Hlavní obsah

Na workshopu Rochové se šilo z izolačních materiálů

Novinky, rai, op

V rámci přehlídky Designblok měli návštěvníci také možnost vidět modely, které vznikly v rámci studentského workshopu přední české návrhářky Liběny Rochové. Výtvarně pojaté kreace, které vypadají jako z říše pohádek, jsou vytvořeny z materiálu, který se používá jako difúzní ochranná membrána ve stavebnictví.

Článek

Poslední z workshopů Liběny Rochové, které se již od roku 2003 tradičně pořádají na Farmě Bolka Polívky v Olšanech, nesl název Tolerance materiálu. Účastníci workshopu tentokrát tvořili na téma Technické materiály versus oděv. Téma Technické materiály versus oděv bylo vybráno zcela záměrně. Designéři měli k dispozici výhradně technické a instalační materiály firmy Dupont -Tyvek, Typar, AirGuard.

"Studenti se mohli letos opravdu vyřádit, protože jsme dostali hodně materiálu," řekla Liběna Rochová na středečním setkání s novináři v rámci Designbloku. "V předchozích letech jsme pracovali s různými materiály, letos to bylo poprvé, co se pracovalo jen s jedním druhem. Na druhou stranu výhodou bylo, že se s ním mohli důkladně seznámit," vysvětlila Liběna Rochová.

Tunika - Štruktúry - Lenka Sršňová /VŠVU Bratislava, ateliér odevného designu/

Model nazvaný O kolečko navíc - Veronika Rozsypálková /Vyšší odborná škola oděvu a návrhářství, Praha/

Došlo i na doplňky - Kytička - Ivana Kaňovská /VŠVU Bratislava, textilní design, 5. ročník/

Materiál, který šetří energii

Tyvek se vyrábí z jemných vláken vysokohustotního polyethylénu. Vlákna jsou odstřeďována pod vysokým tlakem a pak spojována při určiteé teplotě a tlaku.

Nepoužívají se žádná lepidla ani pojiva. Tyto membrány vyvinula firma DuPont před více než padesáti lety, původní myšlenkou bylo to, aby materiál měl podobné vlastnosti jako lidská kůže. Tyvek se používá na střechách a fasádách, chrání je a prodlužuje jim životnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Česká móda v New Yorku

V době letošního podzimního Týdne módy se v New Yorku představí i móda česká. Návrhářka Liběna Rochová v úterý při prezentaci projektu Czech design, na němž...

Výběr článků

Načítám