Hlavní obsah

Návrhářka Iva Burkertová poslala na molo modelky v rouše Evině

Novinky, Linda Humlová

Zatím nejkontroverznější módní přehlídku v rámci Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku, který probíhá od 30. srpna do 6. září, představila mladá návrhářka Iva Burkertová se svou značkou Odivi. Ta sice na molo v prostorách pražské Invalidovny modelky i modely poslala standardním způsobem, ovšem to hlavní jim chybělo. Šaty.

Foto: archiv Mercedes-Benz Prague Fashion Week

Přehlídka značky Odivi

Článek

Jak vypadá 100% udržitelná kolekce, která nepodléhá času ani módním trendům? Nijak, a právě tak vypadala přehlídka značky Odivi, která se odehrála v neděli 1. září v prostorách bývalé ubytovny pro válečné vysloužilce.

Bylo, nebylo…

Hlavní inspirací se návrhářce Ivě Burkertové stala pohádka spisovatele Hanse Christiana Andersena Císařovy nové šaty.

„Zabývám se způsobem, jakým v dnešní době konzumujeme nejen módu. Přehlídka je inspirovaná pohádkou Císařovy nové šaty spisovatele Hanse Christiana Andersena a je tedy jakousi metaforou. V podstatě tak předvádíme kolekci, která neexistuje,“ vysvětluje.

Modelky a modelové se proto na mole prošli doslova v císařových šatech, tedy buď zcela bez oblečení, nebo jen v úsporných korzetech, které zakrývaly jen to nejnutnější.

Pochopení udržitelnosti v celé její komplexnosti vidí návrhářka především v přístupu: „Myslím si, že je důležité znát příběhy za tím, co konzumujeme a tím i příběh, co je za danou věcí poté, co nás opustí. Teprve pak začneme vnímat módu spíš lokálně, budeme využívat správné zdroje, upcyklovat, přemýšlet o cirkulární ekonomice, a vlastně si díky tomu i víc hrát a víc si věcí vážit,“ dodává.

Jak dosáhnout toho, abychom se nereálnému cíli stoprocentní udržitelnosti přiblížili co nejvíce? „Designér tvoří, protože má potřebu se oděvem vyjádřit a ví, jakým způsobem jej vytvořit. Jediným platným trendem budoucnosti je však bez diskuze udržitelnost.“ A přesně to jsou neznečištěné vody, které se Iva Burkertová rozhodla prozkoumat.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Pro módní inspiraci se vydejte na sever

Zapomeňte na klasické módní metropole, jako je Milán či Paříž. Pokud hledáte skutečnou módní inspiraci, nastavte si ručičku kompasu více na sever. Seveřané...

Výběr článků

Načítám