Hlavní obsah

Kožená a koženková móda je trend, který se vrací

Novinky, Eva Dvořáková

Kdysi ovládl módní svět kožený křivák, symbol divoké anglické punkové kapely Sex Pistols. Postupem času se ovšem do módy dostaly i úzké pouzdrové kožené či koženkové sukně, úzké kalhoty a mnoho jiného. Jenže jak už to tak s módou bývá, trendy, které jsme považovaly za zapomenuté, se opět vrací.

Foto: Archiv firem

Zkuste koženou módu. Kožená hnědá sukně Zara, 5299 Kč. Kalhoty Zara, 5299 Kč. Stylové černé šaty Asos, info o ceně v e-shopu.

Článek

Kdo měl v osmdesátých letech koženou a ne pouze koženkovou bundu, byl považován za těžkého „frajera”. Kožená i koženková móda se vozila z Jugoslávie a slavila obrovský úspěch. Stejně jako nosí dnes mladí lidé úzké kalhoty a nedají na ně dopustit, byly módní a opěvované kousky z kůže a koženky.

Kožené kousky

O koženou módu, ale i doplňky je ale třeba se velmi důkladně starat. Jedině tak totiž prodloužíte jejich životnost i jejich krásu. Boty pravidelně stříkejte impregnací. Pokud se vám zamažou kožené kalhoty či bunda, rozhodně není dobré doplněk prát v pračce, ani v ruce, raději jej svěřte do rukou specialisty, v tomto případě tedy do čistírny.

Foto: Archiv firem

Kožený křivák Mango, 4999 Kč. Pouzdrová sukně H&M, 4499 Kč. Bunda z jehnětiny Kara, 6500 Kč.

Foto: Archiv firem

Kožená kabelka Moschino, 4299 Kč. Sukně Pepe Jeans, 1919 Kč, obojí Fashiondays. Kožené sáčko Karen Millen, info o ceně v obchodě.

Foto: Archiv firem

Kožená sukně se vzorem Karen Millen, info o ceně v obchodě. Kožená sukně Mango, 11799 Kč. Kožené šaty Mango, 2999 Kč.

Jak je nosit? Kožené věci se dají nosit romanticky i rockově. Ke kožené elegantní sukni oblékněte jemnou pastelovou halenku a klidně i stejnobarevné lodičky. To samé platí i u kožených kalhot.

Pokud jdete na koncert, místo halenky zvolte triko nebo kostkovanou košili a křivák. K sukni můžete s klidem obout tenisky a outfit je na světě.

Koženkové zboží

Ne každý má ovšem dost peněz na to, aby nosil doopravdy pravé kožené oblečení. A v tuto chvíli přichází na řadu koženka. Tu seženete ve všech módních řetězcích a můžete jí stylově nahradit kůži.

Koženku ovšem vybírejte pečlivě, nesmí být příliš lesklá a neměla by na první pohled působit laciným dojmem, aby outfit nevypadal jak od „kolotočů”. Vybírejte zkrátka tak, aby kousek byl co nejpodobnější pravé kůži.

Na rozdíl od kůže je její nevýhodou výrazně nižší životnost, ačkoliv nosit a kombinovat ji můžete úplně totožně.

Foto: Archiv firem

Sukně s koženkouvou vsadkou na modelce Bonprix, 599 Kč. Džínová a dlouhá plisovaná obojí Karen Millen, info o ceně v obchodě.

Foto: Archiv firem

Peplum top H&M, 899 Kč. Kratasy Tosphop, info o ceně v obchodě. Sukně F&F, 529 Kč.

Foto: Archiv firem

Imitace kůže zleva: New Yorker, 799 Kč. H&M, 799 Kč. A volné kalhoty H&M, 799 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám