Hlavní obsah

Místo, kde diamanty získávají svoji tvář

Novinky, Linda Humlová

Place Vandôme je pařížským místem, kde na vás dýchne historie. Pod dohledem Napoleona, který na náměstí shlíží z Vendômského sloupu, se tu procházejí jak cizinci mířící do nedalekého muzea Louvre, tak i rození Pařížané. Toto místo je totiž domovem nejen legendárního hotelu Ritz, ale také pár luxusních butiků. Jedním z nich je i historické sídlo klenotnické značky Boucheron. Přijměte pozvání na jeho návštěvu.

Foto: archiv firmy

Zimní zahrada v pařížkém butiku

Článek

V dnešní přetechnizované době, kdy seznámení na živo nahradily aplikace a virtuální realita začíná pohlcovat tu opravdovou, jsou šperky jedním z mála předmětů, které si stále uchovávají svoji tvář. Není divu, vždyť ani sebelepší televize či jiné médium nedokáže zachytit jejich jedinečnost a krásu.

Uvnitř šperkařského chrámu

Pokud bychom měli přirovnat klenotnictví ke gastronomii, pak by Boucheron nepochybně splňoval metráž všech tří michelinských hvězd. Tento francouzský dnes už nejen šperkařský dům totiž nabízí to nejlepší ze svého řemesla.

Příběh značky odstartoval Frédéric Boucheron v roce 1858, když si po vyučení se klenotnickému řemeslu otevřel svůj první butik v pařížském centru luxusního zboží Galerie de Valois.

Foto: archiv firmy

Jeden ze salónků určených pro výběr šperků. Návštěvu klientele s vážným zájmem dokáže zajistit i české zastoupení značky.

Obchody jen vzkvétaly a Boucheron proto hledal ještě větší a reprezentativnější prostory pro sídlo své značky. V roce 1893 se rozhodl pro Place Vendôme, historické místo, kterému se později začalo přezdívat náměstí klenotníků.

Klientela čím dál tím víc rostla a její příběhy byly často stejně rozmanité jako šperky, které vznikaly v Boucheronově dílně.

Ruský velkokníže Vladimír Alexandrovič Romanov si například objednal pro svou ženu náhrdelník ve tvaru dámského šátku jako symbol jejich společného seznámení. Zlatníci strávili nekonečné hodiny práce nad šperkem tak delikátním, že jeho struktura věrně připomínala tkanou látku.

Foto: archiv firmy

Velkolepý vchod do butiku.

Patřičné pozdvižení pak vyvolal maharádža z Patialy, který na slavné náměstí přivezl truhlu s celkem 7571 diamanty a dalšími stovkami jiných kamenů, aby je Boucheron přetvořil do velkolepých šperků.

Mezi hrdou klientelu také patřila šansoniérka Edith Piaf, císařovna Eugenie, ale i dámy z tak trochu nebezpečné společnosti.

Ostatně svědčí o tom i například čínský salónek v butiku, který je kromě vzácné červenozlaté výmalby a luxusnímu interiéru zajímavý i skrytými postranními dveřmi, kterými mohla dotyčná milenka či kurtizána nepozorovaně vyklouznout, aniž by byla viděna nežádoucíma očima.

Tajemství prstenu Quatre

Čínský salonek ale není zdaleka jediný, který stojí za zmínku. Boucheron si pro své sídlo totiž vybral rohový dům s číslem 26. Ten oproti ostatním řadovým domům na náměstí poskytuje co nejvíce denního světla, které je nejen vhodné pro náročnou práci šperkařů při opracovávání drahých kamenů, ale také na jejich samotné vystavování. Samotný interiér je pak rozdělen do několika částí.

V přízemí laděném do krémové barvy si mohou zákazníci prohlédnout nejnovější kolekce šperků, ale také klasické modely, které jsou pro Boucheron typické. Jedná se například o prsteny Quatre, jejichž čtyři části ztělesňují čtyři symboly Paříže.

Foto: archiv firmy Net-a-porter

Šperky z kolekce Quatre

Pár spojených kruhů představuje nesmrtelnou lásku pařížských milenců, jemné kanelování potom dlažbu na Place Vendôme. V diamantech se třpytí „Město světla“ a ve zlatě filigránsky žebrované části se Paříž odráží jako zářící světová metropole.

Tyto a jiné šperky vám ochotně představí zkušení odborníci, kteří sedí ze zásady u kulatých stolů. Je to proto, aby každý, kdo má o diamanty zájem, je měl stejně daleko na dosah.

Po stopách kocoura Wladimira

V rámci butiku se nachází i luxusní apartmá, které je přístupné jen těm nejvýznamnějším zákazníkům, ubytovány v něm byly doposud jen dvě osoby.

První byla prezidentka značky Helene Poulit Duquesne. Druhá osoba je pak držena v tajnosti. Jisté ale je, že obě si mohly dopřát koupel s magickým výhledem na ikonický Vandomský sloup císaře Napoleona I.

Za pozornost stojí také zimní zahrada s vysokým stropem a všudypřítomnými palmami, které dotvářejí atmosféru městské džungle, jenž je domovem nespočtu mistrně zpracovaných šperků ve tvaru exotických, ale i domácích zvířat. Ostatně domestikovaní tvorové hrají v rodině Boucheronových významnou roli.

Foto: archiv firmy

Vana s výhledem na triumfální sloup císaře Napoleona I.

Foto: archiv firmy

Šperky značky Boucheron

V 70. letech si vnuk zakladatele Gerard Boucheron adoptoval černého dlouhosrstého kocoura Wladimira, který se stal doslova stálou expozicí butiku. Za svého života zde totiž strávil nespočet hodin času, dokonce se tradovalo, že pokud si ho zákazník pohladí, přinese mu štěstí.

Dnes Wladimira, ověšeného luxusním diamantovým náhrdelníkem, připomíná nespočet předmětů včetně obrazu visícího v butiku či opravdového pokladu v podobě koktejlového prstenu, který si zde můžete pořídit.

Drží tak stráž nad celým šperkařským domem, který si navzdory divoké francouzské historii i moderním technologiím uchoval své nezaměnitelné kouzlo, lásku k řemeslu, poctivost, ale i exkluzivitu uzavřené společnosti, do které zkrátka chcete patřit.

Foto: archiv firmy

Prsten s kocourem Wladimirem

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám