Hlavní obsah

Když se vařečky chopí šampióni

Právo, Eva Müllerová

S českou gastronomií to zřejmě nebude tak špatné, jak stále ještě tvrdí někteří škarohlídi. A když ji vezmou do ruky skuteční Mistři kuchaři, jako na nedávném Světovém kulinářském poháru v Chicagu, pak musí svá tvrzení důkladně přehodnotit i největší rejpal a kakabus.

Článek

Reprezentanti z našeho národního týmu si totiž ze Spojených států amerických odvezli v obou hlavních kategoriích dvě stříbrné a dvě bronzové medaile. Ukázali paty i tak skvělým kuchařům, jako jsou Italové, kteří za nimi zůstali skoro o dvacet bodů.

Nejlepší z nejlepších

Na první účast v tomto prestižním klání byla sedmá příčka, již získal desetičlenný český tým, velkým úspěchem tuzemské gastronomie. Letošní NRA show 2007 měla totiž statut mistrovství světa, po němž bude následovat příští rok Kuchařská olympiáda v Erfurtu.

Celosvětové soutěže NRA show se účastní dvanáct týmů velmi vyrovnané úrovně. Nemůže se stát, že by zde zkřížili vařečky mistři s outsidery. Pozvánku od Světové kulinářské federace obdrží vždy jen pečlivě vybraná národní družstva, jejichž vstupenkou se stává dlouhodobě a bedlivě sledovaná kvalita i vyrovnanost kuchařských výkonů. Národní tým ČR ji obdržel poprvé v historii české gastronomie. A tak se letos v květnu odebralo do Chicaga deset našich špičkových kuchařů a cukrářů, aby změřili síly se světovou kulinářskou špičkou.

Sladký orloj

V týmu ČR nechyběly ani ženy, cukrářka Francouzské restaurace Obecního domu v Praze Sylvie Sulanská a Anna Baštýřová z restaurace Kampa Fish. Měly se co ohánět. Společně s Lukášem Pohlem (Ambiente) vytvořili pro soutěžní teplou kuchyni lehký dezert z černého rybízu. V kategorii studená kuchyně přišli se dvěma dorty pro osm osob, se čtyřiceti čokoládovými bonbóny a tzv. jedlou skulpturou. Vedli si znamenitě. Jejich sladká tabule komponovaná na motivy Praha hudební, kde dominovala velká socha s motivem pražského orloje ze zvláštní cukrářské hmoty, získala zaslouženě bronz.

Stříbro za studenou kuchyni si odnesli tvůrci v obou dalších kategoriích.

"Zlato nám uniklo kvůli banalitám, jako byl například špatný překlad názvu některých jídel či nestejná velikost lahůdek na studené míse," vysvětluje další z našich reprezentantů, Jan Horký, jinak šéfkuchař restaurace Zlatá Praha pražského hotelu InterContinental.

Dobré české omáčky

"V teplé kuchyni jsme vsadili mimo jiné i na pověstně chutné české omáčky. Samozřejmě nebyly tak těžké a tučné jako ty tradiční, ale v příjemně odlehčené variantě. Ovšem jejich výtečná chuť zůstala zachována," upozorňuje Jan Horký.

Udělali věru dobře. Kombinaci lahodné omáčky s telecím válečkem, brzlíkem a lehkou zeleninou neodolala nejen porota, ale ani návštěvníci. České menu teplé soutěžní kuchyně se vyprodalo jako jedno z prvních. Nabídka soutěžních pokrmů všech zúčastněných týmů se totiž předem prezentuje na internetu. Zájemci si je mohou koupit a v den soutěže pak v reálu posoudit, zda si vybrali správně. Podle ovací, jež našim kuchařům pomlaskávající hosté uspořádali, se evidentně nikdo z nich nespletl.

"Všech našich osmdesát soutěžních porcí teplé kuchyně bylo téměř okamžitě pryč. Hosté nás po každém chodu vyvolávali a odměňovali dlouhým potleskem. Dokonce si k nám chodili i pro autogramy. Mistrovská kuchařina se v USA totiž považuje za umění, což je u nás, kde kuchař zůstává ukryt v kuchyni, něco naprosto nezvyklého," vzpomíná Jan Horký.

Go, Češi, go

Letošní mistrovství světa kuchařů vyhráli ve všech kategoriích Švýcaři, kteří už dlouhá léta patří do nejužší kulinářské špičky. Vedoucí postavení jim zajišťuje kromě talentu také mimořádně dobré zázemí, možnost pravidelných tréninků i technologické vybavení nejvyšší úrovně.

Totéž se týká mistrů kuchařů z Kanady (2. místo). Letos třetí Norsko dostává dokonce jako jediné družstvo finanční podporu od svého státu. Přesto si náš méně zkušený a vybavený národní tým získal velkou podporu diváků. Při předávání medailí se ozývalo z řad diváků kromě potlesku i zcela adresné Go, Češi, go.

Perličky ze zákulisí

Ani tak prestižní událost, jakou je mistrovství světa kuchařů, nedostala v USA u potravin výjimku, takže si kuchařské týmy nemohly dovézt vlastní suroviny. Dokonce i talíře a sklo musely mít pro USA certifikaci a informaci o jejich chemickém složení.

Jedním z hodnotících komisařů v Chicagu byl také český špičkový kuchař Miloslav Sahánek.

V cukrářské kategorii vytvořili Norové metrový strom s košatou korunou z čirého bílého karamelu. Dokonce ani zkušení cukráři netušili, jak se skulpturu podařilo z této hmoty vymodelovat.

Excelentní cukrářskou prací jsou pověstní také Švýcaři. Pro Chicago připravili v kategorii čokoládových výrobků mimo jiné i kytaru s otvorem do zvukové komory, strunami a kolíčky. To vše položeno na bonbónu ve velikosti jednohubky.

Ochutnejte umění mistrů
Telecí hřbet s bramborou pošírovanou v šafránu, pečená karotka a šalotka na teplém carpacciu z červené řepy, telecí glacée s telecím brzlíkem (4 porce)
720 g telecího hřbetu, 400 g brambor, 40 g másla, 80 g mrkve, 80 g šalotky, 80 g červené řepy, 1 dl olivového oleje, sůl, cukr, pepř, šafrán, 15 g silné masové šťávy, 400 g bylinek (mix), telecí brzlík Očištěný telecí hřbet opepříme, osolíme, vytvarujeme podle potřeby a pomalu upečeme v předehřáté troubě do růžova (podobně jako anglický rostbíf). Červenou řepu nakrájíme na plátky, naložíme do oleje s cukrem a pak lehce ohřejeme. Bramboru vykrojíme do pravidelného tvaru a vaříme ve vodě se šafránem. Očištěnou zeleninu opečeme na másle. Telecí brzlík spaříme, očistíme a uvaříme v silné masové šťávě. Na talíři rozložíme ještě vlažné carpaccio. Na plátky z červené řepy pak přidáme vařenou bramboru i opečenou zeleninu. Doplníme telecí brzlík, položíme na něj upečený telecí hřbet a ozdobíme lístky čerstvé bylinky.
Mušle sv. Jakuba v citrónovém oleji na pyré ze sušených tomatů a hráškovo-mátová pěna (4 porce)
440 g mušlí sv. Jakuba, 120 g čerstvého zeleného hrášku, 40 g másla, 80 g smetany, 120 g sušených rajčat, 1 dl mléka, 1 dl olivového oleje, čerstvý citrón, sůl, cukr (krystal), pepř, čerstvá máta, 60 g minirajčátek, jedlé květy a klíčky Mušle namarinujeme v citrónové šťávě. Pak je opepříme, osolíme a zprudka opečeme. K sušeným tomatům přidáme olivový olej, rozmixujeme je a ochutíme jemně sekanými bylinkami. Jako doplněk použijeme pečené minitomaty, které nejprve na pánvi pokapeme olivovým olejem, osolíme, trochu osladíme a pak upečeme v troubě. Hrášek uvaříme, rozmixujeme a propasírujeme. Přidáme do něj trochu smetany, mléko, sekanou mátu a vyšleháme do pěny. Na pyré z tomatů položíme do řady opečené mušle. Okolo nalijeme hráškovo-mátovou pěnu a vše pokapeme olivovým olejem. Zdobíme čerstvou bylinkou, jedlými kytičkami a klíčky.

Reklama

Související témata:

Související články

Po kvalitním steaku člověk nezleniví

Labužníci tvrdí, že kvalitní a dobře udělaný steak otvírá dveře kulinářskému blahu. Člověk ale přitom nezleniví. I po velkém steaku zůstane svěží. Znalci...

K létu patří i zmrzlinové drinky

Tam, kde se zkříží umění cukrářské s dovednostmi mistrů barmanů, vzniká jemný, lehce napěněný nápoj se zmrzlinou, delikátně osvěžující chuti. A má také další...

Výběr článků

Načítám