Hlavní obsah

Léčba akné chce pečlivost a trpělivost

Právo, Petr Veselý

To, že akné obvykle doprovází pubertu, není náhoda. Jednou z jeho hlavních příčin je zvýšená tvorba mazu, kterou ovlivňují vyšší hladiny určitých hormonů. A v dospívání prožívají děti přímo hormonální bouře.

Foto: Profimedia.cz

Akné se nezbavíte během pár dní nebo týdnů...

Článek

Při tvorbě uhrů se uplatňuje hlavně mužský pohlavní hormon testosteron. Protože ho v určitém množství najdeme také v organismu žen, trápí akné muže stejně jako ženy. A to nejen v pubertě (13 až 20 let), ale i ve zralém věku. Například u žen ve věku 25 let je to 12 % z nich, ve 45 letech zhruba 5 % z nich.

„Příčinou akné není jen zvýšená tvorba mazu v ústí mazových žláz, které jsou v kůži, ale také sklon k rohovění buněk ve vývodech těchto žláz,“ říká dermatoložka MUDr. Andrea Vocilková z Prahy.

„Díky němu se v póru kůže vytvoří jakási zátka. Pod ní se hromadí maz a vznikne tak vhodné prostředí pro bakterie i kvasinky. Když stěna mazové žlázky kvůli nahromaděnému mazu praskne, šíří se zánět do okolí.“

Pomoci mohou i přírodní prostředky

U někoho se akné projevuje hlavně ucpanými póry, tedy uhříky (tzv. komedony). U jiného zase zanícenými pupínky, hnisavými puchýřky nebo hlubšími bolestivými záněty.

Lehčí formy se daří zmírnit pravidelnou aplikací léčebné kosmetiky (má zabránit hlavně ucpávání pórů). Zároveň můžeme použít přírodní prostředky s dezinfekčními, protizánětlivými a dalšími hojivými účinky (tea tree olej, aloe, extrakt z dýně, lékořici, přesličku). Obvykle bývá nutné ošetřovat postižená místa pravidelně, a když se stav kůže zlepší, pokračovat i preventivně.

V některých případech, kdy intenzita potíží přesáhne rámec kosmetických problémů, volí dermatologové různé kombinace lokálních léčiv, která omezí tvorbu mazu, uvolní rohovinu v ústí mazových žláz a tlumí zánět.

U žen i dívek je možné využít efektu některých hormonálních léků (dienogest, cyproteronacetát) a současně dosáhnout antikoncepčního efektu. Tyto hormony tlumí sekreci kožního mazu.

Nejzávažnější formy akné vyžadují celkovou léčbu antibiotiky (působí proti zánětu) nebo retinoidy (normalizují tvorbu rohoviny ve vývodech mazových žlázek a mírní mazotok).

Vedle nich však existuje celá plejáda dalších farmak, léčebných prostředků a postupů léčebné kosmetiky, které se k ovlivnění této choroby používají.

Falešný mýtus o škodlivé čokoládě

Čokoláda vyvolává akné! Je překvapující, jak tuhý kořínek tento mýtus má. Lidé z malé skupiny těch, kteří zpozorují, že se jim akné po čokoládě zhoršuje, by samozřejmě měli její konzumaci omezit. „Žádný ze seriózních výzkumů však nedokázal, že by čokoláda u většiny lidí akné zhoršovala,“ říká doktorka Vocilková.

Čokoláda vyvolává akné! Je překvapující, jak tuhý kořínek tento mýtus má. Lidé z malé skupiny těch, kteří zpozorují, že se jim akné po čokoládě zhoršuje, by samozřejmě měli její konzumaci omezit. „Žádný ze seriózních výzkumů však nedokázal, že by čokoláda u většiny lidí akné zhoršovala,“ říká doktorka Vocilková. Stejně tak se nepotvrdily pozitivní účinky polyvitamínů s minerály a řady dalších přípravků. Odborníci doporučují racionální výživu a dostatek spánku i odpočinku.

Pokud jde o dříve populární a doporučovanou fototerapii (léčba světlem o určité délce), jsou dnes dermatologové mnohem rezervovanější.

Určitým lidem může pomoci, ale nelze ji považovat za všelék. Mírné slunění dokáže akné zlepšit, naopak pobyt na intenzívním slunci, pocení a používání mastných krémů ho snadno zhorší. Mnohé schová vhodná kosmetika

Určitým lidem může pomoci, ale nelze ji považovat za všelék. Mírné slunění dokáže akné zlepšit, naopak pobyt na intenzívním slunci, pocení a používání mastných krémů ho snadno zhorší. Mnohé schová vhodná kosmetika

Určitým lidem může pomoci, ale nelze ji považovat za všelék. Mírné slunění dokáže akné zlepšit, naopak pobyt na intenzívním slunci, pocení a používání mastných krémů ho snadno zhorší. Mnohé schová vhodná kosmetika Pokud jde o mytí, většinou není vhodné používat na postiženou pleť klasická mýdla (jsou alkalická). Vhodnější bývají mýdla tekutá, mycí gely a emulze s neutrálním nebo lehce kyselým pH. Stav kůže navíc nadměrným mytím snadno zhoršíme.

Drobné i větší defekty, které akné na pokožce zanechá, dokáže zakrýt dekorativní kosmetika. Chce to ale určitý cvik, zkušenost a také sypké tónované pudry, řídké make-upy apod. Nevhodné jsou mastné a výživné krycí krémy nebo make-upy. Podporují totiž tvorbu akné. Obecně lze říct, že pro zklidnění a promazávání kůže jsou dobré spíš krémy nebo mléka s lehkou a řidší konzistencí.

Určitě neuděláte chybu, když se o nich poradíte se zkušenou kosmetičkou nebo v poradnách institucí, jako je Ústav lékařské kosmetiky v pražských Emauzích.

„Je nutné zdůraznit, že se akné nezbavíte během pár dní nebo týdnů,“ říká doktorka Vocilková. „Příznivé efekty léků se většinou projeví za dva až tři měsíce a výraznější zlepšení zhruba za půl roku. Léčba akné vyžaduje totiž vedle správně nastavené terapie také trpělivost a každodenní péči o postiženou kůži.“

Léčba antikoncepcí

Ženám s mírnou nebo střední formou akné může gynekolog předepsat kombinované antikoncepční pilulky (obsahují vhodnou hladinu ženského estrogenu a dalšího hormonu, speciálního progestinu). „Mají antiandrogenní účinky, to znamená, že snižují hladinu volného testosteronu, mužského hormonu, který je částečně přítomný i v organismu žen,“ vysvětluje MUDr. Tomáš Fait z gynekologickoporodnické kliniky VFN v Praze. „Právě on je výrazně odpovědný za zvýšenou tvorbu mazu.“

Antikoncepční pilulky by u většiny žen měly být součástí celkové terapie, nikoliv jediným úžasným řešením. Mezi osvědčené typy patří Jeanine, Bellara nebo Yadine. Speciální pilulka, která je určena především na léčbu akné a teprve druhotně se počítá s jejím antikoncepčním účinkem, je Dianne 35. „Žena si může vyzkoušet, které z pilulek bude nejlépe snášet,“ říká doktor Fait. „Mají totiž vedle nesporných pozitivních efektů také vedlejší účinky. K jejich výhodám patří to, že se dají užívat dlouhodobě jako prevence proti akné.“ Více se o možnostech antikoncepce a vůbec o akné dozvíte na www.akne.cz  nebo na www.ordinace.cz  

Reklama

Související témata:

Související články

Odborníci radí, jak na problémy s akné

Problémy s akné, které trápí řadu zejména mladých lidí, lze konzultovat s odborníky na bezplatné lince. Někdo projevy tohoto kožního onemocnění způsobeného...

U dospívajících může stres zhoršit akné

Rozsáhlá studie odborníků z USA a Evropy potvrdila teorii, že stres může skutečně výrazně zhoršovat projevy akné u teenagerů. Podle lékařů se kožní projevy...

Výběr článků

Načítám