Hlavní obsah

Nejčastější příčiny nadměrného vypadávání vlasů

Novinky, bok

Vypadávání vlasů v malém rozsahu patří mezi standardní proces, který není nijak na škodu. Pokud ale zaregistrujeme nadměrné poškození či vypadávání velkého množství vlasů, je to náznak, že něco není v pořádku.

Foto: Profimedia.cz

Příčin náhlého vypadávání vlasů může být mnoho.

Článek

Za nezvyklým řídnutím vlasové hřívy může být několik příčin. Především u žen může v nastat v důsledku častého fénování či žehlení, ale důvodem může být také špatný styl česání, nepravidelné zastřihování konečků, dokonce i časté stahování vlasů do culíku.

K narušení struktury vlasu může dojít i kvůli dědičným aspektům, hormonální činnosti nebo vlivem velmi rozšířenému stresu. Mezi nejčastější příčiny podle vlasové poradkyně Martiny Bašusové z Brazilkeratin.cz patří:

Nedostatek železa – může způsobovat vypadávání vlasů. K aktuálnímu zjištění jeho hladiny je třeba provést krevní testy. Při nedostatku je možné užívat doplňky stravy.

Štítná žláza – je také možnou příčinou vypadávání vlasů. A to při její zvýšené nebo naopak snížené funkci. Zvýšená funkce štítné žlázy ovlivňuje strukturu vlasu, ty jsou potom nadměrné křehké.

Nedostatek estrogenu – může stát u žen za stejným problémem, a to především v období menopauzy a po ní.

I nejednu novopečenou maminku může potrápit nadměrné vypadávání vlasů. Na vině, hlavně v období prvních šesti měsíců po porodu, je opět estrogen, jehož hladina se dostává zpět do normálu. Někdy může být problém spojen i s kojením.

Stres – stojí za většinou náhlého vypadávání vlasů. Problém nemusí nastat ihned při konkrétních stresových situacích, ale většinou až několik měsíců po dané události (po nemoci, po propuštění z práce, například i po porodu).

Léky – Vypadávání vlasů může být způsobeno i vlivem některých léků. Při jejich užívání je tak třeba věnovat pozornost veškerým projevům, které se odlišují od normálu.

Aby byly naše vlasy co nejpevnější, a hlavně zdravé, je dobré dodržovat i několik základních pravidel.

Správné mytí

Styl, jakým si myjeme vlasy, má na případné vypadávání vlasového porostu také vliv. Základ je vybrat jemný šampon, který nebude pokožku dráždit, a rovnoměrně jej vetřít do vlasů. Po prvním omytí se doporučuje ještě jedno, s polovičním množstvím šamponu. Poté se doporučuje nejprve vlasy jemně vyždímat rukama a následně zabalit hlavu do ručníku.

Sušení

I způsob sušení může mnohé ovlivnit. Zpočátku je dobré fénovat vlasy pouze vlažným (ne horkým) vzduchem. Delší vlasy je vhodné nejprve prosušit u konečků a poté fénovat proti směru růstu. U kratších vlasů je doporučován postup opačný, tedy od kořínků dolů.

Nevhodné prostředky 

Už samotné časté fénování vlasům zrovna dvakrát neprospívá. Pokud se na ně ještě nanáší často různé „těžké“ přípravky, je jejich zdraví ohroženo o to více. Rozhodně by se ženy měly vyhnout tzv. tupírování, nedoporučuje se také opakované používání laků či tužidel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám