Hlavní obsah

Módní obuv na letošní rok: baleríny, pastelové barvy a lesk

PRAHA

Na trhu jarní a letní dámské obuvi budou i letos převládat balerínky. Dalšími trendy jsou platformy, pastelové barvy a lesklé materiály. Lakové prvky jsou patrné i u mužských bot, které mají úzkou špičku a zajímavé detaily.

Článek

"Zatímco loni převažoval kontrast černé a bílé, letos mezi trendy vstoupily pastelové barvy. Velkým tématem u obuvi i kabelek pak bude metal. Mezi tvary vedou prodloužené i zakulacené špičky. V této oblasti se fantazii meze nekladou," popsal letošní jarní a letní trendy dámských bot Jan Novák ze společnosti Salamander.

Opravdu trendy jsou barevné přechody

Dodal, že moderní budou i "vitamínové" barvy, jako je žlutá, zelená či oranžová, a lakové materiály. Lesk se bude prý objevovat i u pánských bot. "Stále více trendy jsou v této sezoně elegantní polobotky v lakové kůži nebo alespoň s lakovými prvky," řekla mluvčí společnosti Deichmann Jana Slintáková.

K novinkám patří modely s plnou špičkou a patou, které díky dírkování a perforování působí letním bezstarostným dojmem. Foto: Deichman

Podle Nováka by se muži kvůli letošnímu trendu úzkých nohavic měli zaměřit na své boty víc než jindy. "Úzké kalhoty a neudržovaná bota vypadají příšerně. Vpředu boty by se vždy mělo něco odehrát, třeba ve formě nějaké aplikace. Z boty může dýchat umírněný luxus, například ve formě aplikace hadiny," uvedl.

Dodal, že dalším trendem je styl safari, ve kterém převládá písková a béžová barva. "Přírodní barvy jsou velice módní v kombinaci s bílou," doplňuje trendy v pánské obuvi Novák.

Stejné odstíny jsou podle Slintákové moderní i u dámských bot, u kterých dále vede zelená, žlutá, červená, oranžová a fialová. "Opravdu trendy jsou modely s barevnými přechody, kdy se jedna barva jemně rozpíjí do druhé," doplnila mluvčí.

Optimální podpatky jsou od tří do pěti centimetrů

Podle ní mezi letní a jarní obuví vedou lodičky na vysoké platformě nebo s otevřenou patou, které mají mírně prohnuté podpatky. "K novinkám patří modely s plnou špičkou a patou, které díky dírkování a perforování působí letním bezstarostným dojmem," uvedla Slintáková s tím, že ve hře stále zůstávají balerínky na rovné podrážce.

"Horkou novinkou jsou lodičky a balerínky v látkovém provedení, které je především z lehké bavlny, hrubšího lnu nebo lesklého saténu," řekla Slintáková. Doplňkovými detaily bot jsou štrasové kamínky, korálky nebo drobné mašličky.

Letos budou in také pastelové barvy. Foto: Humanic

Stále oblíbené baleríny ale nejsou kvůli ploché podrážce pro nohu nejvhodnější. "Tím, že to nemá žádný podpatek, tak to není zdravé a není to na celodenní nošení," řekla lékařka Míla Chlebníčková. S tím souhlasí i ortoped Vladimír Holoubek, podle kterého jsou baleríny příliš úzké a naprosto se nehodí pro lidi s plochou nohou.

Ideální podpatek má od tří do pěti centimetrů. foto: Leiser

Podle Slintákové se vedle balerínek a lodiček s otevřenou špičkou budou nosit i elegantní sandálky s různě vysokými podpatky. "Optimální podpatek pro delší chození ve městě má od tří do pěti centimetrů a je samozřejmě silnější," upozorňuje Chlebníčková. Bota s tenkým a více než deseticentimetrových podpatkem by se podle ní měla nosit jen krátce.

Problémy s vysokými podpatky řeší speciální vložky

"Když tady (v ordinaci) mám cizinky, tak žasnou, jak my Češky umíme po Praze chodit na vysokém podpatku po dlažbě, protože to hraničí s hazardem zdraví. Většina žen, co ke mně chodí, mají pak příčně plochou nohu či propadlou klenbu," řekla Chlebníčková. Nezdravá chodidla mohou vést i k problémům s kyčlemi, bederní páteří a koleny, upozornila.

Lakované balerínky se hodí pro každou příležitost. Foto: Baťa

Problémy s nepohodlnými a nezdravými podpatky se snaží řešit speciální vložky Insolia, které přenášejí váhu z přední části boty zpět na podpatek. Žena má pak pocit, že jsou její podpatky nižší. Autorem nápadu je americký ortoped Howard Dananberg, podle kterého vložky sníží bolestivost nohy při nošení podpatků o 22 procent.

Horkou novinkou jsou lodičky a balerínky v látkovém provedení, které je především z lehké bavlny, hrubšího lnu nebo lesklého saténu. Foto: Baťa

Podle Chlebníčkové je ideální boty přes den měnit podle terénu a situace. "Na botách by se také nemělo šetřit. Boty nemohu nosit deset let, ale musím je obměňovat," radí Chlebníčková, podle které mají muži díky nenošení podpatků a bytelnější páteři menší problémy s bolestí nohou i zad.

Reklama

Související témata:

Související články

Ze špatných bot bolí celé tělo

Špatné boty mají vliv na celé tělo. Koho tedy pálí plosky nohou, má otlačeniny či kuří oka, nebo se mu už dokonce začínají vytáčet palce, měl by se poradit...

Výběr článků

Načítám