Hlavní obsah

Koktejl je společenským nápojem stejně jako víno nebo pivo

PRAHA

Koktejl jako nápoj ke společenskému nebo pracovnímu obědu je vhodným doplňkem. Ve sklence nemusí dnes být jako lahodný mok pouze víno, pivo či nějaký aperitiv. Obvyklé klasické drinky mohou být nahrazeny právě různými druhy koktejlů.

Článek

Profesionální barmani rozlišují v těchto případech skupiny koktejlů. "Stejně jako v případě vína, které bývá dezertní i stolní, jsou v takových skupinách koktejly," řekl barman a odborník na flair bartending Martin Baťha. 

V zemích, kde lidé koktejly běžně konzumují, není divné, že si je dají i k obědu. Barmani podle Baťhy rozlišují míchané nápoje aperitivní, takzvané "short drinky" a digestivní - takzvané "after dinner" nápoje a dezertní nápoje. Do první skupiny patří lehké nápoje, do druhé se řadí drinky napomáhající zažívání a třetí jsou nápoje smetanové, s likérem a podobně. 

"Takže ke knedlu, zelu, vepřu bych zvolil třeba gin s tonikem nebo becherovku s tonikem," shodl se s Baťhou Jiří Němec, profesionální barman a barmanager žijící v Austrálii, majitel titulu Bartender of the Year by Bartender Magazine.

Koktejly znali už i staří Řekové

Aby se míchané nápoje dostaly do takového povědomí, v jakém je v současné době v tuzemsku víno či pivo, záleží z velké části na práci barmanů. "Je na každém z nich, jak zajímavou udělají hostům nabídku a jak zajímavě ji podají," podotkl barman, který zmínil, že při nabídce konkrétního koktejlu ke speciální příležitosti nebo pokrmu může jeho popis barman doplnit i historií a dalšími zážitky s ním souvisejícími. "Pak záleží i na finanční situaci zákazníka, pro co se rozhodne." 

Podle Jiřího Němce, který působí také v zahraničí, je místem, kde koktejly patří mezi nejoblíbenější nápoje, Londýn nebo New York. "V Anglii se míchané nápoje rozvíjejí nejvíce, rovněž v Americe, ale pomaleji. Rozvoj se naopak zastavil na Kubě, kde ale mají velkou historii a vznikly tam nápoje jako mojito, daiquiri nebo cuba libre. Novou zemí, kde koktejly zažívají největší boom, je momentálně Austrálie," připustil porotce s praxí právě od protinožců. 

V loňském roce si svět připomínal 200 let od doby, kdy koktejl oficiálně dostal svoji definici. "Stejně jako víno jsou ale míchané nápoje mnohem starší. Už například Řekové si míchali citron s vodou a do toho přidávali destiláty. Jen je tehdy nenazývali koktejly," poznamenal Martin Baťha. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám