Hlavní obsah

Nekvalitní sluneční brýle mohou poškodit zrak

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tmavé brýle je třeba nosit v létě, ale i v zimě, kdy svítí ostré slunce. Brýle by měly v sobě mít zabudovány UV filtry a antireflexní vrstvu. Důležité je také zatemnění skel. Proto se vyplatí investovat do kvalitních brýlí s UV filtry. Jak rozpoznat kvalitní brýle, prozradí jednoduchý test.

Článek

"Rozdíl mezi stánkovými brýlemi a kvalitními koupenými například u očního optika pozná zákazník tak, že si zkusí při řízení automobilu na přímém slunci nasadit jedny a pak druhé brýle," radí optici, jak postupovat při výběru kvalitních brýlí. S nekvalitními brýlemi je řízení proti sluníčku téměř nemožné.

Ti, kdo své oči nechrání kvalitními slunečnímu brýlemi, mohou být zaskočeni vážným poškozením zraku, jako jsou šedý zákal nebo poškození sítnice. Sluneční záření může být rovněž příčinou vzniku rakoviny kůže očních víček a bulbární (neboli oční) spojivky. Negativní vliv dlouhodobého působení UV záření na zrak se přitom projeví až po letech.

Ohroženi jsou rybáři i zemědělci

„U lidí, kteří jsou dlouhodobě vystaveni slunečnímu záření, hrozí také zánět rohovky. A netýká se to jen rybářů, členů polárních expedic, námořníků, dnes už jsou ohroženi také zemědělci,“ upřesnil profese, jež jsou nejvíce ohroženy, oční lékař Mateusz Tlustochowicz z kliniky Medicover v Polsku.

Tlustochowicz dodal, že o oči je třeba pečovat celý den, nejvíce samozřejmě mezi 10. a 14. hodinou. Zapomínat se nemá ani na malé děti, povinností rodičů je od malička děti chránit kloboučkem, čepicí a slunečními brýlemi. Děti ohrožují především záněty rohovky a spojivek.

Foto: Profimedia.cz

S ochranou očí před škodlivým UV zářením se nemá zapomínat ani u dětí.

Kvalitní brýle by měly snížit na minimum dopad slunečního světla na oči. Díky tomu oči získají optimální ostrost při koukání a pohodlné vidění. Oproti brýlím od optika jsou ty ze stánku, supermarketu či tržnice vybaveny mnohdy nekvalitními skly bez potřebné UV ochrany, a proto mohou zraku spíše uškodit. Zákazník by se neměl nechat zmást nálepkami s označením UV filtr.

UV filtry i zatemnění skel

Důležité je také zatemnění skel. „Do exotických, blízko rovníku položených krajin si s sebou bereme brýle se zatemněním skel padesát až 75 procent, do města nám stačí 25 až padesát procent,“ zmínila Agnieszka Niedziela, ředitelka marketingu ve Vision Expres.

Na ochranu před slunečním zářením by měli myslet rovněž ti, již nosí dioptrické brýle. Výrobci dioptrických brýlí používají skla se zabudovanými slunečními filtry. „Na trhu jsou rovněž brýle s fotochromovými čočkami, které se ztmavují samy podle intenzity slunečního záření,“ napovídá MUDr. Tlustochowicz.

Jak si vybrat kvalitní brýle

Foto: Profimedia.cz

Mladé dívky si vybírají brýle především podle designu.

Správné sluneční brýle podle oční lékařky Taťány Labohové mají pohltit až 99 procent UVB záření a kolem 60 procent UVA záření. Při výběru slunečních brýlí je zásadní, zda mají UV filtr a jak kvalitní. Brýle z tržiště filtr nemívají, u brýlí z obchodů je filtr pravidlem.

Kvalitu fólií a UV filtru pozná podle lékařky laik těžko. Při prvním nasazení může jen zhodnotit pocit, jak mu sednou. Zda mu drží na hlavě při pohybu a zda se mu dobře kouká. Příliš zahnuté fólie mohou zkreslit obraz a člověk má pocit "plavání". Kvalitu UV filtru by měl doložit prodejce Prohlášením o shodě, takové brýle odpovídají evropským normám.

Labohová uvedla, že sluneční brýle mají ve valné většině místo skel plastovou fólii. Je lehčí a je menší riziko rozbití, což lidé ocení zejména při sportu. Fólie jsou ale měkčí než sklo, a tak se snáze poškrábou. Nejpřirozenější pro oči je šedá barva fólií, zkresluje všechny barvy přibližně stejně.

K moři, kde je sluneční záření intenzivnější, se podle lékařky vyplatí koupit větší brýle se širšími stranicemi a silnějším filtrem. Na kolo či volejbal jsou lepší tvrzené plasty. Brýle lze uchytit sportovními gumami nebo pérovými stranicemi.

Pro vysokohorskou turistiku, rybaření a také pro řidiče jsou výhodné fólie s polarizačním efektem. Propouštějí paprsky jen v jednom směru, tím ztlumí odlesk vodní hladiny nebo mokré vozovky. Do auta jsou podle lékařky nejvhodnější brýle šedé, případně hnědé, tvarované tak, aby shora nepronikalo světlo, které by řidiče oslňovalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám