Hlavní obsah

Mladí čeští designéři dobývají Londýn

Novinky, Andrea Zunová

Své originální výrobky představí mladí designéři z České republiky na londýnské prestižní přehlídce International Fashion Showcase (IFS), která probíhá současně s London Fashion Week. Projekt nazvaný Voyage Through Central Europe chce světové veřejnosti přiblížit mladé tvůrce ze zemí za bývalou „železnou oponou“. Díky Českému centru v Londýně má naše republika v projektu poprvé v historii velmi výrazné zastoupení. Na přehlídce totiž představí svá díla čtrnáct tvůrců ze střední Evropy - z Česka jich je šest, další jsou ze Slovenska a z Maďarska.

Foto: Bethany Grace

Awkward

Článek

Na výstavě, která bude v industriálním prostoru 180 The Strand, budou k vidění nejnovější kolekce šatů, šperků a módních doplňků. Kromě originálních modelů šatů a šperků budou moci návštěvníci obdivovat luxusní skleněná svítidla české designové společnosti Lasvit.

Kurátorkou českého projektu je Olo Křížová, zakladatelka Czech Fashion Council, jež spolupracuje s Českým centrem v Londýně. Pro londýnskou přehlídku vybrala práce šestice mladých návrhářů, jejichž tvorba se pohybuje za hranicí vizuálního umění a fashion designu. Všichni patří k uznávaným osobnostem mladé české módní scény. Petra Ptáčková, Hana Frišonsová, Jana Mikešová, Pavel Berky a skupina Awkward (Lucie Jelínková a Monika Nováková) jsou výrazní neotřelostí a kombinací tradičních materiálů s moderními technologiemi, které podtrhují styl a osobní příběh každého z nich.

„Pro České centrum Londýn se jedná o dosud největší projekt v oblasti módy a jeho příprava byla dobrodružná, tvůrčí a krásná, stejně jako tvorba designérů, které prezentujeme. Doufám, že International Fashion Showcase bude dobrou platformou k otevření současné české módy pestrému světu londýnské fashion,“ řekla k přehlídce Tereza Porybná, ředitelka Českého centra Londýn.

„Účast České republiky na IFS je pro nás v tomto momentě zásadní. Londýn je světovou laboratoří v mnoha sférách – v hudbě, grafice, umění i v módě. Odtud vycházejí nové směry, trendy, styly. Je to to nejvhodnější místo k setkání mladých talentů z celého světa. Publikum je tady připraveno vstřebávat nové věci a pro samotné designéry je to příležitost představit se odborníkům i veřejnosti a načerpat nové inspirace a zkušenosti,“ uvedla kurátorka Olo Křížová.

Přehlídku českého zastoupení oficiálně zahájí živá módní performance Petry Ptáčkové.

Foto: Ondřej Janů

Petra Ptáčková

Její nová zimní kolekce Dinner in the Abney Mountains zde bude představena ve světové premiéře. Inspiruje se magickým realismem a její modely připomínají někdy až pohádkové výjevy. Vystudovala Ecole de la chambre Syndicale de la Couture v Paříži a patří mezi nejvýraznější české návrhářky.

Foto: Mag Photography

Awkward

Awkward (Lucie Jelínková a Monika Nováková) – vítězky prestižní soutěže pro mladé módní designéry START UP v rámci Prague Fashion Weekendu za rok 2013. Známá je jejich unikátní kolekce „dinosauřích“ bot, která si odnesla cenu START-UP za nejlepší módní doplněk. Inspirují se hlavně světem pop kultury.

Foto: Eliška Kyselková

Pavel Berky

Pavel Berky – slovenský designér, který žije a pracuje v Praze. Vítěz Top Styl Designer Award za rok 2012 kombinuje klasický městský styl s živelnými prvky inspirovanými romskou kulturou.

Foto: Vendula Knopová

Hana Frišonsová

Foto: Vendula Knopová

Hana Frišonsová

Hana Frišonsová – v roce 2011 obdržela ve Vídni cenu ERSTE BANK FASHION AWARD, která je každoročně udělována na Festivalu módy a fotografie. Svou kolekcí spojuje minulost s budoucností, zejména díky modernímu přístupu k tradičním technikám. Každá její kolekce je mixem tradice s prvky futurismu, individuality a sebevyjádření. Osciluje na pomezí designu a umění.

Foto: Olivie Dvořáková

Jana Mikešová

Jana Mikešová – kombinuje tradiční a moderní přístupy v technologiích zpracování a použití vlny. Dynamiku jejích oděvů vytvářejí především ostré geometrické střihy a zajímavé tvary.

International Fashion Showcase

Již od roku 2012 organizuje British Council a British Fashion Council International Fashion Showcase (IFS) – jednu z hlavních módních událostí v Londýně. Bezmála třicet mezinárodních velvyslanectví a kulturních institucí tak může představit začínající módní návrháře ze svých zemí. IFS probíhá paralelně s London Fashion Week, který ročně navštíví více než 20 000 módních profesionálů z celého světa. Letos se koná od 13. do 23. února.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám