Hlavní obsah

Michael Caine: Pro mladé muže by měla existovat povinná vojenská služba

Právo, Jana Rovenská

Natočil víc než sto filmů a neexistuje žánr, který by si nezahrál. Některé filmy si už vybavuje jen matně, na jiné nikdy nezapomene. Z posledních let mu nejsilnější herecký zážitek připravila role v thrilleru Harry Brown.

Foto: Profimedia.cz

Kontroverzní britský thriller Harry Brown (2009) s Michaelem Cainem v hlavní roli.

Článek

Pochází stejně jako řádný občan a bývalý mariňák Harry Brown z depresivního kouta Londýna a cítí smutek a děs z toho, co se uvnitř města děje.

„V této roli jsem mohl využít všechnu svou životní zkušenost. Sám pocházím z londýnských slumů, i já jsem byl stejně jako Harry voják. A to voják ve válce, takže vím, o čem mluvím. U scénáře tohoto krutého filmu jsem měl pocit, jako by někdo četl mé vlastní myšlenky,“ prozrazuje Michael.

Když se k lidem chováte jako ke zvířatům, pomalu se z nich stanou.

A podává opět strhující výkon. Jako Harry chce pomstít oběť násilnického klanu mladíků, kterou se stal jeho už jediný kamarád Leonard.

„Točili jsme v místech, kde jsem vyrůstal, a tři týdny tam, kde jsem se narodil. Mluvil jsem do duše mladým, kteří tam žijí dnes. Nejsou to hrozné děti. To my jsme je podvedli. Selhala škola, rodina, všechno. Když jsem pak viděl byty, ve kterých žijí, bylo mi to jasné. Když se totiž k lidem chováte jako ke zvířatům, pomalu se z nich stanou,“ konstatuje smutně Michael.

„Jednomu násilníkovi Harry říká, že kdyby byl na vojně, že by takhle nedopadl. A já si myslím totéž. Jsem přesvědčen, že pro mladé muže by měla existovat povinná vojenská služba. Nemusí být na dva roky a nemusejí v ní bojovat, ale měli by se naučit, jak chránit svou vlast,“ tvrdí zkušený jednaosmdesátiletý herec.

Foto: Foto HCE, Právo

Ve snímku Slídil se sešli herci Michael Caine (vlevo) a Jude Law.

Michael se narodil jako Maurice Micklewhite do chudé rodiny nosiče na rybím trhu Maurice a Ellen, kuchařky a uklízečky. V patnácti odešel ze školy, aby pomáhal rodičům, a pracoval, kde se dalo. V osmnácti narukoval a jako voják britské armády dva roky bojoval v korejské válce.

Hned po návratu začal koketovat s herectvím – v rodném Londýně dostal místo asistenta na divadle, ale netrvalo dlouho a hrál s divadelním souborem po celé Anglii. Pak se nejprve objevoval v televizi a v britských filmech.

Pozornost Hollywoodu upoutal až v jednatřiceti ve válečném snímku Zulu (1964). Původně měl hrát řadového vojáka, ale díky své 188 centimetrů vysoké postavě a inteligentnímu vzezření získal roli snobského aristokratického důstojníka.

„Prostředí, ve kterém jsem vyrůstal, vynikajícím způsobem zformovalo celý můj charakter. Naučil jsem se být tvrdý, neústupný a jako voják britské armády v korejské válce i fyzicky zdatný. V bojích jsem se naopak ještě zocelil, vyspěl jsem i morálně. Ve třiceti jsem byl vyzrálý chlapík, a ne hejsek, který vydělá větší peníze a pyšní se, že si za ně koupil růžový cadillac,“ prozrazuje.

Velkorysý Michael

Na své herecké začátky ale nikdy nezapomene: „Nebyl jsem známý dřív, než mi bylo třicet, a i tehdy jsem měl hluboko do kapsy. Když jsem si mohl dovolit koupit k večeři špagety bolognese za necelé tři šilinky, cítil jsem se jako král.“

„Vzpomínám si, že jako začínající herec jsem byl starším kolegům vděčný za každé vlídné slovo. Proto jsem se sám, už jako známý, později snažil, aby se každý v mé blízkosti cítil dobře a byl v pohodě,“ vysvětluje Michael, proslulý svou velkorysostí k ostatním.

Víte, že…

Je podruhé a už čtyřicet let ženatý s o čtrnáct let mladší herečkou z Guyany Shakirou.

Napsal dvě knihy vzpomínek – What’s It All About? (O čem to všechno je?) a The Elephant to Hollywood (Slon do Hollywoodu).

I teď patří mezi nejobsazovanější herce. Jen letos se představí v dalších čtyřech nových filmech. Cainea věk prostě ještě nedostal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám