Hlavní obsah

Lucie Křížková: Sedmiletá krize? Ta neproběhla

Právo, Lucie Jandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Kávu bez kofeinu, prosím,“ objednala si štíhlá tmavovláska. „Zdravý životní styl?“ zeptala jsem se. „To ani tak ne, ale co kdybych byla v jiném stavu?“ opáčí věcně bývalá miss ČR Lucie Křížková (31). Se svým manželem, jachtařem Davidem Křížkem, by totiž rádi synovi Davidovi pořídili sourozence.

Článek

„Bylo by fajn, kdyby to byla holčička. Ale znám matky, co ji taky chtěly, teď mají dva raubíře a jsou šťastné,“ vysvětluje sympatická moderátorka, která se pod svým dívčím jménem Váchová stala před dvanácti lety nejkrásnější ženou Česka. Korunku krásy brzy vyměnila za studijní skripta na právnické fakultě. Živí ji ale moderování, ve kterém se našla.

I když kvůli práci musí často zvládat trasu Plzeň–Praha, nestěžuje si. „Dokud jsem neměla syna, nevadilo mi zajet si do Prahy i na běžná setkání. Teď už se omezuju na pracovní schůzky. Přece jen je to sto kilometrů. Na druhou stranu, pokud někdo bydlí na okraji Prahy, cesta do centra mu taky zabere dost času,“ přemítá Lucie nad dojížděním. V Plzni je ale moc šťastná. Může tam vést klidný život a město se jí líbí.

„I když byly doby, kdy jsem měla tolik práce, že jsem denně jezdila na otočku do Prahy. To jsem si přála bydlet blíž. Teď už jsem si zvykla,“ tvrdí.

Někdy je mi smutno, když se na mě valí povinnosti a manžel je pryč. Od začátku mi ale bylo jasné, že to nebude jinak.

Občas bouchnu!

S manželem Davidem žije devět let. „Sedmiletá krize? Ta neproběhla a ani žádná jiná. Tím, že spolu nejsme úplně pořád, jsme si vzácní a je nám líto marnit společný čas hádkami. Když vyvstane nesvár, snažíme se ho vyřešit lehkou cestou. Navíc David má skvělou povahu. Nerýpe a nehrotí věci. Kdyby byl extrémně žárlivý nebo vyčítavý, to bych snášela těžko. Ale on je kliďas a jen tak něco ho nevytočí. To mi vyhovuje, protože já občas bouchnu,“ přiznává. „Záleží na tom, koho si pro život vyberete. Já si našla skvělého chlapa!“

I proto mateřství odkládat nechtěla a je ráda, že se to podařilo. Své práce se ale nevzdala. „Baví mě, a i když syna miluju, nedovedu si představit, že bych byla jen s ním. Navíc se stále živím sama. Někteří lidé si myslí, že když si misska vezme sportovce, je zaopatřená. Ale jachting není hokej nebo fotbal. Spolužačky, co se vrhly na práva, jsou rády, že si tuhle profesi zvolily, ale jsou v práci od nevidím do nevidím. Pracují hodně a v budoucnu se jim to vyplatí. Ale já si zvolila jinak.“

Foto: Michaela Feuereislová

Manžel je půl roku na moři

Její manžel jachtař každoročně tráví mnoho času od června do září mimo domov. „V červnu se prakticky odstěhuje na Lipno a odtud vyjíždí do Holandska a jinam. Pokud jsme chtěli být s ním, museli jsme jet na Lipno. Manžel ale koupil větší a prostornější obytné auto, abychom se všichni lépe vešli. V letošním extrémně slunečném létě to bylo skvělé. Nebylo mi ani líto, že nejsme v hotelu u moře. Na Lipně nám bylo moc dobře.“

Dokud neměli syna, jezdila Lucie na vodu pravidelně s manželem. Na plachetnici v Chorvatsku vzpomíná moc ráda. Syna ještě ale na vodu nevzali. Zatím to má čas.

Přiznává, že soužití, kdy manžel někdy už od února vyjíždí na moře, není vždy jednoduché.

„Občas je mi líto, že nemám v partnerovi oporu ve všem, co potřebuju. Pokud syn onemocní, musím odříct práci, protože není nikdo, kdo by ho pohlídal. Rodiče mi sice pomáhají, seč můžou, ale žijí v Příbrami a chodí do práce, takže to nejde stále. Spoustu provozních věcí v domácnosti musím řešit sama. A teď, když vážně přemýšlíme o rozšíření rodiny, se občas ptám, jak to zvládnu, až bude dětí víc? Ale pak si odpovím, že to nějak půjde. Vždyť to pozitivní pořád převažuje!“

Přímý přenos je adrenalin

Dodává, že věděla, koho si bere. „Někdy je mi smutno, když se na mě valí povinnosti a manžel je delší dobu pryč. Od začátku mi ale bylo jasné, že to nebude jinak.“

Přestože vystudovala politologii a práva, moderování ji jako práce baví nejvíc. „Pořád se při něm něco učím. A televizní pořad Sama doma je přímý přenos, takže jeden velký adrenalin. Host, který je při zkouškách v pohodě, může při vysílání zpanikařit a zarytě mlčet. Takovou situaci zachraňují právě moderátoři. Pokud bych se ale chtěla věnovat právu, znamenalo by to odstřihnout vše, co dělám. A to by nešlo. Mně to takhle vyhovuje, jsem pánem svého času a vím, že nemusím vzít úplně každou akci, protože ten měsíc už mám vyděláno,“ tvrdí moderátorka.

V profesi modelky obdivuje třeba Ivu Kubelkovou, které je o sedm let víc a je stále velmi žádaná.

Podle čínského kalendáře to bude holka!

Modelingu se bývalá miss ČR už příliš nevěnuje. „Pokud ano, tak zejména focení. Strávit celý den na přehlídkové akci už není pro mě. Tím, že mám syna, se moje priority změnily,“ netají se. Jestli k Davídkovi přibude zrovna holčička, není jasné, i když čínský kalendář, který má Lucie doma, napovídá, že šance jsou velké.

„Ale vím, že to neovlivním,“ směje se. Zatím se těší ze syna, který právě prochází testováním jejích osobních hranic. „Je to malý Býk, a tak je mi jasné, že nemá cenu se s ním hádat. Pokud si nechce obléct tuhle mikinu, vím, že si ji prostě neobleče,“ říká a dodává, že výbušnost a paličatost má asi po ní.

„Dlouho neměl k vodě a lodím valný vztah, ale letos se naučil jachtařské pojmosloví a rád seděl v lodi, když byla na suchu. Tahal v ní za různá lana a ptal se, jak co funguje. Tak si myslím, že se mu příští rok lekce jachtingu už nevyhne!“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám