Hlavní obsah

Leoš Mareš: Kvůli Stardance jsem vypnul normální život

Právo, Dana Braunová

Nejznámější, nejviditelnější a nejlépe placený český moderátor měl dosud nálepku sebestředného, arogantního, velikášského krále večírků, který střídá luxusní sportovní auta i ztepilé modelky po svém boku jako na běžícím pásu. Kam se tenhle Leoš Mareš poděl, ptali se diváci StarDance, kteří mu posílali své hlasy a pro které jistě patřilo jeho vyřazení k zatím největšímu překvapení taneční soutěže.

Foto: Petr Horník, Právo

S krásnou Katarínou patřili k favoritům soutěže.

Článek

Taky jsem si říkala, zda ten disciplinovaný, skromný a pokorný soutěžící nebyl váš dvojník.

Dost lidí je překvapených, jak se teď chovám, ale takový taky jsem, jen to lidi o mně nevědí, protože ve věcech, které jsem dosud dělal, to nebylo vidět. Nechci říkat, že všechno, co se o mně říká, není pravda. Mám určitou aroganci, ta mi pomáhá překonávat překážky a šetří čas.

Jak to?

Při akcích, které moderuju, se cítím za celou show zodpovědný a tlačím co nejvíc na plyn, abych dosáhl maximálního výsledku. Jsme třeba v přímém přenosu, a tak to musí být rychlé, direktivní. Je to pro mě jako vedení bitvy. Chápu, že to pro někoho může být těžké spolknout. Ve StarDance jsem byl v úplně jiné roli. Byl jsem vojín, který srazí podpatky a poslechne rozkaz. Řekli tancuj, tak jsem tancoval.

Vypnul jsem normální život. Neexistovalo, abych ponocoval po barech, když jsem šel výjimečně na večeři, byl jsem v deset doma a šel spát. Nepamatuju, že bych kdy chodil spát takhle brzo. Bez toho bych to ale vůbec nevydržel.

Foto: Milan Malíček, Právo

Litujete snad, že jste do taneční soutěže šel?

Kdepak! Užíval jsem si, že jsem se ocitnul v úplně jiném světě, že jsem byl součást týmu, nevyčuhoval jsem, nenesl odpovědnost. Režisér mi řekl, kde mám stát a kam mám koukat, partnerka mi řekla, co s nohama, nějak mě nasvítili a já přišel a udělal to, co mi řekli.

Když moderuju, tak to svým způsobem řídím. Mám-li tam nějakého hosta, musím se s ním setkat a vymyslet, co uděláme. Tady to běželo samo.

Navíc jsem byl s bezvadnými lidmi. Jediná chyba byla, že když všichni chodili kouřit nebo na kafe, zůstal jsem tam sám. Je nekouřím ani nepiju kafe.

Nechci říkat, že všechno, co se o mně říká, není pravda.

Po přímém přenosu jsme ale šli na pivo a ten první hlt jsem prožíval po týdenní dřině jako orgasmus. Jenže pak jsem kouknul na hodinky, viděl, že je skoro jedenáct a v osm ráno mi začínal trénink na nový tanec. Takže spokojený a uvolněný jsem se cítil asi tak v půl deváté, kdy jsem měl po tanci, do těch jedenácti. To jsem byl opravdu šťastný. Zbytek týdne bylo totální nasazení, dril, odříkání.

Jak tedy budete na StarDance vzpomínat?

Jsem si jistý, že až pomine ten stres, zůstanou jen hezké vzpomínky. Ve skutečnosti nejsem ten, který by lezl v Himálaji na osmitisícovky. Tohle ale taková osmitisícovka byla. Vzali mě do expedice, odletěl jsem do Káthmándú, vyrazili jsme a už nešlo říct, že mě bolí nohy a letím zpátky. Už jsem s nimi chtěl vylézt na vrchol. Zároveň vím, že kdyby mě někdo zval na další výpravu, tak rozhodně nejedu.

Foto: Michaela Feuereislová

Slovenská tanečnice 29letá Katarína Štupmfová si svého o deset staršího žáka pochvalovala za jeho velkou píli i rychlé pokroky.

Himálaj už ale budu mít navždy rád. Kdykoli potkám někoho, kdo tam taky byl, tak si máme o čem povídat. Nedávno jsem se třeba setkal s panem Kratinou a s panem Schmitzerem, které jsem předtím vůbec neznal, a díky společné zkušenosti ze StarDance jsme se bavili jako parťáci.

Týmový duch je jistě na těch himálajských výpravách důležitý, ale na vrchol osmitisícovky dorazí jako první jen jeden…

Nikdo nechce vypadnout, ale nějakou přehnanou touhu po vítězství jsem nepozoroval na žádném páru. Spíš snahu neselhat a pokračovat dál. Pro tři páry, které se dostaly do finále, to jistě bude vrchol té osmitisícovky.

Nemrzí vás, že jste zůstal pod ním?

Mrzí a moc. Strašně jsem toužil ty tance natrénovat lépe, ale nepodařilo se mi to. Dal jsem tomu všechno, ale nestačilo to. Vypadli jsme zaslouženě. Ostatní byli prostě lepší.

Když něco neumím, hledám lidi, kteří mě to můžou naučit.

Nebyl problém v tom, že jste zvyklý mít to, co děláte, vždy ve svých rukách, a tady ne?

To bylo paradoxně na tom všem to nejlepší. Byla to pro mě osvěžující změna a zároveň veliká úleva. Když něco neumím, hledám lidi, kteří mě to můžou naučit. Tancovat jsem neuměl a moje partnerka Katarína je v tom vynikající. Byl jsem žák a ona učitel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Už osmnáct let baví posluchače rádia Evropa 2 od pondělí do pátku ve své ranní show, na kterou vstává v pět ráno. Už víc než 3800krát.

Tenhle model se vám při vašem, s odpuštěním, narcisismu nepříčil?

To je, jako byste se chtěla naučit portugalsky a měla jste problém s tím, že lektor umí portugalsky líp než vy. Tady to bylo stejné. Tancovat neumím a jsem rád, že se mě to někdo, kdo to umí, snažil naučit. Kdybychom soutěžili v moderování, které celý život dělám, tam bych se přirozeně prosazoval.

Když už jsme u moderátorského soupeření, jak se cítíte vedle moderátora StarDance Marka Ebena?

Dělat s ním je obrovská radost. Marka mám moc rád, líbí se mi jeho styl. Mám pocit, že i jeho vztah ke mně je pozitivní, čehož si vážím.

Měl jste před přímými přenosy trému?

Já už měl trému i na zkoušce, a když se pak v sobotu ozvalo Prosím, pojďte na taneční parket, tak muselo být vidět, jak mi pod košilí buší srdce.

Jsem perfekcionista ve všem, co dělám, a představa selhání je pro mě zničující.

Mám za sebou stovky přímých přenosů, ale když moderuju nějaký program a třeba se mi nepovede úvod, můžu to při dalším vstupu napravit, mohu zaimprovizovat a vrátit to, kde to má být. Tady stojíte na parketu s partnerkou, a když zkazíte choreografii, tak už nic nemůžete opravit. Máte jeden devadesátisekundový pokus na zúročení týdenní dřiny. Jsem perfekcionista ve všem, co dělám, a představa selhání je pro mě zničující.

Foto: Michaela Feuereislová

Maminka Lenka Marešová nevynechala žádný přímý přenos StarDance.

Foto: Michaela Feuereislová

Pravidelnou fanynkou byla i jeho 85letá babička Libuše Havránková, za mlada zdatná tanečnice.

Vnímal jsem to jako odpovědnost vůči divákům a partnerce Kataríně. Chtěl jsem udělat maximum.

Odpovědnost jste jistě cítil i vůči mamince a babičce, které nevynechaly žádný přenos…

Je to skoro komické, ale po patnácti letech moderování všech Slavíků, SuperStar, Big Brothra, X-Faktoru, Miss, Andělů, TýTý to pro ně byl téměř vrchol mé kariéry a neuvěřitelně to prožívaly.

Co vám tahle soutěž dala kromě toho, že jste udělal radost mamince a babičce?

Vždycky jsem měl rád kultivovanost v tom, jak se kdo obléká, mluví, pohybuje. Až teď jsem zjistil, že to všechno je v tanci. Jako rodič bych trval na tom, aby děti chodily do tanečních.

Znamená to hodně pro pohybovou paměť. Já třeba tancoval jen v šestnácti v tanečních a dodneška si některé kroky pamatuju. Po třiadvaceti letech. Navíc při tanci je jediná příležitost, kdy k sobě můžete tisknout úplně cizí ženskou na místech, kde byste za jiných okolností dostali facku. To je přece geniální!

Foto: Michaela Feuereislová

„Dělat s Markem Ebenem je obrovská radost,“ říká o svém profesním rivalovi.

Tančil jste s krásnou Katarínou Štumpfovou. Přeskakovala jiskra?

Já hlavně počítal kroky a snažil se jí to nezkazit! Nemluvě o tom, že oba máme partnery a navzájem se známe. Bylo fajn se jí dotýkat, ale bylo to jako třeba v krasobruslení. Dotýkali jsme se, jak jsme měli, měli jsme nějaký výraz, ale mysleli na co nejlepší sportovní výkon.

Jak se změní váš život po skončení soutěže?

Konečně začnu dělat něco jiného než trénovat na StarDance nebo myslet na StarDance. Budu normálně žít, budu s dětmi, pořádně se vyspím, přestanu být asociální, vyrazím mezi lidi.

Jak budou vypadat vaše letošní Vánoce?

Štědrý den a Boží hod mám každý rok stejný: 24. prosince vysílám už dvacet let v rádiu od šesti do dvanácti, pak jedu s dětmi na Staroměstské náměstí a potom máme klasický Štědrý večer. Další den jdeme navštívit rodiče. (Rozhovor proběhl před Vánoci, krátce po vyřazení ze soutěže - pozn. red.)

Jak budete trávit konec roku?

Pojedeme s přítelkyní na dovolenou neznámo kam.

Neznámo kam?

Já to samozřejmě vím, ale nemůžu vám to říct, protože to bude pro Moniku (34letá módní redaktorka M. Koblížková – pozn. red.) překvapení. Kam letíme, se dozví až na letišti.

Foto: Michaela Feuereislová

Po StarDance chce trávit víc času se syny Jakubem (10) a Matějem (7). S jejich matkou, Monikou Marešovou–Poslušnou, už šest let nežije, manželé stále zůstávají.

Příští rok oslavíte čtyřicátiny. Budete bilancovat, co se vám povedlo, nepovedlo?

Nějaké nenaplněné ambice nemám. Naopak jsem si řekl, že už nikdy nechci opakovat, co jsem zažíval od podzimu: čtyřikrát týdně televizní show, pětkrát týdně od šesti do devíti ráno rádio, nasmlouvaná moderování po celé republice, do toho každý den tréninky StarDance. Na svůj život jsem vůbec neměl čas.

Já už nechci pořád něco dokazovat. Stejně bude všechno zapomenuto. Nejsem herec ani muzikant, takže po mě nezbydou filmy nebo písničky. Moderátorství je v tomhle trochu prokletá profese.

Chci být s dětmi, s lidmi, které mám rád. Nemám nesplněné sny. Žiju šťastný život, miluju práci, kterou dělám a jsem za ni královsky placený. Až mi to přijde vůči jiným lidem nespravedlivé. Moje životní cesta překonala všechny moje představy.

Reklama

Související články

Tanečník Jan Onder: Jsme plesová velmoc

Třikrát se zúčastnil StarDance, dvakrát vyhrál, potřetí mu vítězství uniklo v posledním kole. Suverénně nejúspěšnější tanečník populární soutěže teď vystupuje...

Lukáš Pavlásek: Jsem prostě takový ufon

Známý komik a herec na mě měl přesně půl hodiny, na rozhovor si odběhl z odpoledního nácviku vystoupení pro StarDance. Během něj se Lukáš Pavlásek stačil...

Výběr článků

Načítám