Hlavní obsah

Libůstky prezidentů: křupavé pečivo, fast food i čokoláda

Právo, Vladimír Plesnik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Musejí být obzvlášť křupavé, upečené podle letitých receptů, žádné kašírované napodobeniny ze supermarketu. Nezapřou poctivou ruční práci mistra, spíš velmistra svého řemesla. Přesně takové housky si nově zvolený německý prezident Christian Wulff (51) nechává dvakrát týdně posílat z Hannoveru, kde léta působil, do svého sídla v berlínském zámku Bellevue, věru dobrých 300 kilometrů.

Foto: Reuters

Obama s Medvěděvem připomínali dva kamarády, kteří se stavili něco pojíst při cestě z golfu nebo lovu v horách, říká majitel fast foodu Michael Landrum.

Článek

Ovšem takovým libůstkám, kterým prostě nelze odolat, se občas poddává i řada jeho prezidentských kolegů. Posuďte sami…

Německo: Opozice se zlobí, taková rozmařilost!

Není divu, že prezidentský úřad bleskurychle sdělil, že na sedmi výrobcích hannoverského pekaře Jochena Gauese (44) si pochutnával už Wulffův předchůdce Horst Köhler (67).

Však také Gaues rozhodně není jen tak nějakým pekařem. Dokázal se zavděčit hollywoodské hvězdě Jacku Nicholsonovi, španělskému králi Juanu Carlosovi, rockeru Udu Lindenbergovi či německé fotbalové reprezentaci. Zásobuje berlínský luxusní hotel Adlon nebo televiz -ního kuchaře Tima Mälzera.

Jakmile rozmařilost jedenapadesátiletého prezidenta vyšla najevo, nechali se slyšet opoziční politici, ochránci životního prostředí, Komora řemeslníků a živnostníků. „Ani moje rodina, ani já si nenecháváme posílat od našeho známého řezníka milované párečky z Durynska do Berlína, ale pochutnáváme si na nich při dovolené v Durynsku,“ namítala Claudia Hämmerlingová, poslankyně berlínského zemského sněmu za opoziční Zelené.

Wolfgang Rink z berlínské Komory řemeslníků a živnostníků by uvítal, kdyby křupavé laskominy pro prezidenta pocházely z metropole. „Nejsme o nic horší,“ podotkl.

Mistr se raduje: Zabralo to báječně

Přinejmenším jeden člověk se raduje. Pekař Gaues nosí rád tričko s nápisem Pekař spolkového prezidenta pochází z Hannoveru a jmenuje se Jochen. Kritice nerozumí: „Do Berlína přece nevozíme tři housky.“

Netušil jsem, že z toho bude takové pozdvižení. Vždyť jsem se o pečivu pro prezidenta zmínil novinářce jen tak na okraj. Ale jak je vidět, zabralo to.
pekař Jochen Gaues

Připomíná, že v televizi o něm už běžel dokumentární film. Rozruch kolem Wulffa ho ještě víc proslavil. „Netušil jsem, že z toho bude takové pozdvižení. Vždyť jsem se o pečivu pro prezidenta zmínil novinářce jen tak na okraj. Ale jak je vidět – zabralo to,“ usmívá se.

Wulff ale není jediným německým politikem, který proslul mlsným jazykem. Někdejší spolkový kancléř Gerhard Schröder (66) si dokázal – a dokáže – užívat života jako málo kdo jiný. Kromě obliby drahých doutníků a vybraných vín nezapřel slabost pro vyhlášenou německou specialitu – currywurst. Na opečenou klobásku nakrájenou na malé kousky a politou speciální kari omáčkou si chodil přímo z kancléřského úřadu ke stánku na proslulé berlínské třídě Unter den Linden.

Jeho třetí manželka Hillu (61), zapřísáhlá vegetariánka, ho od pochoutky s tukem a kaloriemi držela zkrátka. Zato choť číslo čtyři Doris (47) se chová přesně naopak. Na párek si ráda zajde taky a zapije ho pořádným lokem piva. Při posledním setkání, ještě předtím, než ztratili společnou řeč kvůli válce v Iráku, si v květnu 2002 Schröder a americký prezident George W. Bush v jedné berlínské hospůdce pochutnávali právě na currywurstu.

Francie: Labužnický Sarkozy ujíždí na čokoládě

To chuťovým buňkám francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho (55) učarovala čokoláda v jakékoli podobě. Ať už v podobě tabulky či jako lahodný nápoj – pokaždé ho potěší.

Italský premiér Silvio Berlusconi (73) v kroužku svých věrných prý občas dává k dobru, jak zazářil jako hostitel. Do první Sarkozyho cesty na Apeninský poloostrov se přitom oba státníci vzájemně nijak nemuseli. Když italští diplomaté z Paříže ministerskému předsedovi doporučili, čím si hosta naklonit, neváhal ani vteřinu. Horkou nugátovou čokoládu Cioconat prý šéf Elysejského paláce ocenil vztyčeným palcem a hláškou: „Je tak vynikající, jako kdyby byla francouzská!“

Mimochodem: předloni v červnu při pražské návštěvě si Sarkozy nenechal ujít Muzeum čokolády. Obdivoval hlavně místní skvost – obrazy malované čokoládou.

Ovšem jednu chvíli to vypadalo, že Sarkozyho oblíbený pamlsek půjde stranou. Loni na podzim začala hlava Francouzské republiky usilovně hubnout. Důvod? Sarkozy chce držet krok se svou třetí manželkou, exmodelkou Carlou Bruniovou (41), jejíž postava je opravdu záviděníhodná.

Foto: Reuters

Aby zhubl, týrá Nicolas Sarkozy své tělo i na kole. Čokoládu si však nedokázal odříci.

Tehdy se podle týdeníku Paris Match vzdal i čokolády, i když mu to působilo utrpení. Místo ní mezi dvěma kondičními běhy polykal odlehčený sýr. Zlí jazykové tvrdí, že Sarkozy nakonec po několika týdnech z odříkání slevil: nevzdal se sice běhu, ale vrátil se k čokoládě.

Spojené státy: Když na cheeseburger, pak s Obamou

Do té doby, než si v listopadu 2008 Američané zvolili prezidentem Baracka Obamu (49), restaurace rychlého občerstvení Ray’s Hell Burger u Arlingtonu ve státě Virginie nebyla ničím jiným než jednou z desetitisíců podobných.

Věci se začaly měnit v okamžiku, kdy sem Obama vytáhl svého viceprezidenta Joea Bidena (67). „Něco jsme zakousli a hodně si povídali,“ hodnotil lakonicky Biden.

Obama se už dříve přiznal, že si na hamburgery navykl během hektických let v Chicagu, kde působil jako mladý právník. „Nezapírám: jsem hříšník. Vím, že fast food není vzorem zdravé výživy. Vím to, a přesto se mu nedokážu vyhnout,“ svěřil se.

Michaela Landruma, majitele Ray’s Hell Burgeru, přesto překvapilo, když si k němu letos v červnu zašel šéf Bílého domu na oběd znovu – a tentokrát se svým hostem, ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem. Obama si pochutnával na cheeseburgeru s čedarem, cibulí, salátem, rajčaty a sladkou nakládanou okurkou. Pil ledový čaj.

Šéf Kremlu si také dal cheeseburger, ale pálivější s papričkami jalapeno, cibulí a houbami. O hranolky se podělili.

Státníci mají slabost pro své národní kuchyně
Silvio Berlusconi si z italské kuchyně vybírá především hustou zeleninovou polévku minestrone, prosciutto di Parma čili parmskou šunku a kukuřičnou kaši – polentu
Předseda švédské vlády Frederik Reinfeldt si dopřává místní speciality – karfiol, nasolené a vyuzené jehněčí, a rybí špíz z lososa a tuňáka.
Helmut Kohl, nejdéle sloužící kancléř v německých dějinách, nezapře slabost pro italskou kuchyni (pizza Da Brune) a vína z rodné Falce.
Kdo chtěl uctít Lecha Walesu, zakladatele Solidarity a někdejšího polského prezidenta, uvařil mu bramborovou kaši.
Americký exprezident George W. Bush má slabost pro texaský steak a také preclík, který mu v lednu 2002 zaskočil tak, že se málem udusil.
Dřívější palestinský prezident Jásir Arafat si nedokázal představit snídani bez ovesných vloček namáčených v čaji Earl Grey.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám