Hlavní obsah

Lakování potřebuje čas

Právo, Jana Tomsová

Také se rozčilujete, že vám ani sebelepší lak na nehty nevydrží týden, jak výrobce slibuje? S největší pravděpodobností však chyba nespočívá v nekvalitním výrobku, ale ve špatném postupu při jeho nanášení.

Článek

Kdo chce nosit nalakované nehty, musí se obrnit patřičnou dávkou trpělivosti a dodržovat určitý postup. Uspěchaná práce nikdy nepřinese dobrý výsledek, leda zlost.

Úspěch tkví v přípravě

Péče o nehty je záležitost, kterou bývá nejlepší nechat si na víkend, kdy boj o čas není tak naléhavý a proceduru je možné rozdělit do dvou fází.

* První den nehty odlakujeme, uděláme si manikúru a necháme je odpočívat. Do nehtových plotének i jejich okolí vtíráme speciální regenerační olej. Pokud není k dispozici, stačí kuchyňský olivový.

* Lakování je zcela nevhodné po delším máčení rukou, při kterém nehty natáhnou vodu a nabobtnají. Je třeba, aby měly možnost delší dobu vyschnout. Jinak lak brzy popraská a bude se odlupovat, protože po odpaření tekutiny se objem ploténky zmenší.

* Přilnavost laku zvýší obroušení celé plochy nehtů jemným smirkovým pilníkem nebo speciálním hranolkem polystyrenu, který lze koupit v nehtových studiích.

Jedna vrstva nestačí

Trvanlivost nalakování spočívá v nanesení několika tenkých vrstev, z nichž každá musí dostatečně zaschnout. Jakmile lak zhoustne, je zapotřebí ho zředit, nikoli však odlakovačem, ale přímo k tomu určeným ředidlem. K dostání je všude, kde prodávají nehtovou kosmetiku.

První nátěr se dělá podkladovým lakem, označovaným většinou jako base coat. Často už obsahuje zpevňující přísady. Zahladí nerovnosti nehtu, zabrání jeho nežádoucímu zbarvení a usnadní aplikaci dalších vrstev.

Při nanášení laku dekoračního je dobré obě ruce opřít o pevnou podložku, aby zůstaly co nejklidnější a nedošlo k přetahování. Nutné jsou dva slabé nátěry, kterými lze nehty opticky tvarovat: u příliš širokých necháváme po straně nepatrný proužek volný a snažíme se o dosažení mandlového tvaru. Laku musí být ve štětečku jen tolik, aby vystačil na jeden nehet.

Závěr patří nanesení laku vrchního, zvaného top coat. Rychlejší zaschnutí obstarají sušicí emulze, které mají buď podobu spreje, nebo se aplikují pomocí štětečku. Vyplatí se i při používání rychleschnoucích laků. Avšak ani po těchto opatřeních nelze počítat s tím, že opravdu suchá vrstva, která se hned tak nepoškodí, vznikne hned. Přestože už lak nelepí, potřebuje zhruba půl hodiny k dokonalému zatvrdnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Manikúra ve znamení Vánoc

Vánoční nálada pohlcuje lidi každoročně víc a dříve než v předchozích letech. Typická sváteční výzdoba se ale neprojevuje už jen v obchodech, na ulicích...

Výběr článků

Načítám