Hlavní obsah

Manželka šéfa Mezinárodního měnového fondu bojuje za jeho nevinu

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má oči modré jako pomněnky, seznam kontaktů na iPhone prošpikovaný politickými celebritami a hromadu peněz. Anne Sinclairová (62), třetí manželka Dominiqua Strausse-Kahna (62), už pro svého „Dominiho“ obětovala nemálo. Teď, když mu opravdu teče do bot, tomu není jinak.

Článek

Chvíle, kdy přijde na svět její první vnouče, se nemohla dočkat. Těšila se na ně v Paříži – na nic jiného se tak neupjala. Jakmile se však dozvěděla, že jejího muže, tehdy ještě šéfa Mezinárodního měnového fondu, zatkla druhou květnovou sobotu newyorská policie, neváhala ani vteřinu. Sedla do nejbližšího letadla, aby si zase za nenapravitelného sukničkáře pálila prsty.

DSK – jinak mu francouzská média neřeknou – si tentokrát pořádně zavařil. Pokojská Nafissatou Diallová (32), původem z Ghany, ho nařkla, že se ji v pokoji číslo 2806 newyorského noblesního hotelu Sočitel pokusil znásilnit.

„Nevěřím na jedinou vteřinu obviněním vzneseným proti mému muži. Ani v nejmenším nepochybuji o tom, že jeho nevina vyjde najevo,“ nechala se Anne slyšet při předběžném přelíčení, oděná do černého jako Antigona ve starořecké tragédii.

Foto: Reuters

Šťastné dny: Anne a Domini v srpnu 2003 v Paříži.

Všichni mají vědět a vidět, že ho nenechá padnout. Je ve dvojici tou silnější. Její bohatství jí umožnilo složit kauci milión dolarů (17 mil. korun) v hotovosti a dodatečnou bankovní záruku ve výši dalších pěti. Firmě Stroz Friedberg vyplatí měsíčně 200 tisíc dolarů (3,4 mil. korun) za manželovu ostrahu v domácím vězení.

Když se sousedé bránili, že s ním nechtějí bydlet v jednom domě, okamžitě mu obstarala nové apartmá na Manhattanu za 50 tisíc dolarů měsíčně (850 tisíc korun). Najala Benjamina Brafmana (62) – možná nejúspěšnějšího, každopádně nejdražšího obhájce celebrit v průšvihu.

Picasso, Matisse, Rosenberg

Bez mrknutí oka si to může dovolit. Její dědeček Paul Rosenberg obchodoval s uměním. Podepsal s Pablem Picassem a Henrim Matissem smlouvy v době, kdy na ně ostatní nevsadili zlámanou grešli. Picasso její matce Micheline Nanatte říkal Michou a jako mladá mu několikrát stála modelem.

V roce 1940 Rosenberg uprchl před Hitlerem z Francie do USA. Většinu obrazů a soch nechal v Paříži, nacisté je zabavili a odvezli do říše. Po válce je Rosenberg restituoval. „Anne a její 80letá teta Elsine se staly jedinými dědičkami bohatství odhadovaného na desítky miliónů eur,“ podotkl list Le Figaro.

Foto: Reuters

Anne zpovídá ve svém televizním pořadu francouzského prezidenta Jacquesa Chiraka.

TV kariéru pověsila nakonec na hřebík

V listopadu 2003 prodala v aukci dílo Žena v červeném Fernanda Légera za 22,4 miliónu dolarů (380 mil. korun) a o čtyři roky později Odalisku od Matisse dokonce za 33,6 miliónu dolarů (572 mil. korun). Jako vysokoškolačka vyprávěla přátelům tak často o přátelství Picassa a její rodiny, že jí začali přezdívat Anne-Picassovka.

Peníze však dokázala vydělat i sama. Až dvanáct miliónů diváků si od osmdesátých let nenechalo v neděli večer na stanici TF 1 ujít její televizní talk-show nazvanou 7 sur 7. Krásná Anne, jak zněla upoutávka, si do něho pozvala třeba francouzského prezidenta Jacquesa Chiraka, otce perestrojky Michaila Gorbačova, Madonnu nebo Hillary a Billa Clintonovy. Zábavná, sdílná i naslouchající, břitká – tak se divákům představila.

Stejně jako Brigitte Bardotová či Laetitia Casta stála modelem pro Marianne – alegorický symbol Francie ve frygické čapce a v kyrysu. V roce 1989 si do studia pozvala DSK, tehdy takřka neznámého mluvčího finančního výboru parlamentu a vycházející hvězdu francouzských socialistů. „Podmanil si ji inteligencí a šarmem,“ líčil osudové setkání Michel Taubman, autor biografie DSK pro prezidentskou kandidaturu v příštím roce, kterou pochopitelně už neohlásí.

O dva roky později si slíbili věrnost a podporu v dobrém i zlém. Pro ni to byl druhý sňatek, pro něho třetí. Když „Dominiho“ v roce 1997 jmenoval socialistický premiér Lionel Jospin ministrem hospodářství, Anne se vzdala svého TV pořadu, aby nedošlo ke střetu zájmů.

Foto: Profimedia.cz

Anne Sinclairová a Dominique Strauss-Kahn

V roce 2007 DSK s přispěním svého politického protivníka, nového prezidenta Nicolase Sarkozyho (56) dosáhl na křeslo MMF.

Ještě dubnové průzkumy veřejného mínění naznačovaly, že by Strauss-Kahn příští rok Sarkozyho překvapivě snadno rozdrtil. Stvrzovaly, že Anne by se jako první dáma v Elysejském paláci těšila dvojnásobné oblibě než Carla Bruniová (43), Sarkozyho manželka.

Financovala tým poradců připravující triumfální návrat manžela domů – jako prezidenta. „Kampaně se velice obávala, avšak zároveň nepochybovala o tom, že by jí přinesla uspokojení,“ prozradil blízký přítel Alain Duhamel.

Jako ochranný štít

Týdeník Paris Match ji označil za slepou a hluchou k avantýrám svého muže. „Pokouší se skoro o každou ženu. Nepokrytě. Jednoduše řekne: Chci tě,“ prozradila o DSK přítelkyně obou.

Jeho známí radí ženám, aby s ním nevstupovaly samy do výtahu a nezdržovaly se s ním v jedné místnosti. Sarkozy, spíš Don Juan než svatoušek, o něm řekl: „Vedle něho si připadám jako úzkoprsý puritánský metodistický kněz.“

K její oddanosti až za hrob nabídl britský list The Independent prosté vysvětlení: „Co když ji s parterem spojuje přes dvacet let otevřený a upřímný vztah a bere ho se vším všudy takového, jaký je?“

Appolline de Malherbeová, reportérka televize BFMTV, předpokládá, že se Anne od DSK nehne ani na krok. „Stala se jeho ochranným štítem. Pro část americké veřejnosti dokonce něco jako spolupachatelkou. Určitě se objeví na každém jednání,“ prorokuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám