Hlavní obsah

Kněz Stanislav Přibyl: Vztahy jsou opravdový poklad

Novinky, Andrea Zunová

Letošní Velikonoce budou velice netradiční, říká Stanislav Přibyl, katolický kněz a generální sekretář České biskupské konference. Největší křesťanský svátek ale nezůstane upozaděn. Lidé mohou bohoslužby sledovat na internetu, sociálních sítích, v televizi, poslouchat v rozhlase. „Tyto složité chvíle nám umožňují objevit druhého člověka a uvědomit si, že nikoli jen věci a zážitky, ale vztahy jsou opravdový poklad,“ míní.

Foto: archív Stanislava Přibyla

Katolický kněz Stanislav Přibyl

Článek

Jaké budou v době koronavirové Velikonoce pro věřící?

Letošní Velikonoce budou oproti předchozím rokům velmi netradiční a rodinné. Věřící se budou moci účastnit velikonočních obřadů jen prostřednictvím médií - Televize Noe, České televize - nebo se mohou připojit přes internet a sledovat streamování na facebookových profilech farností, případně jiných kanálech.

Kostely jsou zatím zavřené, jak budete řešit velikonoční bohoslužby?

Nakolik je mi známo, mnohé kostely nezůstanou úplně zavřené, naopak, nabídnou prostor k osobní modlitbě a individuální duchovní péči. Vždy ale vše musí být vyřešeno tak, aby byla respektována nařízení vlády.

My kněží budeme slavit velikonoční obřady v kostelích, ale bez účasti lidu a kvůli současné situaci některé části obřadů vynecháme. A věřící, jak jsem již uvedl, je mohou sledovat v televizi nebo online.

Nabídka je víc než bohatá a kdo se porozhlédne po internetu, může virtuálně cestovat po celé republice a každý den slavit mši s knězem z jiného koutu země. Ani to není nic nového, například přenos vánočních nebo velikonočních bohoslužeb z Vatikánu je mnohaletou tradicí a jsme na sledování bohoslužeb o Velikonocích zvyklí.

Církve se chystají na digi Velikonoce

Koronavirus

Jakým způsobem zůstáváte v této době v kontaktu s věřícími?

Věřícím jsem k dispozici nejen na telefonu, e-mailu či Facebooku, ale v určitý čas také na faře v Horní Polici u České Lípy nebo v kostele v Jezvém, což jsou moje farnosti. Jezdím tam stále každý víkend a o Velikonocích tam budu denně.

Kromě toho prochází poutní areál v Horní Polici náročnou rekonstrukcí, která právě vrcholí, takže tam život opravdu neusnul. Například v sobotu byly do zvonice vyzdviženy tři nové zvony – Marie, Anna a František.

Obracejí se na vás lidé více v této době? Třeba s žádostí o psychickou, duchovní podporu?

Ano, obracejí a jsem rád. Ptají se nejen na organizační záležitosti ohledně zpovídání a slavení Velikonoc – čeští a moravští biskupové teď například vyzvali k zapálení svíce, kterou je možné umístit po setmění za oknem na Bílou sobotu - ale obracejí se na mě i s dotazy, zda někdo nepotřebuje pomoct.

Žádostí přímo o psychickou nebo duchovní podporu jsem zatím nezaznamenal více než obvykle. Jsem ale připraven je vyslechnout a podpořit.

Jednoduchý a rychlý recept na velikonoční nádivku

Velikonoce

Jak se změnilo chování lidí, z vašeho pohledu, v době pandemie?

Lidé se z ulic, parků a veřejných prostranství přesunuli do svých domácností. Večer vidím mnohem více než dříve rozsvícená okna a za nimi jsou rodiny trávící čas pohromadě, což není zase tak špatné.

Tyto složité chvíle nám umožňují objevit druhého člověka a uvědomit si, že nikoli jen věci a zážitky, ale vztahy jsou opravdový poklad. Bezděky se učíme solidaritě, toleranci a pomoci. Skutky solidarity a pomoci vidíme teď každý den ve zpravodajství.

Netradiční Velikonoce bez koledy a dalších zvyků, v kruhu rodinném

Styl

Dozvídáme se o dobrovolnících z farností, z našeho města nebo vesnice, o dobrovolnících z řad studentů a mladých, o ženách a mužích, kteří obětují sebe, své zdraví a pohodlí a jsou ochotni pomoci s nákupy pro starší, se šitím roušek pro své rodinné příslušníky, sousedy nebo zdravotnický personál a další profese, které jsou v tzv. první linii.

Myslím si, že tato doba, byť je pro nás všechny velkým břemenem, nám přinesla jedno zásadní uvědomění: nežít jenom pro sebe. Kéž by to přežilo krizové období a stalo se to běžnou záležitostí i v dobách lepších.

Co děláte vy osobně v této době? Jak se změnil váš život?

Můj denní režim se změnil asi jako každému. Za normálních okolností moje práce spočívá většinou v kontaktu s lidmi, chodím na schůzky nebo pracuji ve své kanceláři v sídle České biskupské konference v Praze-Dejvicích.

Nyní je situace jiná, do kanceláře sice stále dojíždím, spíše tam ale spolu s jedním kolegou či kolegyní ze sekretariátu „držíme vartu“. Díky tomu mám víc času pro dodělání různých restů.

Rovněž dojíždím do mých farností na Českolipsku, kde se také běžný provoz velmi proměnil. Věřící se nyní v kostele nemohou shromažďovat, proto se snažím nedělní mše svaté poskytovat farníkům online, jsme v telefonickém kontaktu, na e-mailech a podobně.

Církev spustila projekt Sbírka pro Česko. Pro koho je určena a v čem je jiná, než byly sbírky předchozí?

Sbírka je určena na přímou finanční pomoc lidem, kteří kvůli pandemii onemocnění covid-19 a s tím spojenými vládními opatřeními přišli o peníze nutné k zajištění základních životních potřeb.

Vybrané peníze budou použity na přímou pomoc lidem v nouzi, v kritické životní situaci, dětem a matkám s dětmi, těžce nemocným, lidem bez domova a bez přístřeší, opuštěným nebo starým lidem, kteří se v této výjimečné situaci ocitli v tísni.

Církev se rozhodla tento projekt podpořit i s ohledem na to, že se zrušením veřejných mší svatých se nekonají ani pravidelné kostelní sbírky, a chce tak pomáhat společnosti a státu tam, kde je to nyní třeba. Jsme křesťané, ale jsme také občané a máme rádi svou zemi a její obyvatele.

Jednoduchý recept na tradiční velikonoční mazanec

Velikonoce

Jaké budou vaše první kroky, až se situace vrátí k normálu a kostely se otevřou?

Moje první kroky budou určitě směřovat do pražských Dejvic, do práce, těším se na své kolegy, které jsem už dlouho neviděl. Moje druhá zastávka bude určitě návštěva pana kardinála.

A o víkendu pojedu za farníky do Horní Police! Budeme tam připravovat slavnostní otevření obnoveného barokního poutního areálu, které plánujeme na konec června. Pevně doufám, že tam budu moci přivítat všechny, kdo budou mít chuť u toho být.

Reklama

Související témata:

Související články

Jsou mladí, a jsou faráři

Jeden je vyznáním katolík, druhý evangelík, ale leccos mají společného. Je jim kolem třiceti, oba toužili po světské kariéře, ale „ten nahoře“ to zařídil...

Církevní škola, jak ji neznáme

Starobylé prostory křižovnického kláštera v Praze a u vchodu cedule s nápisem Dívčí katolická střední škola. Pocit, že jsme se v čase právě přenesli do...

Výběr článků

Načítám