Hlavní obsah

Nápadité pánské svetry válcují košile i saka

Paříž

Svetry s novými nápaditými střihy opět dobývají srdce evropských mužů, a stávají se tak vážným konkurentem tradičních košil i sak. Podle francouzských návrhářů se ke svetrům vrací především mladší generace, která uznává ležérnější styl a dokáže je i vhodně sladit s doplňky.

Článek

Na světových přehlídkových molech se netradiční střihy svetrů v elegantní pánské módě objevily poprvé vloni, kdy jej jako první zvolila značka Lanvin. Přidal se Dior, který zdůraznil výrazná oka pletenin a Hermes se svetry s dvojitým límcem.

Svetry přitom nemusejí hned saka a vesty přímo nahrazovat, ale vhodně doplňovat. Nápady pro sezónu podzim a zima 2009 až 2010 ukázaly, že jemnější vlákna umožňují svetrům zaujmout pozici košil či trik a stát se tak součástí garderoby nejen na víkend, ale i po celý týden.

"Výběr se dlouho omezoval jen na kulaté výstřihy nebo do tvaru V," sdělil deníku Le Figaro návrhář firmy Lanvin Lucas Ossendrijver. Chyběla podle něj fantazie, pokud se nehovoří zrovna o huňatých svetrech se vzory zimních motivů, které jsou jednoznačně vhodné jen pro aktivitu v přírodě.

Ossendrijver vyjádřil názor, že textilní výrobci se raději drželi osvědčené techniky a nové nápady v pánské módě si dobývaly půdu v luxusnějším oblečení jen velmi ztuha. Přesný opak se ale děl na přehlídkových molech, kde návrháři nešetří odvážnými nápady.

Módní značka Versace přišla například s vestičkami s navlékanými oky, které vypadají jako krajky. Lanvin zase přišel se stuhami nebo Dior s pletenými širokými pásky.

A Hermes volil cestu výšivek. Jeho návrhářka Véronique Nichanianová každou sezónu ráda renovuje nejoblíbenější pánské svetry například sundavacími límci a jinými originálními detaily, které přitom podle ní nebijí hned do očí.

Formální oděv na ústupu

Podle Ossendrijvera muži prý dávají místo strohým sakům a košilím přednost komfortu a jemnosti. Tomuto trendu odpovídá také stírání hranic mezi oficiálním oblečením do města a garderobou pro volný čas, mezi tenkými látkami a pletenými úbory.

Tyto dva světy se dlouho vyvíjely nezávisle na sobě zejména kvůli rozdílné výrobní technice. Nyní se ale pod vlivem tlaku módních návrhářů a následně zákazníků látky mohou kombinovat, nehledě na to, že svetry jsou stále jemnější a košile a trička mohou naopak hrubnout. Svetry se už vyrábějí i v nejmenších velikostech XS a směřují k nošení na holém těle.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám