Hlavní obsah

Nepodceňujte péči o pleť v zimě, předejdete tak celé řadě potíží

Novinky, Dana Sokolová

V zimních měsících je naše pleť vystavována velkému náporu nejen chladného počasí a mrazu, ale také pobytu ve vytápěných místnostech se suchým vzduchem a neustálým přechodem z extrému do extrému. Dochází tak k poškození přirozeného ochranného filmu na povrchu pleti, k jehož obnově nedojde bez pravidelné péče.

Foto: Profimedia.cz

Jakmile klesne venkovní teplota pod osm stupňů Celsia, mazové žlázy v pokožce sníží produkci lipidů na minimum.

Článek

V zimním počasí je naše pokožka kvůli minimální vlhkosti vzduchu suchá, napnutá, podrážděná a má tendence šupinatět. Dobré je proto používat speciální hutné hydratační krémy, které mají promašťovací efekt.

„Pokud nejste na horách, ale v běžném prostředí, nebojte se ani klasických hydratačních krémů, kvůli obsažené vodě vám pokožka rozhodně nepopraská. Pokud ale máte citlivou či suchou pleť, vsaďte raději na hutnější zimní krémy na olejové bázi či na bázi emulze vody v oleji. Díky obsahu oleje zůstane na pokožce mastný film, který převezme ochrannou funkci,” doporučuje dermatoložka Věra Terzijská z Perfect Clinic.

Na horách a v mrazivém počasí vždy sáhněte po hutnějších krémech. Ideální je používat ty s obsahem lipidů, urey či ceramidů. V současnosti je i velký výběr speciálních zimních krémů tzv. Cold Cream, které jsou vyvinuté do zimního období a pokožku dobře chrání od vnějších vlivů prostředí, jako je vítr, mráz či sníh.

Deset kroků k dokonalé kráse pleti podle starodávných korejských rituálů

Styl

„I v zimním období používejte krémy s UV ochranou, protože slunce na horách, a tedy ve vyšších nadmořských výškách, bývá agresivnější než u moře. Navíc kombinace chladu, ostrého slunce, větru a sněžení může pleť podráždit a způsobit zarudnutí pleti,” upozorňuje Tereza Ročková z Notino.cz.

A nejde jen o nebezpečí spjaté s horským sluncem, ale i o fakt, že 80 % UVA i UVB záření pronikne i skrz mraky v mrazivých šedých dnech, kdy zapomínáme, že nějaké slunce existuje.

Foto: archív firem

Péče o pleť v zimě

Foto: Elizabeth Arden Eight Hour Cream Skin Protectant - ochranný krém na obličej, ruce i nohy, rozjasňuje pokožku, vyživuje rty, zaceluje roztřepené konečky vlasů, chrání kůži před mrazem i větrem, Notino 487 Kč; Nuance Caviar and Pearl Absolute Day Cream denní krém pro suchou pleť, výživný extrakt z kaviáru napomáhá obnově pokožky a redukuje známky stárnutí, Dr. Max 799 Kč; Nivea Creme - univerzální klasika, která pečuje a chrání každý typ pleti, včetně té dětské. Ideální i do mrazivého počasí, od 30 Kč; Intenzivní biodynamické pleťové sérum dieNikolai – Výběr ze zlatých hroznů s vysokou koncentrací živin a velkým podílem antioxidantů, vhodný pro regeneraci namáhané pokožky ať už chladem či intenzivním sluncem, 1500 Kč; Yves Rocher Hydratační péče s OF20 - Účinně a trvale hydratuje a povzbuzuje přirozený jas pokožky až 48 hodin, vhodný pro všechny typy pleti, 479 Kč; Eucerin Lipo-balance výživný krém - pro potřeby suché až velmi suché citlivé pleti, která trpí nedostatkem lipidů - je křehká, napjatá a objevují se na ní drobné šupinky, 449 Kč; Piz Buin Mountain ochranný krém na obličej a balzám na rty 2 v 1 SPF 30, Notino 291 Kč

Jak na aknózní pleť

V zimních měsících se zejména kvůli nošení šál a čepic, ale i oslabené imunitě a nedostatku vitaminů, u lidí s problematickou pletí celkově zhoršuje vzhled pleti.

Protože mastnější krémy této pleti příliš nesvědčí, ideální je na běžně používané přípravky ještě použít buď BB krémy s krycí i ochrannou funkcí či lehký make-up, které v zimě plní hned dvě funkce.

Estetickou, kdy překryjí pupínky a uhříky a dají obličeji svěží barvu a tón. A ochrannou, kdy kombinace základu a přírodního pigmentu vytváří jakousi bariéru proti škodlivým vlivům zevního prostředí.

Foto: archív firem

Péče o problematickou pleť

Foto: ThermeLove Pleťový krém se sírou - zklidňující krém pro pleť s projevy akné, lupénky a atopického ekzému. Obsahuje léčivou termální vodu z lázní Velké Losiny a síru, 349 Kč; La Roche-Posay Effaclar DUO (+) korekční obnovující péče proti nedokonalostem pleti a stopám po akné SPF 30, 398 Kč; Biotherm PureFect Skin hydratační gel pro problematickou pleť, akné - pleť čistí, hydratuje, zmatňuje, Notino 707 Kč; Uriage Hyséac 3-Regul Komplexní péče na mastnou pleť SPF 30 - tónovaný krém podporuje eliminaci skvrn a černých teček, čistí texturu pleti a stahuje póry, hydratuje a trvale zmatňuje pokožku a sjednocuje ji, Dr. Max 469 Kč; Cannor Obnovující pleťový olej s CBD-Hemp Recovery Elixir - reguluje mastnotu, napomáhá ke zmírnění akné, zjemňuje vrásky, zpevňuje, posiluje pokožku, 725 Kč; Renovality Meruňkový olej za studena lisovaný - má zvláčňující, čistící, výživný a regenerační účinek. Je vhodný pro všechny typy pleti, od 159 Kč; Dermacol Acneclear hydratační krém na pleť se sklonem k akné, DM drogerie 99 Kč

„Make-up je možné kombinovat i s prostředky proti akné, kdy ráno pleť ošetříme vhodným přípravkem a po jeho vsáknutí naneseme zvolený make-up,“ doporučuje lékařka Monika Arenbergerová.

Jak zajistit, aby při detoxikaci a dietách netrpěla vaše pleť

Styl

Ani v zimě nezapomínejte na čištění pleti

Čištění je základem dobré péče o pleť a její důsledné a pravidelné dodržování vám pomůže maximalizovat účinky produktů, které poté aplikujete. „I díky tomu eliminujete potřebu velkého množství vrstev péče o pleť, což vám v konečném důsledku ušetří čas a peníze a zároveň detoxikuje pleť z příliš mnoha produktů,“ vysvětluje Dalia Fernandez z Forea.

V zimních měsících se nedoporučují čisticí přípravky s obsahem alkoholu. Ten totiž pokožku příliš vysušuje. Raději sáhněte po jemné čisticí vodě na olejové bázi či čisticím mléku.

Jestliže vás trápí akné, myslete na to, abyste po očištění a ošetření pleti nevycházela do chladného venkovního prostředí okamžitě, ale až po 15-30 minutách.

Odlíčení a ošetření aknózní pleti může někdy způsobit podráždění a začervenání. To v kombinaci se suchým mrazivým vzduchem vede často k nepříjemným pocitům.

Foto: archív firem

Čištění pleti

Foto: Nivea Cleansing Oil Soothing Grape Seed zklidňující čisticí olej pro citlivou pleť - v kombinaci s vodou utvoří jemnou pěnu, od 145 Kč; Medik8 Lipid Balance Cleansing Oil - v kombinaci s vodou utváří mléčnou emulzi. Po jejím smytí je pleť pružná a zářivá, Medaprex 750 Kč; Lavera Čisticí pěna, Neutral, vhodná i pro citlivou pleť, 235 Kč; Biotherm Biosource Total Renew Oil - čisticí pěnivý olej - dokonale odstraní i voděodolný make-up a veškeré nečistoty usazené na pleti během dne, aniž by ji vysušil, Notino 620 Kč; Erborian Black Cleansing oil - čisticí olej účinně odstraňuje make-up a každodenní nečistoty z vaší pleti,  Marionnaud 699 Kč; Foreo Luna™ Fofo - inteligentní čisticí kartáček pro všechny typy pleti - unikátní technologie kartáčku analyzuje vaši kůži a prostřednictvím mobilní aplikace upravuje sílu i délku T-sonických pulzací, zároveň vyhodnocuje, na které oblasti obličeje se zaměřit, 2349 Kč.

Samozřejmě i v zimě je dobré pleť hloubkově vyčistit i pomocí peelingu. „Vzhledem k destruktivnímu působení zimního období na pleť nedoporučuji aplikovat mechanický peeling na obličej. Daleko šetrnější je peeling enzymatický nebo s AHA kyselinami,” upozorňuje kosmetička Klaudia Nawaisehová z Essenté.

Stále více žen podléhá kouzlu přírodní kosmetiky

Styl

Důležitá výživa

V zimě často zapomínáme na dostatek vitaminů. Jejich dostatečný příjem je však zásadní nejen pro naše tělo, ale i pokožku. Z vitaminů se zaměřte zejména na A, E a C.

Vitamin A je rozpustný v tucích a hodně ho najdete v mléce, mléčných tučných výrobcích či ve vaječném žloutku.

Vitamin E je také rozpustný v tucích, kromě přínosů pro pleť je také důležitým antioxidantem. Vyskytuje se zejména v oříšcích, másle, mléce či v rostlinných olejích.

Vitamin C je důležitý i pro naši imunitu, pro jeho dostatečný příjem konzumujte dostatek ovoce a zeleniny. „Pokud si nejste jistí dostatečným příjmem vitaminů ve stravě, využijte doplňky stravy, které vám zajistí jejich optimální příjem,“ radí Bohumil Hlavatý z České asociace pro speciální potraviny.

Stejně jako vitaminy se na kvalitě pokožky významně podílejí i minerální látky. Pokožce prospívá zejména zinek, který mimo jiné podporuje i koncentraci a paměť. Nejčastěji ho můžeme najít v mléce, vejcích, dýňových semínkách či luštěninách.

Potřebuje vaše pleť okamžitou vzpruhu? Sáhněte po textilní masce

Styl

Když nastane problém

Teplotní rozdíly, kdy z mrazu přecházíme do tepla a obráceně, pleť vysouší, v důsledku toho může dojít k jejímu podráždění, začervenání, ale také ke vzniku šupinek, a tedy velmi hrubé pleti.

V takovém případě je dobré sáhnout po mastech a olejích s vitaminem E, případně měsíčkové masti či sezamovém oleji. Výborná je v tomto případě i regenerační mast Eucerin Aquaphor, která pokožku regeneruje a zároveň na ní vytváří ochranný film, případně reparativní krémy s obsahem mědi a zinku jako Uriage Bariéderm Cica či La Roche-Posay Cicaplast Baume B5.

U pleti s projevy kuperózy přitom může dojít ještě k tomu, že se na pleti objeví začervenalé žilky, a to nejčastěji v oblasti nosu, čela či dekoltu. Jde o jeden z prvních zjevných příznaků klinicky dobře definované kožní choroby – rosacei.

Pleť poté často pálí, je často červená a vysušená. Kosmetické ošetření musí být proto velmi jemné. Pleť je proto důležité nedráždit nešetrným čistěním či častými dotyky prstů. K péči využívat buď krémy určené pro citlivou pleť či přímo přípravky určené k péči o pleť s rosaceou. Pokožku je zároveň třeba chránit před slunečním zářením, a to ideálně s ochranným faktorem vyšším než 20.

Foto: archív firem

Péče o poškozenou pleť

Foto: Holika Less On Skin Redness Calming CICA - plátýnková maska se zklidňujícím účinkem pro citlivou a podrážděnou pleť, Notino 89 Kč; Uriage Bariéderm - regenerační krém s obsahem mědi a zinku, Dr. Max 199 Kč; Eucerin Aquaphor regenerační mast - pomáhá obnovit velmi suchou, popraskanou nebo podrážděnou pokožku vytvořením ochranné bariéry pro její regeneraci, 239 Kč; La Roche-Posay Cicaplast Baume B5 zklidňující a obnovující balzám - zklidňuje, obnovuje a chrání podrážděnou, poraněnou nebo popálenou pokožku kojenců, dětí i dospělých. Vhodný i pro pokožku se sklonem k atopii, 179 Kč

Péče o rty

Rty jsou velmi citlivé, jejich kůže je křehká a tenká, bez mazových žláz. V zimním období tudíž velmi rychle vysychá, praská a olupuje se.

V chladných a mrazivých dnech je tak o to důležitější mít neustále po ruce balzám na rty, který je zapotřebí nanášet hned několikrát za den. Při jeho výběru především hleďte, aby obsahoval přírodní složky jako bambucké máslo, včelí vosk, jojobový olej apod.

Foto: archív firem

Péče o rty

Foto: Blistex MedPlus - chladivý balzám pro vysušené a popraskané rty, od 107 Kč; Purity Vision Balzám na rty - kombinace arganového či kokosového oleje, bambuckého másla a vosku kandelila, 89 Kč; Oriflame Tender Care - ochranný balzám na rty - pečuje o suché rty či hrubou pleť, o to díky kombinaci zvláčňujících ingrediencí, včelího vosku nebo vitaminu E, 199 Kč; Biorhytme Balzám na rty s chia olejem. Český med (bez vůně), 129 Kč; Regina Winter Dream jelení lůj - intenzivně regeneruje rty a zanechává je sametově hebké, 44 Kč; Burt’s Bees Lip Care balzám na rty s včelím voskem, 86 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Šedin se lze zbavit hned několika způsoby

Šedivé vlasy nejsou jen projevem stáří. První známky šedivění se mohou objevit už ve dvaceti letech. Nejčastěji za to může genetika, nicméně významně urychlit...

Výběr článků

Načítám