Hlavní obsah

Není nuda jako nuda

Právo, Olina Táborská

"Od té doby, co je moje žena i mojí milenkou, nemám potřebu koukat po jiných, a to ani na nuda plážích," prohlásil pětačtyřicetiletý muž a dodal: "Měli jsme manželskou krizi, kdy žena moc nestála o sex. Změnilo se to krátce poté, co jsme začali chodit na nuda pláže."

Článek

Něco na tom je, říkají stoupenci naturismu. S odhozením oděvu se uvolní nejen tělo, ale i mysl. U vody bez plavek se lidé nejen odreagují, ale také zbaví stresů a různých bloků. Může to mít vliv i na sexuální život.

A pak, naturismus je spíš párová záležitost, s čímž počítají i mnozí pořadatelé akcí či provozovatelé n-středisek. Třeba na soukromou pláž na Křetínské přehradě u Letovic se smí pouze ve dvou, muž a žena. Sólo pánové musejí odejít. Majitelé se tak snaží omezit přístup čumilů.

"Víme, že i mezi sólisty je spousta správných chlapů, ale kdo to má poznat? Proto se omlouváme všem slušným gentlemanům bez partnerek a věříme, že naše jednání pochopí. Rovněž tak děti do patnácti let musí být pouze v doprovodu osoby starší osmnácti let," vysvětlují.

Naháčů přibývá

Nudismus nebo naturismus, což je výraz, který se ujal víc, má své kořeny na počátku minulého století v Německu. První známý nudistický klub Freilichtpark vznikl v roce 1903 nedaleko Hamburku. Tehdy vyšla utopická kniha Nahota. Heinrich Ungewitter se v ní zasnil nad životem v úplné nahotě. Několika vydání se posléze dočkalo další dílo, Kult nahoty od Heinricha Pudora. Nudismus se v zemi rozšířil ve dvacátých letech.

Po válce se Hitlerem zakázaný nudismus začal šířit i za hranice Německa. Aby Němce nalákali, začali kupříkladu Chorvati zakládat takzvané n-kempy.

V USA se o rozvoj nudismu postaralo hnutí hippies. Jedním ze základních rysů nového svobodného stylu života bylo právě skupinové praktikování nahoty.

Oficiální nudistické pláže a střediska začaly vznikat i ve Španělsku, Itálii a v Řecku. Naturismus se ujal také u nás. Jeho příznivci se sdružují v n-klubech, existují n-pláže, kryté bazény mají pro naháče vyhrazeny určité hodiny, volí se Miss Natura - finále bude 27. října 2007 v Centru Babylon Liberec.

Internet sbližuje

Ne každý má partnera, který je naturista. Pro ostýchavější je rozhodně lepší jít na n-pláž, do bazénu či na n-akci ve dvou nebo dokonce v partě. Kdo má přístup k internetu, může zabrouzdat na stránku www.naturista.cz.

Z webu se dozvíme o lokalitách, kde se dá bez plavek nejen slunit a plavat. U nás mimo jiné i v Praze-Hostivaři, nebo v Klokočově u Votic. V Klokočově je i naturistický kemp.

Kam vyrazit?

Naturistická střediska jsou především v Rakousku, Chorvatsku, na Krétě, v Itálii, na Korsice a ve Francii, ve Španělsku a na Kanárských ostrovech, ale i v Karibiku, USA a v Mexiku. Taková dovolená je skutečně se vším všudy - veškerý pohyb bez textilu. To potvrzuje ing. František Hájem z CK Natur Travel.

"V FKK střediscích, které naše CK nabízí, jsou venkovní stravovací zařízení přístupná hostům bez oděvu," říká. "Posedět si mohou v rouše Adamově v různých kavárničkách i plážových barech kupříkladu ve střediscích Valalta, Koversada v Chorvatsku, v Clubech Oasis ve Francii a Vera Playa ve Španělsku. Ale to se týká všech FKK center," dodal majitel cestovky, jejíž klienti se během léta také plaví po Jadranu na jachtě a v září vyrážejí autobusem na Korsiku. www.naturtravel.cz/

Rada

V některých naturistických objektech v zahraničí, především ve Francii, vyžadují legitimaci se známkou INF( známka potvrzuje členství v mezinárodní nudistické organizaci - International Naturist Federation) pro daný rok. V některých rekreačních zařízeních, např. v Maďarsku či Chorvatsku obdržíte po předložení této legitimace určité slevy. Známky INF se dají koupit v CK Natur Travel .

Běžně se pro nudismus používají písmena FKK. Je to zkratka německého slova Freikörperkultur, což volně přeloženo znamená kultura volného těla. Písmena FKK se stále častěji používají k označení nudistických pláží a kempů i mimo Německo.

N-pláže u nás

Brno: Růženin Lom, neoficiální smíšená pláž.

Ostravsko: Větřkovická přehrada Kopřivnice, neoficiální n-pláž s převahou naháčů.

Jižní Morava: Ostrožská Nová Ves, oficiální označená n-pláž.

Západní Čechy: Okrouhlá, Jesenice u Chebu, neoficiální n-pláž -s převahou naháčů.

Liberec: Aquapark Babylon Centrum, možnost koupání bez plavek každé pondělí 20-22 hod, pravidelné naturistické party vždy každou sobotu ob měsíc, v letních dnech n-opalování na terase bez časového omezení.

Kluby

V Praze: Naturista.cz  (http://naturista.cz)

V Ostravě: Sdružení československých naturistů Ostrava ( http://www.scsn-ostrava.cz/ )

Na Brněnsku - levý břeh přehradní nádrže Letovice: Klub naturistů Křetinka (www.kretinka.unas.cz/index.html )

Reklama

Související témata:

Související články

Nudistů stále přibývá

Počet nudistů vzrostl za posledních pět let o sedm set procent. Informoval o tom internetový vyhledávač Yahoo! s odkazem na počet žádostí o vyhledání informací...

Výběr článků

Načítám