.

* V aktuálním šatníku se dezény objevují alespoň na některých detailech, jako jsou šátky, šálky, lemy, patky na kapsách, límce, opasky a další maličkosti, které z běžného oblečení dělají módní hit.

Reklama

Související témata:

Související články

Jiřina Tauchmanová: Na mě nemá kdo šít

Módní návrhářka Jiřina Tauchmanová (45) prý podle odborníka na lidskou duši musela v některém ze svých minulých životů přinejmenším bydlet v blízkosti...

Dámský prádelník je věda

Dobré prádlo je na jedné straně věc nezbytná, na straně druhé znamená pro ženu něco jako značkový parfém. Tvoří součást intimní výbavy, zároveň ale hovoří...

Něco nového do školních lavic

Co naplat, letní radovánky se pomalu chýlí ke konci. Rodiče mají čtrnáct dní na to, aby zrevidovali šatník potomků a vyrazili na nákupy. Dětská soutěživost...

Výběr článků

Načítám