Hlavní obsah

Nejoblíbenější pochoutky Saturnina a Zdeňka Jirotky

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saturnin je u nás pojem několika generací. Zdeněk Jirotka sice svůj humoristický román napsal už v roce 1942, ale stále má co říct. Jinak by se jen těžko stal vítězem celonárodní ankety Kniha mého srdce o nejoblíbenější dílo českých čtenářů.

Foto: Archív Práva

Ondřej Vízner v roli Saturnina

Článek

Na rozdíl od jiných knih 20. století se v Saturninovi konkrétních pokrmů moc neobjeví. To ale neznamená, že by se tam o nich nemluvilo. Často právě jídlo výrazně ovlivní a posune děj.

„Bude to asi tím, že se táta k plotně postavil až v pozdějším věku. Když ho po roce 1968 krátce před důchodem vyhodili z redakce, stal se mužem v domácnosti. Teprve tehdy začal vařit,“ upřesňuje dcera Zdeňka Jirotky Hana Sýkorová.

A teď ticho, prosím!

Sám spisovatel jedl rád, i když jen střídmě. Své malé porce si však dokonale užíval. Byl totiž gourmet, ne gurmán. A často zkoušel i neznámá jídla. Jako mladý se zhlédl ve francouzském gastronomovi Pomianovi a dal se zlákat jeho husou pečenou v hlíně. Zažil strašné zklamání, téměř se nedala jíst. Za války, kdy nebylo co do hrnce, pak často vzpomínal, že takovou dobrotu zkazili.

Spisovatel miloval i zvěřinu, počítal dny do Štědrého večera, kdy zas ochutná rybí polévku své ženy. A když chtěl sobě i rodině udělat tzv. bene, připravil burgundskou pečeni. Nejraději měl ale pečenou kachnu se zelím.

„Na talíři měl táta vždy biskupa. Nejdřív snědl přílohy, maso nechal na konec a zavelel – Teď ticho, prosím! Za hrobového mlčení si je pečlivě ukrajoval a slastně vychutnával každé sousto,“ vzpomíná Hana Sýkorová.

Foto: soukromý archív Hany Sýkorové

Zdeněk Jirotka

Mám pro tebe 150 bonů

„My byli v rodině všichni blázni do vaření, táta si i vlastnoručně zapisoval recepty. Dokonce jsme pořádali ve vaření soutěže,“ usmívá se paní Hana. Jednou tak Zdeněk Jirotka vzpomínal na šneky, které kdysi jedl v hotelu Šroubek. Bylo prý v nich však moc housky. Paní Hana se ale kasala, že podle jejího receptu by vznikly jedinečné, jen je získat.

„Pak se jednou vrátil můj muž z procházky a povídá – mám pro tebe 150 bonů. A začal z kapes tahat uslintané šneky, které se tehdy od nás za tvrdou měnu vyvážely do Francie,“ otřese se i dnes při vzpomínce na to vaření.

Zdeněk Jirotka celou piplačku s vymýváním, krájením i marinováním šneků pilně sledoval, hotové ochutnal a pochválil. Pak suše poznamenal, že za tu práci nestály, a kdyby se tak udělaly kuřecí žaludky, byly by sice o něco míň chutné, ale zato nespolkly tolik času.

„Až do jeho pozdního věku jsme s tátou vyhledávali kulinářská i jiná dobrodružství. Třeba na Slapech, kde jsme si na ohni pekli ulovené cejny a kde si na půjčené lodi plnil dávný námořnický sen. Co na tom, že jsme o plachtění nic nevěděli a jen to nastudovali z knihy. Nebo v 50. letech, kdy nikde nic nebylo, a táta mě o 15. narozeninách vzal do Alcronu, a já prvně ochutnala vytoužená smažená játra. Když ve dvaadevadesáti letech odešel, vlastně mé krásné dětství teprve skončilo,“ uzavírá naše povídání paní Hana.

Foto: soukromý archív Hany Sýkorové

Zdeněk Jirotka se svým přítelem Achillem Gregorem (uprostřed), stejně jako on humoristou a labužníkem

Víkendy dobré chuti v Červeném Újezdu

Zavedou-li vás koncem února kroky na hrad Červený Újezd, můžete spojit příjemné s užitečným. Víkendoví návštěvníci zdejšího muzea (18.–19. února) se totiž mohou seznámit (a zdarma ochutnat) s výrobou slaných i sladkých plněných pirohů smažených v troubě. Odborný výklad podá historik a kuchař PhDr. Luboš Teprt.

Pokud akci nestihnete, hned následující víkend (25.–26. února) můžete v muzeu zdarma umlsávat pohankový koláč s jablky či pohankové lívance s medem – opět z dílny Luboše Teprta. A kdo prošvihne i ochutnávku, ať zajde do hradní krčmy, kde si lze tyto dobroty po oba víkendy koupit. Více informací na www.hrad-cervenyujezd.cz/inpage/sezona-2012-583/.

Otázka pro Jiřího Johna, učitele odborného výcviku oboru kuchař SŠ hotelnictví a podnikání SČMSD v Hronově:

V čem byla kuchyně I. republiky jiná? Uměli by si s ní studenti poradit i bez dnešní moderní techniky?

Současná kuchyně se liší hlavně dostupností a velkým výběrem surovin, což za I. republiky jistě nebylo. Další rozdíl spočívá také v nových technologiích přípravy pokrmů. Ale ještě dnes v restauracích mnoho hostů vyhledává jídla udělaná klasicky. Proto při sestavování jídelníčku do něj kuchaři stále zařazují rovněž polévky, hlavní chod a dezerty zhotovené tradičními metodami. Na to samozřejmě připravujeme studenty i my a učíme je vařit rovněž tzv. postaru.

Foto: Archív Práva

Další vydání Saturnina, tentokrát z nakladatelství Šulc-Švarc, s.r.o., se na pultech objeví na přelomu února a března.

Jídla z knihy Saturnin v podání studentů Střední školy hotelnictví a podnikání SČMSD v Hronově

Bramborový guláš s houbami (2 porce) – studentská variace na menu slečny Barbory
Suroviny: 1 cibule, 1 lžíce sádla, 1 lžička mleté papriky, voda (hovězí vývar), 1 velký brambor, 1 malý celer, 1 mrkev, čerstvé houby (žampióny), 2 stroužky česneku, 1 párek, sůl, pepř, majoránka, 1 lžíce hladké mouky, máslo
Postup: Cibuli drobně pokrájíme a orestujeme na sádle. Přidáme kolečka párků, lehce opečeme, ochutíme paprikou (pro lepší barvu ji lze nejprve rozmíchat v trošce rozpuštěného másla) a zalijeme horkou vodou.Brambory, zeleninu i houby pokrájíme, česnek prolisujeme, vše přidáme k cibulovému základu, okořeníme a uvaříme do měkka. Na závěr guláš zahustíme máslovou jíškou, osolíme a okořeníme majoránkou.
Vaječná omeleta (1 porce) – další studentská variace na menu slečny Barbory
Suroviny:  3 vejce, sůl, pepř, olej, slanina, párky (podle chuti), 1 cibule
Postup:  Na kostičkách slaniny opečeme drobně krájenou cibuli a kolečka párků. Vejce vyšleháme, okořeníme, osolíme, nalijeme na další pánev s rozpáleným olejem a necháme lehce zatáhnout.Půlku omelety naplníme směsí párků, přeložíme a dopečeme. Podáváme se šťouchanými bramborami.
Burgundská pečeně (4 porce) – oblíbené jídlo Zdeňka Jirotky
Suroviny: 400 g zadního hovězího masa, 50 g slaniny, 1 větší mrkev, 1 větší petržel, 1 malý celer, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 1 citrón, 1 lžíce rajčatového protlaku, celý pepř, nové koření, bobkový list, hovězí vývar, 2 dl červeného vína, sůl, pepř, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky
Postup: Cibuli nakrájíme na kolečka a rozdělíme na čtvrtiny. Celer, mrkev, petržel pokrájíme na nudličky a opečeme na sádle. Když začnou tmavnout, přidáme cibuli, pepř, nové koření, bobkový list, kolečka oloupaného citrónu a vše orestujeme dotmava.Slaninu nakrájíme na proužky a protáhneme jimi hovězí, které opečeme na zeleninovém základu tak, aby se zatáhlo. Pak je vyjmeme, ve šťávě lehce orestujeme protlak, zalijeme vývarem a maso vrátíme. Přidáme polovinu vína, osolíme a udusíme do měkka.Připravíme máslovou jíšku a rozmícháme ji s vodou. Hotové maso vyjmeme, do základu vlijeme jíšku a vše 10 minut provaříme. Pak šťávu procedíme jemným sítem a zeleninu v cedníku propasírujeme. Do omáčky přidáme zbytek vína a dochutíme ji solí, cukrem i pepřem.
Kavárenské koblihy (4 porce) – Saturnin
Suroviny: 30 g droždí, 2 lžíce moučkového cukru, 3 dl mléka, 600 g polohrubé mouky, 3 žloutky, strouhaná kůra z půlky citrónu, sůl, 1 lžička rumu, 70 g másla, 150 g meruňkového džemu, olej na smažení
Postup: Mléko ohřejeme, droždí rozetřeme s trochou cukru. Pak je naředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu mouky a umícháme kvásek, který necháme v teple kynout.Do zbylé mouky přidáme žloutky, cukr, citrónovou kůru, špetku soli, rum, rozpuštěné máslo, zbytek vlažného mléka a kvásek. Těsto propracujeme do hladka a dáme vykynout.Pak z něj vyválíme plát silný 1 cm, z něhož vykrájíme kolečka, naplníme džemem, uzavřeme a necháme ještě chvíli kynout. Hotové koblihy usmažíme na rozpáleném oleji dozlatova.
Krémové trubičky (24 kusů) – Muž se psem
Suroviny: 4 lžíce vody, 4 vejce, 200 g moučkového cukru, 80 g vanilkového cukru, 220 g hladké mouky, šťáva z 1 citrónu, arašídy.Máslový krém: 3 dl mléka, 150 g cukru, sáček pudinku, 300 g másla, vanilkový cukr, kakao
Postup:  Suroviny na těsto vyšleháme a na vymazaný i vysypaný plech z něj tvarujeme ovály (výška 3–5 mm), z nichž po upečení vytvoříme trubičky. Posypeme je drcenými arašídy a upečeme do růžova (200 °C). Ještě teplé oválky stočíme pomocí vařečky do trubiček.Uvaříme pudink, necháme vychladnout a pak do něj zašleháme změklé máslo, vanilkový cukr a kakao. Trubičky naplníme krémem a ozdobíme čokoládou.

Recepty připravili studenti SŠ hotelnictví a podnikání SČMSD v Hronově pod vedením Jiřího Johna, učitele odborného výcviku oboru kuchař.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám