Hlavní obsah

Klobouk či čapka - stylové doplňky historických osobností i celebrit

Právo, Eva Müllerová

Asi žádná část oblečení neprošla tak zajímavým vývojem jako pokrývka hlavy. Nejprve měla význam ryze praktický. V antice ale dostala i další rozměr – vojenská helma se totiž stala symbolem mužnosti.

Foto: Profimedia.cz

Johny Depp je známý svou oblibou v kloboucích, čapkách a dalších pokrývkách hlavy.

Článek

Ve středověku pokrývky hlavy dál povýšily. Už jen nechránily, ale také zdobily. A to nijak levně. V 15. století přišel klobouk vyšitý perlami a jemnou kožešinou až na 100 dukátů. U mužů představovaly pokrývky hlavy symboly moci (koruna královské, tiára církevní) či akademických a úřednických hodností.

Klobouk dolů

„Snad největší rozmach zaznamenaly klobouky v 19. a první třetině 20. století, kdy byly módní trendy i kloboučnická produkce na vzestupu,“ upozorňuje Radek Polách, historik Muzea Novojičínska, kde se nachází největší sbírka pokrývek hlavy ve střední Evropě. Zvláštností této expozice je část věnovaná šatníku slavných osobností 19. a 20. století. Sem také sáhl autor pražské výstavy Klobouk dolů.

Nejde zde jen o běžné pokrývky hlavy, ve výstavních vitrínách lze nalézt klobouky nošené v politických kruzích, například prvním ministrem financí ČR Aloisem Rašínem, dále z divadelních představení (maršálská čepice Zdeňka Štěpánka z Bílé nemoci), vojenské (přilba hrdiny ČSR Ota ka ra Jaroše, pilotní kukla generála Františka Faitla) i civilní pokrývky hlavy známých umělců (hučka Jaroslava Křičky, slamák Jana Nerudy).

Raritou výstavy je čepice se štítkem parašutisty Jozefa Gabčíka, univerzitní biret Edvarda Beneše, klobouky TGM i syna Jana, ale také zimní kulich Dany Zátopkové či manšestrový klobouček jejího manžela Emila.

Názvy známé z křížovek

Mnohé pokrývky hlavy, jako třeba klak, kapot či bekovku, zná dnes člověk asi jen z křížovek. „Ale klak, skládací cylindr, byl ohromný vynález. V místech, kde se nesměl nosit klobouk, jej stačilo složit a schovat podpaží. Na výstavě máme klak známého staročeského politika F. L. Riegra. Jeho manželka Marie, rozená Palacká, nosila kapot, čepec s mašlí uvázanou pod bradou.

Každá známá osobnost té doby měla svou typickou pokrývku hlavy. Prezident Masaryk nosil klasický klobouk či bílou plátěnou čepici. A placatá čapka s kšiltem, zvaná bekovka, prý dostala jméno podle herce Josefa Beka,“ vysvětluje Radek Polách, autor pražské výstavy.

Klobouky jsou stále v kurzu
O tom, že klobouky jsou stále v kurzu svědčí nedávná anketa o nejkrásnější klobouk, kterou vyhrála Carla Bruniová-Sarkozyová. Senzaci vyvolal její jednoduchý klobouček šedé barvy. Na druhém místě se samozřejmě nemohl umístit nikdo jiný, než britská královna Alžběta II. Kloboukům se nevyhýbá ani Victoria Beckhamová či Madonna.
Pokrývkám hlavy se ale nevyhýbají ani současní muži. V anketě o nejlepší klobouk zvítězil herec Hugh Jackman se svým kovbojským kloboukem, který nosil ve filmu Austrálie. Druhé místo obsadil nestárnoucí elegán Sean Connery, třetí britský herec Daniel Day-Lewis. Na čtvrtém místě skončil Johnny Depp.
Foto: Bontonfilm, Právo

Poslední letošní filmovou premiérou je Austrálie s Nicole Kidmanovou a Hughem Jackmanem

Co možná nevíte

• Televizní diváci si jistě vzpomenou na vědomostní soutěž Šest ran do klobouku. Několik z těchto kusů se nachází ve sbírkách Muzea Novojičínska.

• Lidé citliví na průvan nosili pokrývky hlavy i doma. Na výstavě je reprezentuje domácí čepička básníka Svatopluka Čecha. Protiklad jí tvoří klobouk ze 30. let 20. století vybavený motorkem na cirkulaci vzduchu.

• Klobouky se neobešly ani bez doplňků, často velmi nákladných. Na příklad generálská přilba Ferdinanda ďEste je zdobena peřím ze speciálně šlechtěných kohoutů.

Reklama

Související témata:

Související články

Letošní léto ovládne etno styl

Přestože móda jde neustále kupředu, existují styly, jež se v pravidelných intervalech vracejí. Patří sem i etno styl, který charakterizují výrazné potisky,...

Výběr článků

Načítám