Hlavní obsah

Naomi Wattsová: Vzít roli Diany byl velký risk

Právo, Jana Rovenská

„Jsem sice blondýnka s modrýma očima, ale jsem si jistá, že by se našla spousta jiných žen, které by byly princezně Dianě podobné víc. Záhy jsem ale pochopila, že nejde jen o to přiblížit se jí po fyzické stránce, ale dostat se jí, jak se říká, pod kůži,“ vysvětluje Naomi Wattsová, která září v titulní roli nového životopisného dramatu Diana.

Foto: Profimedia.cz

Naomi Wattsová

Článek

„Bojovala jsem s myšlenkou vzít nebo nevzít. Role ženy, která ještě patnáct let po své tragické smrti stále polarizuje a provokuje veřejné mínění, byla hodně riskantní, proto jsem váhala. Zároveň jsem ale věděla, že jakmile takovou nabídku odmítnu, budu si to do smrti vyčítat. Byla jsem totiž vnitřně přesvědčená, že je to story, která má být řečena, že je to kus novodobé historie,“ svěřuje se rodačka ze Shoredamu v Kentu.

„Navíc jsem Britka. Princeznu jsem viděla vyrůstat do slávy a i později, když jsem byla v Austrálii nebo natáčela v Americe, byla všude přítomná. Milovaly ji milióny lidí. Dodnes ji mají v paměti, každý má o ní svou představu. V každém případě přijmout roli Diany bylo pro mě zatím nejtěžší rozhodnutí v mé kariéře,“ přiznává zkušená, na Oscara dvakrát nominovaná herečka.

Upoutávka na film Diana Video: Bontonfilm CZ

Role ji stála i měsíce vlastního pátrání. „Existuje totiž taková spousta protichůdných informací, že nevíte, kterému zdroji věřit, dělala jsem si proto i vlastní průzkum. Četla jsem její životopisy, mluvila s lidmi, kteří Dianu znali, při natáčení jsem bydlela naproti Kensingtonskému paláci, v místech, která princeznu připomínala.”

„Při běhání a před spaním jsem poslouchala její známé interview s novinářem Martinem Bashirem, studovala její atletickou chůzi, pohyby hlavy, očí, postranní úsměv a hlavně hlas. Věrně ho napodobit bylo na roli snad vůbec to nejtěžší.“

O Dianě se mi i zdálo.

Po celou dobu filmování, které se soustředí na poslední dva roky princeznina života a na její utajenou lásku s kardiochirurgem Hasnatem Khanem, cítila Naomi ohromnou odpovědnost vůči její rodině, především jejím synům.

„O Dianě se mi i zdálo. V duchu jsem se ptala, jestli by s mým podáním souhlasila, žádala jsem ji o svolení natáčet dál. Snažila jsem se co nejvěrněji vystihnout půvab její osobnosti, její smysl pro humor i touhu po štěstí...“ Naomi už od chvíle, co natočila Mulholland Drive (2001), Kruh (2002) a 21 gramů (2003), patří mezi nejobsazovanější herečky v Hollywoodu. Dnes už si málokdo pamatuje, jak trnitá byla její cesta k herecké slávě i k osobnímu štěstí.

Mulholland Drive ji zachránil od sebevraždy

Její otec, zvukový technik kapely Pink Floyd, zemřel na předávkování drogami, když jí bylo sedm let. Matka se z jeho smrti dlouho nemohla vzpamatovat, po sedmi letech Anglii opustila a s Naomi i jejím bratrem se odstěhovala do Austrálie.

Čtrnáctiletá Naomi, která od malička milovala film, si na matce hned vyprosila kurzy herectví a brzy začala hrát v televizních reklamách. Při jedné z nich se setkala s Nicole Kidmanovou. Domů spolu odjely stejným taxíkem a dodnes jsou nejlepšími přítelkyněmi.

Foto: Reuters

Naomi Wattsová

Zatímco ale kariéra Nicole v Hollywoodu kvetla, Naomi dál hrála jen v australských filmech, později v béčkových amerických. Svou o poznání hezčí a úspěšnější kamarádku jen léta doprovázela na slavnostní premiéry a předávání cen. Vedle Nicole byla stále jen ošklivým kačátkem, které trpělivě čeká, až si ho někdo všimne. „Kolikrát, když jsem viděla ty nádherné role, které Nicole dostávala, jsem si říkala, proč je jednou nemohu hrát já?“

Změna přišla až se zmíněným mysteriózním dramatem Mulholland Drive. Naomi tvrdí, že ji zachránil od sebevraždy. „Byla jsem na dně. Natáčela jsem do úmoru a očekávaná velká role stále nepřicházela. Byla jsem chudá jak kostelní myš, vzpomínám si, kolik času jsem trávila sama plačíc v autě. Jednou jsem se tedy rozhodla, že to skončím. V tu chvíli jsem zrovna přejížděla v Los Angeles skutečný Mulholland Drive. Ještě dnes si uvědomuji, jak jsem si říkala: A teď nezahnu doprava, vezmu to přímo na útes.“

Sebevražda jí přišla jako východisko. Možná k ní, stejně jako její otec, měla blízko. „Zdálo se mi, že mě stále častěji provází jeho šílený smích, který byl pro něho typický těsně před tím, než se předávkoval heroinem.“

Najednou jako bych slyšela Nicole, jak říká: Počkej. Vše, co potřebuješ, je jediný film. Věř mi, přijde. Měla pravdu.

Když jí režisér David Lynch nabídl jednu z hlavních rolí v Mulholland Drive, nemohla uvěřit tomu, že to opravdu vyšlo. „Najednou jako bych slyšela Nicole, jak říká: Počkej. Vše, co potřebuješ, je jediný film. Věř mi, přijde. Měla pravdu.“

Už tehdy si ji slavný Lynch nemohl vynachválit. „V Naomi jsem objevil velice inteligentní, talentovanou mladou ženu, která se pro ztvárnění dramatických postav narodila.“

Foto: Profimedia.cz

S Lievem Schreiberem, partnerem a otcem jejich dvou synů zatím sňatek neřeší.

„Nejlépe zvládám ženy, které trpí. Prožít bolest je pro život každého člověka důležité a pro herečku dvojnásob. A já jsem jí zažila hodně. Proto jsou mi daleko bližší složité role opuštěných matek, lesbiček či rozvedených a komplikovaných žen, snad i proto jsem zvládla zahrát Dianu,“ dodává s úsměvem Naomi. Teprve potom, co ji v sedmatřiceti King Kong (2005) dostal mezi áčkové herečky Hollywoodu, prohlásila, že je nejvyšší čas, aby si založila rodinu.

Rodina až po King Kongovi

„Donedávna jsem filmu věnovala skoro všechno a můj milostný život trpěl. Každý vztah ztroskotal na tom, že jsme většinu času byli od sebe a pracovali každý jinde.“ Pak se poznala s americkým hercem Lievem Schreiberem.

„Hned jsme si slíbili, že jak jen to půjde, budeme spolu. Asi ani nemusím říkat, jak moc jsme si užívali několikaměsíční společné natáčení Barevného závoje (2006) v Číně,“ dodává Naomi, dnes už matka dvou synů – šestiletého Sashi a pětiletého Samuela.

Drobná Naomi má výhodu, že nemusí držet diety. „Jistě, mohu jíst cokoli, ale s dvěma malými dětmi snad ani ztloustnout nemůžete. Jinak ale jíme zdravě a já s dětmi navíc i večeřím, což je brzy. Léta mám stejnou velikost, spíš jde ale o to udržet si pevnou postavu, protože léty kůže přece jen ochabuje. Proto musím daleko víc cvičit. Zvlášť když jsem točila Dianu v šatech s nahýma rukama a dekolty, musela jsem dbát na to, abych byla fit,“ prozrazuje čtyřiačtyřicetiletá Naomi Wattsová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám