Hlavní obsah

Nevhodná podprsenka může poškozovat ňadra

Novinky, das
PORTSMOUTH

Podle nejnovějšího výzkumu zveřejněném na BBC si ženy špatným výběrem podprsenky mohou vážně poškodit svá ňadra. Tým biochemiků z University of Portsmouth tvrdí, že nedostatečná podpora ňader může způsobovat natažení křehkých vazů v hrudi.

Foto: http://www.bravissimo.com, Novinky

Špatná volba podprsenky se nejvíce zvýrazní při cvičení.

Článek

Špatná volba podprsenky se nejvíce zvýrazní při cvičení. Výzkum odhalil, že během cvičení se prsa pohybují až v rozmezí 21 cm. Největší rozsah dosahuje tzv. svislý pohyb. Podle odborníků za to může nedostatečná podpora u podprsenek zvolených pro sport.

Tým odborníků testoval asi 50 typů podprsenek na stovkách žen během posledních tří let. "Mnoho žen preferuje určitý vzhled a styl podprsenky a nekupují si nic jiného. Některé ženy si dokonce vybírají takové tvary, které nemají s účelem podprsenky, co do činění," říká členka týmu Wendy Hedgerová.

Pro sport samozřejmě existují speciální podprsenky, jejichž funkčnost je přizpůsobena aktivnímu pohybu. "Ženy si často vybírají pro sport naprosto odlišný tvar podprsenky, co nosí denně. Myslí si, že pokud podprsenka nejde přetáhnout přes hlavu, není pro sport vhodná. Ale pravda je taková, že existují velmi kvalitní sportovní podprsenky, které se rozepínají vzadu, jako klasické," dodává Hedgerová.

Problémy způsobují i špatně zvolené velikosti u klasických podprsenek

I špatně zvolená klasická podprsenka může způsobit bolest a nepohodlí ňader. "Velkou roli zde hraje špatně zvolená velikost a to nejen košíčků, ale i obvodu. Problémy mohou způsobit nejen menší velikosti, ale také větší velikosti, než je ve skutečnosti potřeba.

Navíc velké množství žen si vůbec není vědoma, že nosí nevhodnou podprsenku či její špatnou velikost. Často jsou přesvědčeny, že jim tvar i velikost sedí, ale pravda je zcela jinde. Někdy je to způsobeno jen tím, že se proporce každé ženy věkem mění, přičemž ženy nosí stále stejné velikosti.

Na pohodlí a funkčnost poprsenky by ženy měly především hledět v těhotenství, při kojení a v menopauze.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvalitní podprsenka dokáže zázraky

Výrobci dobrých podprsenek patrně nikdy nepřijdou o svůj kšeft, protože nemálo právě na nich záleží, jak ženy vypadají nejen svlečené, ale hlavně oblečené....

Dámský prádelník je věda

Dobré prádlo je na jedné straně věc nezbytná, na straně druhé znamená pro ženu něco jako značkový parfém. Tvoří součást intimní výbavy, zároveň ale hovoří...

Podprsenka slaví sté narozeniny

Před sto lety se daly korsety na ústup. V roce 1907 poprvé psal magazín Vogue o novém doplňku dámského šatníku se spodním prádlem. Podprsenka od té doby během...

Výběr článků

Načítám