Hlavní obsah

Krásná pleť a jarní paprsky

Právo, Marta Tichá

Pobledlé zimní tvářičky pomalu střídají opálené obličeje po návratu z horského lyžování či výletů a čekají nás úplně jiné starosti, než jsme řešili letošní dlouhou zimu. Ochrana a péče o pleť na jaře bude trochu jiná než v zimních měsících.

Článek

Slunce je jedním z faktorů, na které bychom neměli zapomínat. Jarní sluníčko má sílu, s chutí se mu vystavujeme a dobíjíme energii. Pokožka ale na nápor silných jarních paprsků zdaleka nemusí být připravená!

Slunce - zrádný přítel

Pokud máme sluníčka málo, cítíme se unavení, malátní a nespokojení, často propadáme depresím. Většinou známe poučku, že lékař chodí tam, kam nechodí slunce. Co si ale počít s přemírou slunce? V létě jsme na to vyzbrojení, na pláž, na kolo nebo na procházku jdeme s opalovacím krémem v kapse. Teď, na jaře, na to často zapomínáme. Pleť v obličeji, na krku a v dekoltu je nesmírně citlivá a prohřešky si pamatuje celý život. Dekolt a ramena - horní část zad jsou navíc místy, kde se nejčastěji objeví pihy a nadměrná pigmentace. Je dobré na to myslet už ráno, základem líčení by měl být kvalitní krém, ve kterém by neměl chybět ochranný faktor, který pokožku v průběhu dne při běžné činnosti ochrání. Na hory a do přírody vůbec bychom měli mít krém opalovací, s přiměřeným ochranným faktorem po celý rok.

Jarní očistné kúry

Očistné kúry nejsou dobré jen pro štíhlou linii, ale na jaře pomáhají tělu vyplavit nahromaděné toxiny a bojovat proti jarní únavě. S vnitřní očistou přichází i výrazné zlepšení ochablé a unavené pokožky. Rozzáří se a projasní, zmizí drobné neduhy, které se přes zimu možná objevovaly častěji. Nejsou ale všelékem a klíčem k hebké a svěží pleti je pravidelná a důsledná péče.

Čistit, čistit, čistit

Čistění pleti je základním krokem, bez kterého se jen málokomu podaří mít pleť hebkou a svěží. Za den se setkáváme s mnoha nečistotami. Používáme čisticí mléko nebo gel. Přípravek naneseme na pokožku a jemnými krouživými pohyby ji masírujeme. Mléko nebo gel odstraníme vatovým tamponkem nebo smyjeme vodou. Po odstranění nečistot ošetříme pleť pleťovou vodou, která odstraňuje poslední zbytky líčení a čisticího přípravku.

Všechny odličovací prostředky je výhodné nanášet na jemně navlhčený tampon - jednak pro nižší spotřebu přípravků a hlavně pro snazší a šetrnější odlíčení.

Teprve na dokonale čistou pleť dáváme ráno denní krém, na noc většinou výživný noční krém.

Pokud jde o volbu přípravků, je zcela individuální. V každém případě je důležitá kvalita. Nemusí to vždy znamenat nejvyšší možnou cenu! Vyplatí se vyzkoušet si, co komu vyhovuje. Pro zdravou pleť bez problémů bývá volba jednodušší, řídíme se většinou tím, co je příjemné, pěkně voní a z čeho máme dobrý pocit. Pro citlivou nebo dokonce alergicky reagující pleť je volba složitější. Volíme spíš kosmetiku léčebnou, s maximálním důrazem na kvalitu. Nejvhodnější bývá v takovém případě kosmetika dostupná v lékárně nebo specializovaném kosmetickém salonu.

Voda a spánek léčí

Dobrý spánek je na člověku doslova vidět. Pokožka je svěží, má lepší barvu a je pevnější a vypjatá. Probdělé noci se projeví nejen celkovou únavou, ale hlavně ve tváři. Kruhy pod očima, povadlá a doslova zešedlá pokožka, oteklá víčka. Než se vydáme k lékaři, je tu několik jednoduchých rad. Měli bychom hodně pít, určitě přes dva litry neslazených tekutin (bez alkoholu!), odpočívat, pohybovat se na čerstvém vzduchu a pořádně se vyspat. Pokud se nám tohle všechno začne dařit - proměna naší pokožky na sebe nenechá dlouho čekat!

Reklama

Související témata:

Související články

I zdravá kůže si zaslouží péči

Péče o náš vzhled je nedílnou součástí života každé ženy. Úpravou zevnějšku dáváme najevo, jak vnímáme svět kolem nás. Zejména u teenagerů stojí péče o pleť...

Smysl má pouze pravidelná péče o pleť

Hodně našich prohřešků v péči o pleť zamaskuje make-up, který ji chrání například před únikem hydratace, před poškozením volnými radikály a UV zářením. Je však...

Zdravé nehty dělají krásné ruce

V létě je třeba pečovat se zvýšenou pozorností nejen o pokožku, vlasy, ale také o ruce, nohy a nehty. Seznámíme se tedy blíže s anatomií nehtu a změnami, které...

Výběr článků

Načítám