Hlavní obsah

Mia Wasikowská: Hrát psychicky narušeného jedince je pro mě zábavnější

Právo, Jana Rovenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli se perfektně hodí pro ztvárnění klasických historických postav, odvážná Australanka dává přednost těm daleko temnějším. Teprve šestadvacetiletá herečka se tak letos představí už v pátém hororu Purpurový vrch.

Foto: Cinemart

Jako Edith v Purpurových vrších zažívá úděsná překvapení.

Článek

„Neříkám, že jsem si neužila Janu Eyrovou či Paní Bovaryovou. Daleko víc mě ale vzrušuje fantastický svět Alenky v říši divů či postavy jako třeba povýšená Hannah z Dostojevského Dvojníka nebo pomstychtivá India z dramatu Stoker,” prozrazuje Mia s tváří anděla.

„Hodně jsem si pak užila jak nezvladatelnou upírku Avu v hororu Přežijí jen milenci (2013), tak nyní emancipovanou, ale na smrt vystrašenou Edith, odhalující děsivá tajemství v Purpurovém vrchu. Hrát jakkoli psychicky narušeného jedince je pro mě totiž daleko zábavnější,“ přiznává Mia.

Upoutávka na film Přežijí jen milenciVideo: H.C.E.

Hrát se učí za pochodu

A na co ze svého zatím posledního hororu nejvíc vzpomíná? „Všechny postavy v něm jsou rozporuplné, všechny dělají to, co musí, aby přežily. A Edith přežije jen tehdy, když skočí do hloubky starého chátrajícího viktoriánského domu. Byl to můj dosud nejúděsnější, ale zároveň velice vzrušující kaskadérský výkon. Jde totiž proti všem instinktům sebezáchovy, ale po několika povedených zkouškách jsem se nemohla dočkat, až skočím znovu,“ směje se.

Upoutávka na film Purpurový vrch Video: CinemArt

Za své herecké výkony má Mia už řadu ocenění a jistě ji čekají další. Přitom herectví nikdy nestudovala. „Existují jen dva možné způsoby, jak se herectví naučit. Buď ho můžete od mládí studovat, nebo se ho jako já budete učit tzv. za pochodu. Naštěstí jsou kolem mě zkušení lidé, kteří mi připomínají, že mám neuvěřitelné štěstí, což mi pomáhá chyby začátečnice lépe překonávat,“ vysvětluje Mia, která do čtrnácti let studovala balet, ale kvůli zranění musela na dráhu primabaleríny zapomenout.

Zapomenout na všechny okolo...

Zatím nejcennější radu dostala od slavné krajanky Nicole Kidmanové, s kterou měla tu čest se potkat v mysteriózním thrilleru Stoker (2013). „Zvlášť pro mě, mladou herečku z Austrálie, je Nicole dokonalý vzor. Byla úžasná, vzala mě pod křídla a nezištně mi předávala zkušenosti. Nejdůležitější rada byla, že ať filmuji cokoli, musím zapomenout na štáb, na všechny lidi kolem, protože takové momenty pominou, ale to, co zachytí kamera, zůstane na plátně,” vysvětluje sympatická rodačka z australské Canberry.

„Nesmírně mi to pomohlo zvlášť ve chvíli, kdy jsem se musela před všemi svléknout a jít se sprchovat. Je dobré umět se proti takovým scénám obrnit, protože podobných konfrontačních situací, kdy se musíte před kamerou odhalit, zažije herec desítky,“ dodává.

Postava Indie ji přímo fascinovala. „Nejprve je až překvapivě dětská, ale když se v ní probudí sexuální touha, nastane v jejím charakteru zlověstný obrat. Byla to zatím nejriskantnější role, kterou jsem hrála,“ odtuší.

Pro velký film ji objevil Tim Burton

Přiznává i to, že pro svět velkého filmu ji objevil až ve dvaceti letech uznávaný americký režisér Tim Burton, když Mie nabídl hlavní roli v dobrodružné fantasy Alenka v říši divů (2010). „Hraju vlastně od devíti let, takže už bylo na čase,“ směje se.

„Když mě oslovil, byla jsem vzrušením celá bez sebe, léta totiž obdivuji jeho práci. Nejdřív jsem mu poslala video, pak jsem za ním několikrát musela letět na zkoušku do Anglie a zpět domů do Austrálie. Bylo to náročné, ale za tu únavu to stálo,“ vzpomíná.

„Alenka mě kromě fascinujícího světa kouzelných postav zajímala i proto, že prožívá věci, které jsem v té době cítila já a moji přátelé, ať už to byla společenská trapnost, či tlak na chování, které se od vás dospívajících očekává. V roli Alenky jsem se cítila jako hrdinka, pyšná na to, že mohu oponovat zajetým společenským pravidlům. Proto jsem bez váhání kývla na pokračování Alenky v říši divů: Za zrcadlem. A i když už ji nerežíruje Tim, věřím, že bude mít stejný úspěch jako jednička,“ končí Australanka, která nezapře polské předky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám