Hlavní obsah

Miliardářkou se žena musí narodit, nebo se dobře vdát

New York

Které dítě by se nechtělo narodit spisovatelce Rowlingové, autorce Harryho Pottera? Nejenže by mělo záruku nepřetržitého čarodějného světa, ještě by bylo do konce života finančně zajištěno. Ovšem jen některé matky-miliardářky se ke svému majetku dopracovaly vlastními silami. Většina jej zdědila. Seznam uveřejnil časopis Forbes.

Článek

Vrchol seznamu opanovala Christy Waltonová, vdova po Johnu Waltonovi, který byl synem zakladatele obchodního řetězce Wal-Mart Sama Waltona. Její majetek dosahuje 22,5 miliardy dolarů (v přepočtu 464 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Za ní následuje sedmaosmdesátiletá Liliane Bettencourtová z Francie, jejíž otec založil kosmetický gigant L'Oreal, a o rok mladší Birgit Rausingová, vdova po švédském zakladateli obalového impéria Tetra Laval.

Majetek lze získat i vlastním přičiněním

Děti nemusejí být u žen překážkou budování kariéry či splnění snu. Dokazuje to mimo jiné bývalá šéfka dražebního serveru eBay Meg Whitmanová, jež nashromáždila majetek ve výši 1,3 miliardy dolarů (téměř 26,8 miliardy korun). Matka dvou synů nyní kandiduje na post kalifornské guvernérky, kde by případně nahradila Arnolda Schwarzeneggera.

Vlastní zásluhou je na seznamu i Rosalia Meraová, která spolu s bývalým manželem založila španělskou oděvní firmu Zara. Stejně tak Doris Fisherová z oděvního gigantu The Gap a Guiliana Benettonová z italské firmy Benetton.

Na seznam se dostala i britská spisovatelka Joanne Kathleen Rowlingová, autorka knih o Harry Potterovi, stejně jako Ruska Jelena Baturinová, která se prosadila v oboru stavebnictví, Čang Sin šéfující čínské společnosti SOHO China a Yan Cheung, jež v Hongkongu vede společnost Nine Dragons.

Foto: Profimedia.cz

Rowlingová

Nejzasloužilejší matkou na seznamu je Savitri Jindalová, nejbohatší žena Asie a vdova po zakladateli ocelářského konglomerátu OP Jindal Group, která má devět dětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám