Hlavní obsah

Lidé se depilovali už v době kamenné, některé ženy to odmítají dodnes

Novinky, Andrea Zunová

Hladké nohy bez chloupků jsou už víceméně nutnou samozřejmostí každé ženy. Najdou se však i takové dámy, které tento trend ignorují. Přitom kůže bez chloupků na nohách, v podpaží či v oblasti bikin se bere už jako standard. Chloupky v těchto partiích se totiž dají velmi jednoduše likvidovat. Existuje na to několik metod. Zajímavostí určitě je, že lidé se o depilaci snažili už v době kamenné.

Článek

K odstranění nežádoucích chloupů se využívají krémy, depilace či epilace, nebo  laser.

Podle dermatoložky Kataríny Třískové z Kliniky a institutu estetické medicíny Asklepion se "na našem těle nachází kolem pěti miliónů vlasových cibulek. Tento počet je přítomný už při narození a věkem se nemění. Denně vyroste vlas nebo chlup průměrně o 0,35 mm, ovšem ne z každé cibulky (folikulu). Vlivem různých faktorů se mění pouze charakter a množství chloupků a vlasů, které z těchto cibulek vyrůstají".

Krémů je celá řada. Stačí je natřít na pokožku, kde se nechají několik minut (podle návodu) působit a pak setřít. Tím, že krém naruší kořínek chloupku, vydrží odchlupení tímto způsobem delší dobu, ne však natrvalo.
Depilace je oblíbenou a asi nejrychlejší metodou pro každou ženu. Stačí mít po ruce holítko. Pokud je žena šikovná, je to i metoda bezbolestná, nicméně velmi krátkodobá.
Epilace je odstraňování chloupků pomocí vosků. Jedná se o bolestivou metodu, která však na docela dlouhou dobu učiní nohy hladkými.
Další metodou je použití laseru. Jde však o drahou záležitost a procedura se musí několikrát opakovat. Je to však metoda nejúčinnější.

Pouze určité procento chloupků se nachází v aktivní růstové fázi (anagenu) - v oblasti kštice to bývá kolem 80 až 90 %, na těle kolem 30 až 70 %.

"V této aktivní fázi jsou také chloupky nejvhodnější k laserovému odstranění. Trvání těchto růstových fází a množství vlasů (chlupů), které se v nich nachází, je podmíněno geneticky. Protože za potíže s nadměrným ochlupením u žen v mužských partiích (brada, horní ret, hrudník, tváře, břicho, prsní bradavky) mohou často hormonální poruchy, aby měla případná epilace ten správný efekt, je vhodné provést nejprve endokrinologické či další potřebné vyšetření," říká dermatoložka Třísková.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Shazia Mirza

Foto: Profimedia.cz

Komediální herečka Shazia Mirza vede kampaň za větší akceptování neoholených nohou u žen. V televizní show Richard and Judy ukazuje své neoholené nohy.

Primitivní depilace už v době kamenné

Zajímavostí určitě je, že se lidé snažili zbavovat ochlupení už v době kamenné. "Z té doby se zachovaly přiostřené kameny a lastury a přibližně z roku 1900 př. n. l. měděné škrabky a pinzety, které sloužily coby nástroje primitivní depilace," uvedla Katarína Třísková.

Staří Egypťané zase odstraňovali nejen chloupky na těle, holili si i hlavy. Začali také používat vosk. Používali pruhy gázy s horkým voskem a po zatuhnutí pásky strhli i s chloupky.

V arabských zemích se pro změnu používala metoda „bandandoz“, kdy se bavlněnou nití omotanou kolem prstu rychlým pohybem chloupky zachytily a vytrhly. Používané byly také cukrové pasty s různými recepturami, které nacházejí v jistých obměnách svoje využití i dnes.

V Česku se depiluje přes 60 % žen

V roce 1762 francouzský holič Jean Jacques Peret vynalezl první bezpečnou žiletku. Další i dnes používaná metoda elektrolýzy byla poprvé popsaná již v roce 1875. O dvacet let později přišel King Gillete s jednorázovými žiletkami a v roce 1915 už jich jeho společnost prodala ročně 70 miliónů.

S rokem 1931 je zase spojováno první použití elektrického holicího strojku. V posledních letech dosahuje největšího rozmachu nejmladší a nejúčinnější z metod - laserová epilace.

Podle dermatoložky Třískové se v Česku pravidelně depiluje něco přes 60 % žen. Prvenství drží Japonsko s 95 %, Latinská Amerika s 90 % a Austrálie s 85 %. Depilování si naopak nejméně oblíbila Čína (necelých 20 %).

Revoluční Zlaté glóby

Lednové udělování Zlatých glóbů bylo malou estetickou revolucí. Má-li dáma vyslaná na červený koberec zarostlé nohy nebo podpaždí, může se to považovat za špatně načasovanou přípravu, ovšem od jisté doby to už neplatí, míní podle ČTK list The New York Times. Když totiž herečka Mo´Nique pozvedla okraj svých dlouhých šatů, zjevily se hojně zarostlé kotníky. The New York Daily News ji eufemisticky označily za nejpřirozenější z hereček, na serveru TMZ.com se objevily nelichotivé příspěvky jako: "Musím to říct - odporné je slabé slovo". Zemí zaznělo kolektivní fuj a dámy si ujasnily, že neoholená lýtka jsou nepřípustná.

Nejistota zavládla, když vyšlo najevo, že Mo'Nique si nezapomněla lýtka vyholit, ale že si nohy neholí nikdy. Pokusila se o to prý jen jednou, skončilo to v krvi a od té doby ji to nezajímá. Nebyla ale letos jediným šokem červených koberců. Když zpěvačka Amanda Palmerová zvedla ruku, odhalila své nevyholené podpaždí. A pak řekla, že spolu s Mo´Nique letos změní poměry v kráse a holení. Palmerová, která si neholí ani nohy, taky prý ráda mládeži připomene, že existuje volba.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Deborra-Lee Furnessová

Mo'Nique přirozený vzhled svých nohou řadí k záležitostem týkajícím se černošek. Danielle Beltonová, která založila internetovou stránku http://blacksnob.com/ o politice a kultuře, říká, že když byla mladá, nedovolili jí její rodiče pocházející z amerického jihu holit si nohy. Ještě v roce 1992 říkali, že je to bělošský zvyk. Mo'Nique podle ní teď sklízí kritiku proto, že se po získání cen za film Precious rozšířila základna jejích fanoušků, již kdysi tvořili výhradně černoši.

Depilační zvyky se mění v čase i prostoru. Na snímku Madonny s rozkročenýma nohama na fotografii Lee Friedlandera z roku 1979 není patrné, že by zpěvačka v nedávné době použila žiletku, avšak nesklidila za to posměch, nýbrž ovace.

Mo'Nique tvrdí, že manželovi se její nohy líbí, Palmerová je toho názoru, že se dámy mají osvobodit od toho, co si myslí ostatní. A těm, kdo si pletou neholení s touhou po originalitě, vzkazuje toto: "Víte, co je opravdu úžasné? Vzbudit se ráno, rozhodnout se, co byste rády udělaly, a udělat to."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám